Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ιδιόμορφος ο σεισμός στα Ιωάννινα!


Ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί η έντονη σεισμική ακολουθία των 5,2 Ρίχτερ του προηγούμενου Σαββάτου στην περιοχή των Ιωαννίνων, καταγράφοντας εκατοντάδες μετασεισμούς, έως και σήμερα.
Οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για την εξέλιξη της μετασεισμικής δραστηριότητας, καθώς δεν μπορούν ακόμη να είναι βέβαιοι ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός.

Από τον σεισμό παρατηρήθηκε μετακίνηση του όρους Μικιτσέλι, προς τα Δυτικά, ενώ όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, ο σεισμός είναι «ιδιόμορφος», και παρά την ανησυχία των κατοίκων, εξελίσσεται κανονικά, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που υπάρχουν.

Ο μεγαλύτερος σεισμός που σημειώθηκε στην ευρύτερη περιοχή ήταν στις 26 Ιουλίου του 1996 στην Κόνιτσα, μεγέθους 6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπου προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές σε κτίρια, χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα.

Για τον γεωλόγο-σεισμολόγο, διευθυντή ερευνών στο Αστεροσκοπείο Αθηνών, Θανάση Γκανά, «το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός -με αφορμή το σεισμό- είναι ότι έγινε πάνω στο προαναφερόμενο ρήγμα με κατεύθυνση ΒΔ - ΝΑ, το οποίο είναι παράλληλο με τη λεκάνη των Ιωαννίνων. Έτσι, μάθαμε ότι υπάρχουν ρήγματα σε βάθος από 8 έως 15 χιλιόμετρα για τα οποία έως τώρα δεν είχαμε ενδείξεις, αφού δεν ξέραμε την ακριβή τους θέση».

Κατά τον Θανάση Γκανά, το ρήγμα κλείνει προς το βουνό Μιτσικέλι -το οποίο ξεπροβάλλει στο βόρειο τμήμα της λίμνης των Ιωαννίνων- και η κίνηση που σημειώθηκε ήταν να μετακινηθεί η Πίνδος (το όρος Μιτσικέλι) ελάχιστα προς τα δυτικά.

http://www.tempo24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: