Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

Αγρίνιο: Η κρίση «σαρώνει» τα πάντα στο πέρασμά της

Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την οικονομική δυσπραγία των Αγρινιωτών

Τουλάχιστον 80 άτομα στο Αγρίνιο έσπευσαν στην εκκλησία για να ζητήσουν βοήθεια για την αποπληρωμή λογαριασμών ρεύματος και νερού – Περισσότερες από 300 οικογένειες ζήτησαν σχολικά είδη

Η οικονομική κρίση απομάκρυνε τους Έλληνες ακόμα και από
την αγορά τροφίμων, καθώς 1 στους 3 δηλώνει πλέον, ότι λόγω οικονομικής κατάστασης, έχει αλλάξει τις διατροφικές του συνήθειες, καθώς δεν μπορεί να αγοράσει βασικά είδη διατροφής, με βάση την έρευνα που διενήργησε το περασμένο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), σε δείγμα 1.059 καταναλωτών από όλη την Ελλάδα.

Σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα του 2011, η διατροφή των Ελλήνων φαίνεται να βελτιώνεται, καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν λιγότερο το χοιρινό, τα αναψυκτικά και τις τηγανητές πατάτες και περισσότερο τα φρούτα και τα λαχανικά.

Άλλωστε, σε σχέση με το 2011, αυξήθηκε κατά 15 μονάδες το ποσοστό των καταναλωτών που δεν τρώνε κανένα γεύμα εκτός σπιτιού (από 25,28% το 2011 σε 39,70% το 2016), μειώθηκε το ποσοστό των καταναλωτών που γευματίζουν μόνο μία φορά την εβδομάδα εκτός σπιτιού (από 37,60%, το 2011, σε 31,00%, το 2016) μειώθηκε, κατά περίπου 4 μονάδες, το ποσοστό των καταναλωτών που γευματίζουν συχνά (2-4 φορές την εβδομάδα) εκτός σπιτιού, (από 28,32% το 2011, σε 24,20% το 2016), ενώ αυξήθηκαν κατά 12 μονάδες, περίπου, αυτοί, που δεν τρώνε σε fast – food (από 48,96%, το 2011, σε 60,08%, το 2016).

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με τον πρόεδρο και την γενική γραμματέα του ΚΕΠΚΑ, φαίνονται πλέον ξεκάθαρα οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι δεν υποχώρησαν οι τιμές στα καταστήματα εστίασης.

Εκτός από τις παραπάνω θετικές επιδράσεις της κρίσης στη διατροφή των καταναλωτών, παρατηρούνται και συνέπειες που αφορούν, κυρίως, τη δυσκολία που αντιμετωπίζει το ένα τρίτο του δείγματος της έρευνας, να αγοράσει βασικά είδη διατροφής.

Στο ερώτημα ποια προβλήματα αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές με τα τρόφιμα, το 26,20% απάντησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ακρίβεια, ενώ το 20,9% η κακή ποιότητα και το 18,07% η ασφάλεια και η υγιεινή.

Εντύπωση, κατά το ΚΕΠΚΑ προκαλεί το γεγονός, ότι το 34,83% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Στο ερώτημα που αφορά την αιτία που προκάλεσε τις αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες, οι συμμετέχοντες στην έρευνα απάντησαν ότι η αιτία αυτή είναι η υγεία, σε ποσοστό 48,45%, η οικονομική κατάσταση σε ποσοστό 27,49%, άλλο, σε ποσοστό 9,28%, η οικογενειακή κατάσταση σε ποσοστό 5,84%, η εργασία κατά 4,82% και ο τόπος κατοικίας κατά 4,12%.

Ειδικότερα, το 63,06% των καταναλωτών δηλώνει ότι επηρεάστηκαν οι αγοραστικές του συνήθειες απέναντι στα προϊόντα διατροφής λόγω οικονομικής κρίσης. Στην ερώτηση πώς έγινε αυτό, ποσοστό 49,52% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι ψάχνουν τα ίδια προϊόντα με χαμηλότερη τιμή σε άλλα καταστήματα, 46,62% αγοράζουν με την ίδια συχνότητα μόνο τα απαραίτητα, 37,94% στράφηκαν σε προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας των σούπερ μάρκετ, 33,12% αγοράζουν στην ίδια συχνότητα μικρότερες, όμως, ποσότητες, ενώ 10,93% αγοράζουν συχνότερα μικρότερες ποσότητες και 6,43% πιο σπάνια ίδιες ποσότητες.

Όπως ανέφεραν σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΚΕΠΚΑ, Νίκος Τσεμπερλίδης και η γενική γραμματέας του Κέντρου, Ευαγγελία Κεκελέκη, η οικονομική κρίση οδήγησε τους καταναλωτές σε καλύτερες επιλογές σε σχέση με τη μεσογειακή διατροφή.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι όπως προκύπτει από την έρευνα που έγινε μέσω ερωτηματολογίου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΚΕΠΚΑ και πραγματοποιήθηκε από τις 8 Ιουλίου μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, το ψωμί, τα λαχανικά και τα φρούτα έχουν μπει σχεδόν καθημερινά στο τραπέζι των καταναλωτών.

Από την άλλη πλευρά, τα κόκκινα κρέατα, τα ψάρια, οι τηγανητές πατάτες και τα αναψυκτικά έχουν περιοριστεί σε μία φορά την εβδομάδα. Τα γλυκά, τα όσπρια, τα ζυμαρικά, το κοτόπουλο, τα αυγά και το γάλα καταναλώνονται ελάχιστες φορές την εβδομάδα, ενώ η κατανάλωση αρνιού και κατσικιού περιορίζεται σε μια φορά το μήνα.

Σε σχέση με τα δεδομένα της αντίστοιχης έρευνας του 2011, η έρευνα του 2016 αποκαλύπτει ότι ενώ τότε η οικονομική κατάσταση επηρέαζε το 19,91% των καταναλωτών, τώρα επηρεάζει το 27,49%.

Στα όρια του και το Αγρίνιο

Οι αριθμοί που υφίστανται στην περιοχή του Αγρινίου και αποτυπώνουν την τραγική κατάσταση που έχει φέρει την κοινωνία στα όριά της, αποτελούν γροθιά στο στομάχι. Η εκκλησία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, αφού τους τελευταίους μήνες και η ίδια είναι με την πλάτη στον τοίχο, λόγω του μεγάλου όγκου των ατόμων που καταφεύγουν για βοήθεια.

Μόνο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Αγρινίου, που ασκεί μεταξύ άλλων και φανερό κοινωνικό έργο με τα συσσίτια και το κοινωνικό φροντιστήριο, έχουν καταφύγει τους τελευταίους μήνες, από τον Αύγουστο και μετά, 387 οικογένειες για διαφόρους λόγους, καθώς επίσης και 53 οικογένειες που κατοικούν εκτός Αγρινίου, ώστε να βρεθεί λύση για να μεταφέρονται τα παιδιά τους στο κοινωνικό φροντιστήριο, καθώς αδυνατούν να καταβάλουν ακόμα το αντίτιμο του εισιτηρίου!

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον εφημέριο του Ναού π. Κωνσταντίνο Καντάνη, από τον Αύγουστο κι’ έπειτα, έχουν επισκεφθεί το ναό τουλάχιστον 50 οικογένειες για να ζητήσουν βοήθεια ώστε να αποπληρώσουν το ρεύμα του σπιτιού τους, ενώ τουλάχιστον 30 οικογένειες πήγαν στην εκκλησία για να ζητήσουν βοήθεια για το λογαριασμό του νερού!
Ο εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Δημητριου Αγρινίου π. Κωνσταντίνος Καντάνης

Επίσης, μέσα σε ένα τριήμερο κατά την έναρξη των σχολείων, έσπευσαν στο ναό περισσότερα από 300 άτομα για να ζητήσουν σχολικά είδη για τα παιδιά τους, καθώς μέχρι και πέρσι το Πνευματικό Κέντρο του Αγίου Δημητρίου διένειμε δωρεάν όλα τα σχολικά σε παιδιά οικογενειών που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν. Πέρσι ο αριθμός των οικογενειών αυτών είχε αγγίξει τις 300, ενώ φέτος κατέφυγαν για βοήθεια πολύ περισσότερες.

Το πρώτο, άκρως ανησυχητικό σημάδι, όπως επισήμανε στη «Σ» ο π. Καντάνης, είναι πως ο Άγιος Δημήτριος φέτος δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στην προσφορά σχολικών ειδών, διότι μόνο για τα 300 παιδιά που είχαν προμηθευτεί πέρσι σχολικά χρειάζονταν 4.500 ευρώ που φέτος δεν μπόρεσαν να συγκεντρωθούν.

Σοκαριστικό παράλληλα, είναι και το γεγονός, ότι, συνολικά 53 οικογένειες από χωριά πρώην Δήμων πέριξ του Αγρινίου, που δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα των παιδιών τους για φροντιστήρια και επιθυμούν να τα στείλουν στο κοινωνικό φροντιστήριο του Αγίου Δημητρίου, αδυνατούν λόγω κόστους εισιτηρίων και συλλέγοντας υπογραφές αναμένουν από την Περιφέρεια και την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας τη συνεισφορά τους, ώστε να καλυφθούν τα έξοδα για την μετακίνηση των παιδιών από και προς το κοινωνικό φροντιστήριο.

Την ίδια στιγμή στα συσσίτια είναι εγγεγραμμένες 260 οικογένειες και 318 άτομα και 450 παιδιά κοινωνικό φροντιστήριο.

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»
http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: