Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Αθώοι οι δύο κατηγορούμενοι για τον φονικό εμπρησμό της Marfin και την επίθεση στον Ιανό


Κανείς από τους δεκάδες μάρτυρες δεν αναγνώρισε στα πρόσωπα των δύο κατηγορουμένων κάποιον από τους δράστες των επιθέσεων στη Marfin και στον Ιανό.

Με έγκλημα χωρίς τιμωρία μοιάζει πλέον η υπόθεση εμπρησμού
της τράπεζας Marfin Bank, που στοίχισε τη ζωή σε τέσσερα άτομα, μετά την σημερινή ομόφωνη απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας με την οποία κρίθηκαν αθώοι των κατηγοριών που τους είχαν απαγγελθεί οι κατηγορούμενοι Θ. Σίψας και Π. Ανδρεάδης ή Αντρέεβ.

Ο μεν πρώτος κατηγορούνταν για την επίθεση στην τράπεζα και ο δεύτερος για την επίθεση χωρίς θύματα στο βιβλιοπωλείο «ΙΑΝΟΣ». Της αθωωτικής απόφασης του δικαστηρίου είχε προηγηθεί πρόταση της εισαγγελέως της έδρας για αθώωση των δύο κατηγορουμένων αλλά και δεκάδες καταθέσεις μαρτύρων στο δικαστήριο, εκ των οποίων κανείς δεν είχε αναγνωρίσει στα πρόσωπα των κατηγορουμένων κάποιον από τους δράστες των επιθέσεων.

Τα τραγικά γεγονότα εκτυλίχθηκαν τον Μάιο του 2010 στο κέντρο της Αθήνας, όπου είχε πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση ενάντια στα μέτρα λιτότητας. Κατά τη διαδήλωση, διαδραματίστηκαν σοβαρά επεισόδια, με πλέον σημαντικά τον εμπρησμό του υποκαταστήματος της τράπεζας Marfin στην οδό Σταδίου -όπου βρήκαν τραγικό θάνατο οι τρεις υπάλληλοι ανάμεσα τους και η έγκυος Αγγελική Παπαθανασοπούλου- αλλά και η επίθεση που δέχθηκε το βιβλιοπωλείο «Ιανός», χωρίς εκεί, ευτυχώς να υπάρξουν θύματα.

Μετά το πέρας της ακροαματικής διαδικασίας σήμερα, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή των δυο κατηγορουμένων και την πρότασή της τελικά υιοθέτησε και το δικαστήριο με την ετυμηγορία που εξέδωσε.

Συγκεκριμένα, για τον Θ.Σίψα που κατηγορήθηκε για τον εμπρησμό της τράπεζας, η εισαγγελέας είπε πως παρότι ήταν στην πορεία την επίμαχη ημέρα δεν υπάρχουν σοβαρές και ικανές ενδείξεις για να οδηγήσουν στην ενοχή του. Για τον κατηγορούμενο για τον εμπρησμό του βιβλιοπωλείου «ΙΑΝΟΣ», Παύλο Ανδρεάδη ή Άντρεεβ, η εισαγγελέας επισήμανε ότι δεν βρισκόταν ούτε καν στην πορεία την επίμαχη ημέρα.

Αρχικά, οι δυο κατηγορούμενοι καθώς και άλλα πρόσωπα ενεπλάκησαν στην υπόθεση μέσω μίας ανώνυμης επιστολής ενώ εν συνέχεια υπήρχαν φωτογραφίες και μαρτυρίες οι οποίες φέρονταν να τους τοποθετούσαν στο σημείο των επεισοδίων. Βέβαια οι μαρτυρίες εν συνέχεια αναιρέθηκαν και στο ακροατήριο δεν υπήρξε κανένας μάρτυρας που να τους αναγνωρίζει ως δράστες των επιθέσεων. Επίσης η υπεράσπιση των κατηγορουμένων αμφισβήτησε μέσω και ειδικής πραγματογνωμοσύνης που προσκομίστηκε σήμερα την ταυτοποίηση μέσω φωτογραφιών του Θ. Σίψα με έναν εκ των δραστών του εμπρησμού της τράπεζας.

Οι απολογίες

Νωρίτερα, στο δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν κάθε σχέση με τον εμπρησμό της Marfin. Ειδικότερα, ο Θ. Σίψας με δάκρυα στα μάτια, είπε στην απολογία του: «Αρνούμαι κατηγορηματικά τις κατηγορίες. Δηλώνω αθώος. Έχω καταδικάσει την επίθεση στην τράπεζα Marfin από το 2011. Ως άνθρωπος που αγωνίζεται για την αντιεξουσία και την ελευθερία δε θα μου επέτρεπα να κάνω αυτό για το οποίο κατηγορούμαι». Ο κατηγορούμενος, διανομέας τροφίμων, περιέγραψε στην απολογία του το δρομολόγιο που ακολούθησε εκείνη την ημέρα από την στιγμή που άφησε την μοτοσυκλέτα του στο Πεδίο του Άρεως μέχρι και την ώρα που προσήχθη από τους αστυνομικούς την ώρα που βρισκόταν στο πάρκο της οδού Ναυαρίνου στα Εξάρχεια.

Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Ξεκίνησα από το Πεδίο του Άρεως όπου άφησα και την μοτοσυκλέτα μου. Προχώρησα προς την οδό Πατησίων για να πάω στο Σύνταγμα. Σοκαριστικά με τον όγκο του κόσμου που υπήρχε εκείνη την ημέρα(···). Όταν αντιλήφθηκα καπνούς στην οδό Σταδίου, σταμάτησα να δω τι συμβαίνει στην τράπεζα Marfin. Κάποια στιγμή ανέβηκα στο πεζοδρόμιο. Άκουσα να φωνάζουν και να ζητάνε βοήθεια και να βγαίνουν πυκνοί καπνοί από το κτίριο. Έβλεπα κόσμο με μπουκάλια νερού να προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά και αργότερα άκουσα να πέφτουν δακρυγόνα. Και τότε επειδή κατάλαβα ότι θα έρθουν και θα πλησιάσουν τα ΜΑΤ κατέβηκα προς το πεζοδρόμιο και προχώρησα προς το Σύνταγμα».

Ο 34χρόνος υποστήριξε πως εκείνη τη στιγμή σκέφτηκε πως θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπαλλήλους της τράπεζας, δεν αντιλήφθηκε ωστόσο όπως τόνισε ότι κινδύνευε η ζωή τους.
Διαβάστε τους διαλόγους

Εισαγγελέας: Πόση ώρα μείνατε κοντά στο κτίριο της Marfin;
Κατηγορούμενος: Έμεινα ένα με δυο λεπτά εκεί.
Εισαγγελέας: Τότε ποια ήταν η προσπάθειά σας να βοηθήσετε;
Κατηγορούμενος: Είπα ότι σκέφτηκα να τους βοηθήσω. Σκέφτηκα ότι θα έρθουν να μας επιτεθούν τα ΜΑΤ και κατέβηκα στο οδόστρωμα. Δεν είχα καταλάβει ότι κινδυνεύουν ζωές.
(...)
Σύνεδρος: Αναφέρετε πως έξω από το κατάστημα ήταν κάποιος φίλος σας;
Κατηγορούμενος: Όχι μόνος μου ήμουν.
Σύνεδρος: Εσείς ανήκετε στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Μάθατε τι είχε γίνει; Ποιοι μπορεί να είναι; Από αυτό τον χώρο ή είχαν παρεισφρήσει άλλα άτομα;
Κατηγορούμενος: Η άποψη που υπήρχε ήταν ότι είχε παρεισφρήσει άλλος κόσμος.
Σύνεδρος: Και τι κόσμος είναι αυτός;
Κατηγορούμενος: Μπορεί να είναι φίλαθλοι, μεθυσμένοι, οτιδήποτε...
Κλείνοντας την απολογία του ο κατηγορούμενος είπε: « Όταν έλαβα γνώση για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζω ήταν το μεγαλύτερο σοκ της ζωής μου. Εγώ πήγα να βοηθήσω και τώρα με κατηγορούν για κάτι που δεν έχω πράξει και μάλιστα για ένα τόσο βαρύ έγκλημα».

«Δεν ήμουν στην πορεία»

Ο έτερος κατηγορούμενος Π. Ανδρεάδης ανέφερε στην απολογία του ότι δεν έχει καμία σχέση με την πορεία της 5ης Μαΐου 2011 αλλά και τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν εκείνη την ημέρα.
Στην απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες για τον εμπρησμό του «Ιανού» λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή αρνήθηκα την κατηγορία διότι δούλευα στον Διόνυσο εκείνη την ημέρα. Επειδή ήταν η γιορτή της μητέρας μου θυμάμαι κατά 90% τι έκανα».
Πρόεδρος: Πώς η αστυνομία έφτασε σε εσάς;
Κατηγορούμενος: Αυτό δεν το ξέρω, η αστυνομία το ξέρει.
Πρόεδρος: Ανήκετε σε κάποιο χώρο;
Κατηγορούμενος: Όχι σε κανένα. Έπεσα από τα σύννεφα όταν έμαθα για τι κατηγορούμαι.

Κλείνοντας την απολογία του ο κατηγορούμενος έδωσε συλλυπητήρια στους συγγενείς των θυμάτων και ανέφερε ότι θα ήθελε να βρεθούν οι «πραγματικοί ένοχοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: