Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Άνοιξε η γη στο Καλπάκι από τον σεισμό στα Γιάννενα! - "Κρατήρας" 30 μέτρων... "ρούφηξε" πανύψηλα δέντρα!


- Ένας σεισμός, εκατοντάδες μετασεισμοί και στα Γιάννενα όλοι είναι... στο πόδι!
- Νέα καθίζηση στο Καλπάκι - "Σκίστηκε" το έδαφος σε βάθος 30 μέτρων και έκταση 130 τ.μ.!
- Άμεσα στο σημείο ειδικοί αλλά και εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής
- Κάτοικοι αναφέρουν πως η εικόνα στην περιοχή είναι "σαν η γη να ρούφηξε τα πάντα"
- Ποια είναι τα δεδομένα για τους μετασεισμούς

Ο μεγάλος σεισμός, μεγέθους 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που "ταρακούνησε" τα Γιάννενα το προηγούμενο Σάββατο, φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή. Οι μετασεισμοί που ακολούθησαν ήταν εκατοντάδες και προκαλούν μέχρι και σήμερα μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.

Κάτοικοι οι οποίοι είχαν περάσει τη νύχτα του Σαββάτου στις... πλατείες, αφού οι περισσότεροι φοβούνταν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Νέα καθίζηση!
Σχεδόν μία εβδομάδα αργότερα, τα... απόνερα του σεισμού γίνονται ακόμη αντιληπτά, αφού όπως προέκυψε, σε περιοχή κοντά στο κέντρο του Καλπακίου, οι κάτοικοι αντελήφθησαν τηνυποχώρηση του εδάφους σε βάθους περίπου 30 μέτρων και έκτασης περίπου 130 τ.μ.!

Η καθίζηση έγινε σε οικόπεδο, με τους κατοίκους να ενημερώνουν αμέσως την δημοτική αρχή, την αντιπεριφέρεια και την Πολιτική Προστασία, ενώ με το νέο φαινόμενο θα ασχοληθεί εκ νέου το ΙΓΜΕ.
Επιστήμονες, που βρίσκονται στα Ιωάννινα συνδέουν και αποδίδουν το νέο φαινόμενο στον πρόσφατο σεισμό, ενώ εδώ να υπενθυμίσουμε πως μετά τον σεισμό της προηγούμενης εβδομάδας, είχε παρατηρηθεί και μετακίνηση του βουνού Μιτσικέλι!

Όπως αναφέρει το epiruspost.gr, το σημείο όπου άνοιξε η γη, βρίσκεται έξω από τον οικισμό, κοντά στον παρακαμπτήριο δρόμο, προς τα Δολιανά, με τον δήμαρχο, Κώστα Καψάλη, αλλά και αστυνομικούς του Τμήματος Καλπακίου να φτάνουν άμεσα στην περιοχή.

Η καθίζηση είναι σε εξέλιξη και η εικόνα που δίνει σε όσους βρέθηκαν στο σημείο είναι σαν η γη να ρούφηξε τα πάντα. Χαρακτηριστικό είναι ότι πανύψηλα δέντρα βρίσκονται πλέον κάτω από την επιφάνεια της γης!
Εικόνα από την καθίζηση στην Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας, που έγινε την Πέμπτη 20/10 - Φωτογραφία: EurokinissiΕικόνα από την καθίζηση στην Ε.Ο. Ιωαννίνων - Άρτας, που έγινε την Πέμπτη 20/10
Στο "μικροσκόπιο" οι μετασεισμοί
Παράλληλα, οι... αμέτρητοι μετασεισμοί στην ευρύτερη περιοχή των Ιωαννίνων βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Σύμφωνα με το epiruspost.gr, η σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ημερών, η οποία συνεχίζεται (3,8 Ρίχτερ με επίκεντρο το Καλπάκι το απόγευμα της Πέμπτης) αποτέλεσε το βασικό θέμα στην εκτός ημερήσιας διάταξης συζήτηση, κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας «άνοιξε» τη συζήτηση μεταφέροντας στο σώμα την ενημέρωση που είχε από τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Λέκκα: "Η εκτίμηση των επιστημόνων είναι ότι ο κύριος σεισμός έχει συντελεστεί. Οι μετασεισμοί έχουν μια φυσιολογική εξέλιξη και πιθανά θα έχουν μια μακρά διάρκεια", είπε ο συγκεκρικέμα ο δήμαρχος.

Ο κ. Μπέγκας υπογράμμισε την "άψογη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση του σεισμικού φαινομένου, τη βοήθεια που έδωσε η φυσική παρουσία του κ. Λέκκα στα Γιάννενα και την υπεύθυνη στάση των τοπικών μέσων ενημέρωσης".

"Το ευχάριστο είναι πως το "αποτύπωμα" του σεισμού θα μείνει μόνο στο μυαλό μας. Δεν υπάρχει "αποτύπωμα" σε ανθρώπινες ζωές ή μεγάλες καταστροφές", τόνισε ο δήμαρχος, προσθέτοντας πως "ο στατικός φορέας όλων των δημοσίων κτιρίων δεν έχει κανένα πρόβλημα κι αυτό είναι το ουσιαστικό. Είχαμε μικρής κλίμακας ζημιές που αντιμετωπίζονται".

Τέλος σε ότι αφορά τα σχολικά κτίρια ο Δήμαρχος έκανε γνωστό πως πήρε την πρωτοβουλία της επικοινωνίας με την «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.» (είναι ο πρώην Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων) και συμφωνήθηκε να έρθει στα Γιάννενα κλιμάκιο της υπηρεσίας ώστε να υπάρξει συνεργασία με το Δήμο στο ζήτημα των παρεμβάσεων στις σχολικές μονάδες στις οποίες κατεγράφησαν ζημιές από το σεισμό.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: