Οικογένειες από την Συρία που έχουν τα απαιτούμενα χαρτιά ώστε να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα είναι οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται εδώ και λίγες ημέρες, από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, σε ξενοδοχείο στο Ρίο της Πάτρας.
Αυτό εξήγησε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», ο συντονιστής της κυβέρνησης για το Προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.
Παράλληλα ο κ. Κυρίτσης επιβεβαίωσε ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης προβλέπει στη Δυτική Ελλάδα τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων, ωστόσο δεν ήταν σε θέση, στην παρούσα φάση, να πει εάν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες κατασκευής του, ούτε να προσδιορίσει το που θα χωροθετηθεί.
Αναφορικά με την εγκατάσταση των πρώτων 42 προσφύγων στο ξενοδοχείο Rion Beach και κατά πόσο η κυβέρνηση γνώριζε τον σχεδιασμό της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σημείωσε:
«Ναι. Πρόκειται για ανθρώπους που βρίσκονται νόμιμα στην χώρα, έχουν χαρτιά για relocation. Συμμετέχουν δηλαδή σε αυτό το ευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο γίνεται σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία η οποία πληρώνει και για τη διαμονής τους. Η διαμονή τους εκεί θα είναι σύντομη γιατί, λόγω του relocation (πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλης ευρωπαϊκή χώρας) σε μερικούς μήνες θα έχουν φύγει».
Σχετικά με τα «παράπονα» που μεταφέρθηκαν στον τοπικό τύπου από εκπροσώπους φορέων της πόλης όπως η Περιφέρεια ότι δεν είχαν ενημερωθεί κι υπήρξε «αιφνιδιασμός», με δεδομένο πάντα ότι ο Δήμος Πατρέων είχε επικοινωνία με την Υ.Α., ο κ. Κυρίτσης σχολίασε:
«Όταν λέτε οι τοπικοί φορείς; Εάν ήταν ενημερωμένος ο δήμος…; Γενικά δεν υπάρχει δομή φιλοξενίας ή οτιδήποτε που να γίνεται χωρίς ενημέρωση-συνεννόηση με τις τοπικές αρχές. Τώρα αν αυτό ήταν η εξαίρεση τι να σας πω, δεν ξέρω, αλλά από ότι έχω καταλάβει πρόκειται και για μια πολλή μικρή δομή, αφορά ελάχιστο κόσμο, οικογένειες Σύριων».
Παράλληλα ο συντονιστής της κυβέρνησης για το προσφυγικό υποστήριξη ότι στον σχεδιασμό της πολιτείας για τη δημιουργία ενός Κέντρου Φιλοξενίας προσφύγων εντάσσεται και η Δυτική Ελλάδα: «Στη Δυτική Ελλάδα συνολικά οπωσδήποτε θα υπάρξει κάτι άλλο, ειδικά για την Αχαΐα δεν ξέρω για να είμαι ειλικρινής αν υπάρχει κάτι υπό συζήτηση, αλλά στη Δυτική Ελλάδα οπωσδήποτε… Είμαι σίγουρος ότι κάτι προβλέπεται για τη Δυτική Ελλάδα και ξέρω ότι η προσπάθεια που γινόταν και ο προγραμματισμός που είχε γίνει ήταν όλα αυτά τα πράγματα να ήταν έτοιμα ενόψει του χειμώνα, για να μπορούν να ξεχειμωνιάσουνε οι άνθρωποι…
Η γενική κατεύθυνση που έχει ανακοινωθεί από το καλοκαίρι είναι σε όλες τις Περιφέρειες να γίνει κάτι με πληθυσμιακό κριτήριο, συνδυασμένο αλλά με κυρίαρχο το πληθυσμιακό. Εμείς ως κυβέρνηση φτιάχνουμε κέντρα φιλοξενίας ή θα μπορούσαμε να νοικιάσουμε κάποιο ξενοδοχείο αλλά το πρόγραμμα που έχει τα ξενοδοχεία και τα διαμερίσματα είναι της Ύπατης Αρμοστείας, το οποίο βέβαια τρέχει παράλληλα με ότι άλλο κάνει η κυβέρνηση».
Όσον αφορά τώρα για το πώς εξελίσσεται το προσφυγικό τους τελευταίους μήνες συνολικά στην χώρα, κατά πόσο οι προβλεπόμενοι αριθμοί μετεγκαταστάσεων σε άλλες χώρες της Ε.Ε. είναι αρκετοί και εάν η συμφωνία με την Τουρκία τηρείται ο κ. Κυρίτση επισήμανε:
«Οι αριθμοί των μετεγκαταστάσεων είναι ελάχιστοι αλλά δεν είναι τόσο ελάχιστοι ώστε να λέμε ότι γίνονται μόνο για το «ξεκάρφωμα», υπολείπονται σημαντικά, είναι ένα μικρό κλάσμα, των υπεσχημένων. Η συμφωνία με την Τουρκία τηρείται και εφαρμόζεται διότι μέρες μόλις πριν την συμφωνία έφθαναν 1.000-1.500 άτομα κάθε μέρα στην Ελλάδα, τώρα πλέον φθάνουν 50-60-100 άτομα το πολύ, δηλαδή έχουν υποδεκαπλασιαστεί, άρα ως προς αυτό το σκέλος η συμφωνία τηρείται. Όπως όλες οι πολυμερείς συμφωνίες έχει διάφορα ζητήματα, γιατί εμπλέκονται πολλές χώρες που έχουν εσωτερικές ατζέντες κι εκλογές μπροστά τους, προς το παρόν τουλάχιστον η συμφωνία τρέχει. Σήμερα στην χώρα μας υπάρχουν περίπου 60.000 άτομα».
Ο κ. Κυρίτσης μίλησε και για τις συνθήκες που επικρατούν στα Κέντρα Φιλοξενίας από τις οποίες δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος, πρόσθεσε ωστόσο ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την βελτίωσή τους ενώ τα νέα Κέντρα που φτιάχνονται πλέον παρουσιάζουν καλύτερη εικόνα:
«Ικανοποιημένοι δεν μπορούμε να είμαστε. Προσπαθούμε καθημερινά να βελτιώνουμε τις συνθήκες. Οι συνθήκες είναι δύσκολες. Τα Κέντρα φτιάχτηκαν γρήγορα, με ελάχιστα χρήματα, κυρίως με μέριμνα του στρατού, η χρηματοδότηση είναι πολύ ελλιπής. Τώρα φτιάχνουμε καλύτερα Κέντρα, είναι πολύ καλύτερα να μένεις σε οικίσκους κοντέινερ που έχουν δυο δωματιάκια κι ένα μπάνιο, είναι διαφορετικό από το να είσαι σε αντίσκηνο. Γενικά προσπαθούμε να τις βελτιώσουμε. Όχι δεν είναι καλές και δεν είναι αυτές που θα θέλαμε για να παρέχουμε μια αξιοπρεπή φιλοξενία στους ανθρώπους».
Τέλος ερωτηθείς για το μέλλον όλων αυτών των ανθρώπων που σήμερα διαμένουν στα Κέντρα Φιλοξενίας ο κ. Κυρίτσης υποστήριξε ότι δεν μπορούν και δεν πρέπει να μείνουν εφ’ όρου ζωής σε αυτές τις εγκαταστάσεις, όπως δεν θα μείνουν κι εφ’ όρου ζωής στην Ελλάδα.
«Κάποιοι θα πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κάποιοι θα επιστρέψουν στην πατρίδες τους, κάποιοι θα μείνουν εδώ. Αυτοί που θα μείνουν εδώ, προφανώς δεν θα μείνουν σε στρατόπεδο, σιγά-σιγά θα υπάρξει μια σταδιακή και ομαλή απορρόφηση… Έχει ξεκινήσει και το πρόγραμμα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, με δυσκολίες κι αυτό. Ξέρετε τα προβλήματα που έχουμε στην Ελλάδα στην προσπάθεια να βρεις προσωπικό και πόρους, να συνεννοηθείς με τους τοπικούς κ..α Προχωράνε όμως».
http://sinidisi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου