Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016

ΘΑΣΟΣ: Τρίτο 24ωρο πυρκαγιών - Νέα αναζωπύρωση στο Ραχώνι - Επί τόπου ο πρωθυπουργός - Δεν άνοιξαν τελικά τα σχολεία

6 μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Κρίσιμες εξακολουθούν να είναι οι επόμενες ώρες για την Θάσο και την πυρκαγιά που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς μπορεί σε ορισμένα πύρινα μέτωπα η φωτιά να έχει περιοριστεί σε τοπικές εστίες χωρίς ιδιαίτερη δυνατότητα μετακίνησής της ωστόσο στο Ραχώνι και τον Θεολόγο τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά.

Η μεσημεριανή αναζωπύρωση την Κυριακή στο Ραχώνι είχε σαν συνέπεια την ενίσχυση των δυνάμεων πυρόσβεσης από νωρίς το απόγευμα, με συνέπεια αρχικά να υπάρξει η αίσθηση ότι η φωτιά έχει περιοριστεί.

Ωστόσο λίγο μετά τις 10 το βράδυ παρουσιάστηκε νέα αναζωπύρωση, με τα στοιχεία που δίνονται από μετεωρολογικούς ιστότοπους όπως το thassosmeteo.gr να κάνουν λόγο για ανατολικούς ανέμους εντάσεως 2-3 μποφόρ (και ταχύτητας 9 χιλιομέτρων την ώρα).

Την ίδια ώρα η κατάσταση στον Θεολόγο δεν φαίνεται να είναι καλύτερη (παρά τις αρχικές προβλέψεις), καθώς το πύρινο μέτωπο βρίσκεται σε περιοχές ιδιαίτερα δύσβατες, με τους κατοίκους να συνεχίζουν να δίνουν μάχη για να την περιορίσουν μέχρι το ξημέρωμα -οπότε και αναμένεται να ξαναρχίσουν τις πτήσεις τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

Η μόνη θετική πληροφορία σχετίζεται με την ένταση του ανέμου, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συγκρίνεται με αυτήν του Σαββάτου.

Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης στο νησί είναι ότι θα μεταβεί εκεί σήμερα Δευτέρα και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να επισκεφθεί τις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πυρκαγιά.

Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας θα συνοδεύεται από τους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτη Κουρουμπλή, και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστο Σπίρτζη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Καπάκη, και τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγο ΠΣ Ιωάννη Καρατζιά.

Ο πρωθυπουργός επρόκειτο να επισκεφθεί την Κεφαλλονιά τη Δευτέρα, για να παραστεί στον Αγιασμό και να εγκαινιάσει το σχολικό συγκρότημα που θα στεγάσει το Α’ και Β’ Λύκειο στη θέση «Φαραώ», αλλά, εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς στη Θάσο, η επίσκεψη αυτή ματαιώθηκε.

Οι τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά την πυρκαγιά στην Θάσο είχαν σαν αποτέλεσμα να μεταβληθεί ο αρχικός σχεδιασμός για το άνοιγμα των σχολείων για την νέα σχολική χρονιά.

Ενώ αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν κανονικά και θα παραμείνουν κλειστά μόνο τα δημοτικά σχολεία που λειτουργούν σε πυρόπληκτες περιοχές, τελικά αποφασίστηκε -μετά από ενέργειες της δημοτικής αρχής- να παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία του νησιού, όλων των βαθμίδων, για 2 ημέρες (Δευτέρα 12 και Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου). Το αν θα ανοίξουν τα σχολεία την Τετάρτη θα εκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες βάση των εξελίξεων.
http://www.kavala-portal.gr/

Τρίτο 24ωρο πυρκαγιών

Στο τρίτο 24ωρο πυρκαγιών μπήκε το πρωί η Θάσος. Κλειστά σήμερα και αύριο τα σχολεία ενώ στις 10 σήμερα το πρωί αναμένεται ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Πρώτα κεραυνοί, μετά φωτιές με δυνατό αέρα
Τα ξημερώματα του Σαββάτου κύμα κακοκαιρίας έπληξε την περιοχή του Νομού Καβάλας, με κύρια χαρακτηριστικά τις καταιγίδες. Στην περίπτωση της Θάσου υπήρξαν πολλές καταιγίδες, από τις 4.00 το πρωί, οι οποίες όμως δεν συνοδεύονταν από βροχή. Οι κεραυνοί έπεφταν σε διάφορα σημεία του νησιού, κάτι που φαίνονταν από την Καβάλα.

Λίγο πριν τις έξι το πρωί οι κεραυνοί προκάλεσαν τουλάχιστον τέσσερεις πυρκαγιές, οι οποίες απλώθηκαν γρήγορα με τη βοήθεια του ισχυρού ανέμου. Άλλωστε στο νησί είχε να βρέξει δύο περίπου μήνες.

Τα περιστατικά ξεκίνησαν από τη Θυμωνιά, το Ραχώνι, τον Πρίνο και τα Λιμενάρια. Σύντομα οι δύο πυρκαγιές στο Ραχώνι και τον Πρίνο ενώθηκαν, η δε κινητοποίηση των αρχών έγινε γρήγορα, αλλά δεν είχε τα αποτελέσματα που όλοι περίμεναν.

Ο δυνατός αέρας βοήθησε πολύ τις φωτιές να επεκταθούν. Στην Καβάλα οι καπνοί ήταν ορατοί, όπου ο καιρός ήταν πολύ διαφορετικός κι όλοι απορούσαν πως είναι δυνατόν να συμβαίνει τέτοια καταστροφή στη Θάσο. Όμως στη Θάσο δεν έβρεξε και σε αντίθεση με την πόλη της Καβάλας ο αέρας – βοριάς – δημιούργησε πρόβλημα. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του βουλευτή Τάκη Εμμανουηλίδη: «Η φύση – είπε – έπαιξε ένα πολύ άσχημο παιχνίδι στο νησί». Και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν στη Θάσο. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κινητοποιήθηκε γρήγορα με δυνάμεις που έφταναν συνεχώς στο νησί. Ενώ εκεί ήταν και ο Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας. Δυστυχώς το Σάββατο η φωτιά προκάλεσε μεγάλη καταστροφή κι όπως λένε μόνιμοι κάτοικοι του νησιού, η καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερη από τις πυρκαγιές της δεκαετίας του «80. Υπήρξαν επίσης κι αναπνευστικά προβλήματα κι έτσι σε χωριά που ήταν κοντά στη φωτιά οι άνθρωποι είτε έφευγαν είτε έμεναν μέσα στο σπίτι για να μπορούν ν΄ αναπνεύσουν καθαρό αέρα.

Εξαιτίας των καταιγίδων τα ξημερώματα του Σαββάτου υπήρξαν περιστατικά μικροπυρκαγιών και στο χερσαίο τμήμα του Νομού. Αναφέρονται περιπτώσεις όπως στη Νέα Καρβάλη, με τη διαφορά ότι σ΄ αυτές τις περιπτώσεις των κεραυνών, ακολούθησε βροχή κι έτσι πρόβλημα δεν υπήρξε.

Τις πρώτες ώρες των περιστατικών στη Θάσο τραυματίστηκε στο πόδι πυροσβέστης. Οι περιοχές με το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν το Καζαβήτι και η Θυμωνιά. Στο Καζαβήτι έγινε προληπτική εκκένωση. Η χαρακτηριστική ανακοίνωση ακούστηκε το μεσημέρι του Σαββάτου από τα ηχεία που βρίσκονται στο κέντρο του οικισμού.

Σε πολλές περιπτώσεις οι ισχυροί βοριάδες εμπόδιζαν τη δραστηριότητα των εναέριων μέσων, ενώ το βράδυ του Σαββάτου προς την Κυριακή έδρασαν πολλά πεζοπόρα τμήματα. Όλη η διαθέσιμη δύναμη της Πυροσβεστικής υπηρεσίας από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα ταξίδεψε στη Θάσο.

Την Κυριακή το πρωί με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν οι πτήσεις των αεροπλάνων, ενώ το μεσημέρι της Κυριακής ψιχάλισε σε περιοχές όπως ο Λιμένας κι ο Πρίνος.

Την Κυριακή ήταν στο νησί δύο εκπρόσωποι της κυβέρνησης, ο κ. Τόσκας και ο κ. Αποστόλου.

Σ΄ ετοιμότητα και το Valiant Energy
Η Ενεργειακή Αιγαίου έκανε αμέσως δεκτό αίτημα του Λιμεναρχείου Καβάλας κι έθεσε σ΄ επιφυλακή από το Σάββατο το πλοίο της Valiant Energy, το οποίο διανυκτέρευσε Σάββατο προς Κυριακή στο λιμάνι του Πρίνου, μήπως χρειασθεί να βοηθήσει με τις πυροσβεστικές ικανότητες και εξοπλισμό που διαθέτει εφόσον η φωτιά πλησίαζε περισσότερο τη θάλασσα.

Το πλοίο βρίσκεται στη διάθεση των υπηρεσιών του κράτους, σε όλη τη διάρκεια του σοβαρού περιστατικού στο νησί.

Μήνυμα απ΄ τη Νέα Υόρκη
Ακόμα και ο Σύλλογος Καβαλιωτών Νέας Υόρκης ευαισθητοποιήθηκε από τα γεγονότα στη Θάσο. Μέσω της ιστοσελίδας του στο διαδίκτυο, έγραψε το ακόλουθο κείμενο: Η σκέψη ΟΛΩΝ των Καβαλιωτών της Νέας Υόρκης αλλά και των ομογενών γενικότερα είναι στην πανέμορφη ΘΑΣΟ! ΟΛΟΙ μας ενώνουμε τις προσευχές μας να μην προχωρήσει το κακό που γίνεται! ΑΔΕΛΦΙΑ Θασίτες δεν είστε μόνοι αυτές τις ώρες! Ο Σύλλογος Καβαλιωτών Νέας Υόρκης είναι έστω και ψυχικά ΔΙΠΛΑ σας! Υπομονή και δύναμη.

6 μήνες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης
Ο Περιφερειάρχης Γιώργος Παυλίδης ανακοίνωσε το Σάββατο και το έκανε πράξη, κήρυξε τη Θάσο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για το επόμενο εξάμηνο, προκειμένου να βοηθήσει για την αποκατάσταση των ζημιών. Η ανακοίνωση του κ. Παυλίδη είναι η εξής: Η μάχη συνεχίζεται στη Θάσο. Δόθηκε νυχτερινή μάχη όσο μπορούσαν. Από εδάφους. Στους οικισμούς Οχυρό, Αλυκή, Ραχωνίου, Καλλιράχη όπου χρειάζεται επίγεια και εναέρια ,ήδη επιχειρούν εναέρια και επίγεια. Ευχαριστούμε την Π.Υ.. τον Γ. Πολιτικής Προστασίας, που είναι επιτόπου και έχουν την ευθύνη της πυρόσβεσης. Τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον Δήμαρχο Θάσου, τους κατοίκους, όλους. Καλή δύναμη. Σημειώνεται ότι η Θάσος, για 6 μήνες κηρύχτηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης για τις ζημιές…Καλό κουράγιο. Ελπίζουμε με την βοήθεια όλων και του Θεού να τελειώσει.

http://www.proininews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: