Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Ερχεται κούρεμα έως και 30% στις νέες συντάξεις με το νόμο του "κομμουνιστή" Κατρούγκαλου


Μειωμένες έως και κατά 30% θα είναι οι νέες κύριες συντάξεις που θα εκδίδονται με βάση το νόμο Κατρούγκαλου.

Η μείωση αυτή προκύπτει λόγω της μείωσης των ποσοστών
αναπλήρωσης και του νέου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και θα οδηγήσει σε μέσες συντάξιμες αποδοχές στο επίπεδο των 655 ευρώ.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης με το νόμο Κατρούγκαλου κατεβαίνουν στο 40,7% για 40 χρόνια ασφάλισης έναντι του 60% που προβλεπόταν στους νόμους Λοβέρδου και του 70% του νόμου Ρέππα.

Παράλληλα για τη σύνταξη θα υπολογίζονται οι συντάξιμες αποδοχές όλου του εργασιακού βίου αντί των πέντε καλύτερων από την τελευταία 10ετία που ίσχυε στο ΙΚΑ, του τελευταίου μισθού που ίσχυε στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες και του μισθού του Οκτωβρίου 2011 που ίσχυε για τους δημοσίους υπαλλήλους.

Από τις αλλαγές αυτές μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι θα συνταξιοδοτούνται με 35ετια από όλα τα Ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι η νέα σύνταξη βάσει του ασφαλιστικού νόμου Κατρούγκαλου θα είναι το άθροισμα της εθνικής (384 ευρώ από 20ετια και πάνω και 345 ευρώ στη 15ετια) και της ανταποδοτικής που υπολογίζεται με τις αποδοχές από το 2002 και μετά καθώς και τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης.

Τα δεδομένα αυτά αναμένεται να επιδεινώσουν ακόμα περισσότερο τα στοιχεία για τα επίπεδα διαβίωσης στην Ελλάδα όπως αυτά αποτυπώνονται στην έρευνα της Eurostat.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 σε συνθήκες φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ζουν πάνω από ένας στους τρεις κατοίκους στην Ελλάδα και κατά μέσο όρο ένας στους τέσσερις στην ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2015 βρισκόταν αντιμέτωπο με τον κίνδυνο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 35,7% του πληθυσμού (3,8 εκατ. άνθρωποι), έναντι 28,1% το 2008. Στην ΕΕ, το αντίστοιχο ποσοστό επανήλθε το 2015 στα επίπεδα του 2008, δηλαδή στο 23,7% (118,8 εκατ. άνθρωποι).

Σημειώνεται ότι σε χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα, αναφορικά με το ποσοστό του πληθυσμού που θεωρείται ότι βρίσκεται σε κατάσταση φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμου βρίσκονται μόνο η Βουλγαρία (41,3%) και η Ρουμανία (37,3).

Δεν υπάρχουν σχόλια: