Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2016

Στα όρια τους έχουν φτάσει οι αγρότες και οι κάτοικοι της ορεινής Λευκάδας λόγω των ανεπιτήρητων ζώων


Δύο χρόνια φρόντιζε ο μπάρμπα-Γιάννης Μανωλίτσης το αμπέλι του στον Αλέξανδρο και ήδη μετρούσε τις ημέρες που θα τρυγούσε τα σταφύλια του για το κρασί της χρονιάς.
Δυστυχώς όμως ούτε φέτος θα καταφέρει να γευτεί το κρασί του, αφού τα ανεπιτήρητα ζώα που μια δεκαετία τώρα κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα δημιουργώντας ανυπολόγιστες ζημιές στις περιουσίες των αγροτών της ευρύτερης περιοχής του Αλεξάνδρου, κατέστρεψαν πριν μερικές ημέρες και πάλι το κτήμα του.
Η κατάσταση με τα ζώα αυτά, μοσχάρια κυρίως, στην περιοχή του Αλεξάνδρου έχει φτάσει στο απροχώρητο. Οι αγρότες αλλά και οι κάτοικοι του Αλέξανδρου, των Κολυβάτων, των Πλατυστόμων, της Καρυάς και της Βαυκερής, είναι απροστάτευτοι και έρμαια μερικών κτηνοτρόφων, οι οποίοι επιδεικτικά αψηφούν κάθε νόμο και εξουσία, και αφήνουν ανεπιτήρητα τα ζώα τους, που αναζητώντας τροφή και νερό, καταστρέφουν κτήματα, αμπέλια, κήπους, μέχρι και γλάστρες από τις αυλές των σπιτιών.
spiros-nikas
Αμέτρητες είναι οι εκκλήσεις των κατοίκων προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και αντίστοιχα αμέτρητες είναι και οι υποσχέσεις που έχουν λάβει όλα αυτά τα χρόνια. Επί μια δεκαετία τώρα, αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της ανεξέλεγκτης βόσκησης, αλλά και την αναλγησία των φορέων και των αρχών του τόπου.
Πλέον όπως δηλώνουν, έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και στην τοπική αυτοδιοίκηση αλλά ακόμα και στην τυφλή -στην κυριολεξία όπως φαίνεται- δικαιοσύνη.
Οι ζημιές των τεράστιων ζώων, που το κάθε ένα ζυγίζει 300 και πλέον κιλά, είναι ανυπολόγιστες και σε χρήμα αλλά και στο περιβάλλον. Το μοναδικό δάσος του νησιού, αυτό των Σκάρων με τα αιωνόβια ρουπάκια (βελανιδιές), έχει πλέον καταστραφεί στο μεγαλύτερο μέρος του χωρίς κανένας ποτέ να έχει ενδιαφερθεί για αυτό και ας αποτελεί προϊόν διαφήμισης του τόπου μας, από το Δήμο και την Περιφέρεια στις τουριστικές εκθέσεις που συμμετέχουν.
spiros-vlachos
Ο πρωτογενής τομέας που κάθε δημοτική αρχή προεκλογικά υπόσχεται ότι θα στηρίξει, έχει πλέον την έννοια του ανέκδοτου, αφού οι αγρότες στον τόπο μας είναι είδος προς εξαφάνιση.
Για αυτούς πλέον δεν ασχολείται ούτε το ΤΑΟΛ αφού τα τελευταία χρόνια η πλειονότητα των διοικήσεων του το μόνο ενδιαφέρον που δείχνει, είναι να ξεπουλήσει την περιούσια της ένωσης και να καπηλευτεί τις ψήφους των μελών για μικροπολιτικούς σκοπούς.
giorgos-soundias
Βέβαια η αδιαφορία των αρχών δεν περιορίζεται μόνο ως προς την φυτική αγροτική παραγωγή και την συνεχή καταστροφή της. Οι αρμόδιες υπηρεσίες αδιαφορούν πλήρως και για τη ζωική παραγωγή. Δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες, είναι τα ανεπιτήρητα ζώα, κυρίως βοοειδή, που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα χωρίς να ελέγχονται για ασθένειες και χωρίς να φέρουν το χαρακτηριστικό ενώτιο (σκουλαρίκι) από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες. Κανείς στην πραγματικότητα δεν γνωρίζει τον ακριβή πληθυσμό τους.
Εκτός όμως από τις καταστροφές που προκαλούν τα βοοειδή στα κτήματα και στο περιβάλλον αποτελούν τεράστιο κίνδυνο και για τους οδηγούς που τολμούν να διασχίσουν το, δυστυχώς, άθλιο οδικό δίκτυο της περιοχής. Τα τεράστια ζώα πλέον έχουν συνηθίσει την παρουσία των αυτοκίνητων και έτσι στέκονται ατάραχα στην μέση του δρόμου, με κίνδυνο να προκληθούν ατυχήματα με μεγάλη την πιθανότητα να θρηνήσουμε και ανθρώπινες ζωές. Ειδικά την νύχτα, που λόγω του σκούρου χρώματος τους είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνουν αντιληπτά, η επικινδυνότητα χτυπάει κόκκινο.
giannis-manolitsis
Η χρόνια απαξίωση αυτών των ανθρώπων από όλους, έχει εξαντλήσει τα όρια της υπομονής τους και πλέον μερικοί από αυτούς δηλώνουν απεγνωσμένα (βλέπε το παρακάτω βίντεο) ότι έχουν έρθει πολύ κοντά στο σημείο να βάψουν τα χέρια τους με αίμα στην προσπάθεια τους να περισώσουν την ελάχιστη περιουσία τους. Βαρέθηκαν πλέον να στέλνουν έγγραφα στις υπηρεσίες και να ξοδεύουν χρήμα και χρόνο για να κάνουν μηνύσεις, αφού τίποτα από αυτά δεν είχε μέχρι στιγμής αποτέλεσμα και βρίσκονται στα πρόθυρα διάπραξης εγκλήματος παίρνοντας τον νόμο στα χέρια τους.
Κλείνουμε αυτό το άρθρο, με μια ερώτηση που κάνουν συχνά οι συμπολίτες μας στη συγκεκριμένη περιοχή: Αν αυτά τα ζώα βρίσκονταν ελεύθερα στην πόλη της Λευκάδας, τι ακριβώς θα έπρατταν οι αρμόδιες αρχές; 


http://www.mylefkada.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: