Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Σχολικά με δόσεις και πιστωτικές στο Αγρίνιο

Τεφτέρια και στα βιβλιοπωλεία - Το 20% των γονέων πλήρωσε με πιστωτικές και το 40% με δόσεις!

Χωρίς να αλλάξουν ιδιαίτερα οι λίστες για τους μαθητές στις μικρές τάξεις και διατηρώντας πολλά από τα υπάρχοντά τους από παλαιότερες χρονιές οι μεγαλύτεροι μαθητές, ξεκίνησε φέτος η νέα σχολική χρονιά.
Αρκετοί εκπαιδευτικοί στις λίστες που παρέδωσαν στους μαθητές τους, διέθεταν πολλά προαιρετικά είδη, στον αντίποδα όμως, υπήρχαν και εκπαιδευτικοί που η λίστα τους εξέπληξε ακόμη και τους βιβλιοπώλες! 
Ματίνα Δάμπλια
 Η Ματίνα Δάμπλια
Το κόστος για την σχολική λίστα ξεκινούσε από 10 ευρώ και η λίστα που προκάλεσε την έκπληξη των βιβλιοπωλών ήταν ακόμη και 60 ευρώ! Η οικονομική δυνατότητα των γονέων φέτος και τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει και «συμβαδίζει» με την εποχή, κάνοντας τον μήνα Σεπτέμβριο τον δυσκολότερο, αφού ο προϋπολογισμός κάθε οικογένειας που τα παιδιά της πηγαίνουν σχολείο εκτροχιάζεται.

Σπύρος Μοσχονάς
                   Ο Σπύρος Μοσχονάς

Πολλοί γονείς πλέον, αναγκάζονται να πληρώνουν με πλαστικό χρήμα καθώς δεν υπάρχει ρευστό. Σύμφωνα με βιβλιοπώλες του Αγρινίου, το ποσοστό αυτό προσδιορίζεται στο 20%, ενώ αρκετοί βιβλιοπώλες θεώρησαν ως ενθαρρυντικό στοιχείο το γεγονός ότι το ποσοστό των γονέων που πληρώνουν με κάρτα δεν ξεπέρασε το 20%, αν και το ανέμεναν πολύ μεγαλύτερο.

Παναγιώτης Μαργαρίτης
              Ο Παναγιώτης Μαργαρίτης

Βέβαια, ακόμη ένα σημάδι που καταδεικνύει τις οικονομικές δυσκολίες και την κρίση στην ελληνική κοινωνία, είναι και το ποσοστό των γονέων που πληρώνουν με δόσεις. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 30% και 40% στην τοπική αγορά. Αν και εξαρτάται από το πελατολόγιο του εκάστοτε βιβλιοπωλείου, τα ποσοστά αυτά έχουν παγιωθεί τα τελευταία χρόνια. Κανόνα χωρίς εξαίρεση αποτελεί τα δύο με τρία τελευταία χρόνια το γεγονός πως οι γονείς σχεδιάζουν τα οικονομικά τους για τον μήνα Σεπτέμβριο μήνες νωρίτερα, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Η συντριπτική πλειοψηφία των γονέων, αλλά και των μαθητών που ψωνίζουν μόνοι τους τα σχολικά τους, επιλέγουν φθηνά προϊόντα για να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος
        Ο Δημήτρης Χριστοδουλόπουλος

Κων/νος Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»
http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: