Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Σεισμός στα Γιάννενα: Μετακινήθηκε το Μιτσικέλι! - Το άγνωστο ρήγμα - Λέκκας: Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός (βίντεο)


- Πήγε προς τα δυτικά ολόκληρο το Βουνό στα Γιάννενα
- Πάνω από 200 οι μετασεισμοί μετά τον σεισμό
- Που είναι το άγνωστο ρήγμα και γιατί το αγνοούσαν οι σεισμολόγοι
- “Ξύπνησαν” δεκάδες μικρά ρήγματα σε όλη την περιοχή

Ο τελευταίος έντονος μετασεισμός ήταν χθες τη νύχτα στα Γιάννενα, είχε μέγεθος 4,3 και σημειώθηκε λίγο μετά τις δέκα τη νύχτα.

Ήταν ακόμη ένας μετασεισμός που τάραξε τους Γιαννιώτες που νιώθουν τη γη να τρέμει συνεχώς κάτω από τα πόδια του γεγονός που τους κουράζει ψυχολογικά και κάνει πολλούς να αναζητούν καταφύγιο σε περιοχές όπως τα Τζουμέρκα που βρίσκονται στην άλλη πλευρά του νομού σε σχέση με το ρήγμα ή ακόμη και στα εξοχικά τους σε άλλους κοντινούς νομούς, όπως στην Πρέβεζα.

Αυτή τη διάχυτη ανησυχία για τη μανία τη φύσης που δεν μπορεί να ελέγξει κανείς έρχονται να εντείνουν οι διαπιστώσεις των επιστημόνων που βρέθηκαν επιτόπου για να εξετάσουν την κατάσταση. 

Το φαινόμενο των συνεχών, εκατοντάδων μετασεισμών (μετράμε ήδη πάνω από 200) απ' τη μια συντείνει στο ότι υπάρχει εκτόνωση της ενέργειας, απ' την άλλη φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά από ρήγματα τα οποία λόγω της χαμηλής σεισμικότητας της περιοχής είναι άγνωστα μέχρι σήμερα.

Ακόμη και το ίδιο το μεγάλο ρήγμα που έδωσε τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ είναι ουσιαστικά άγνωστο στους επιστήμονες που τώρα το περιγράφουν ως εξής:
Είναι ένα ρήγμα που έχει δώσει αντίστοιχο σεισμό τον 19ο αιώνα και κινείται παράλληλα με το λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά.

Η ενεργοποίησή του όμως είχε σαν αποτέλεσμα και την ενεργοποίηση μιας σειράς άλλων μικρότερων ρηγμάτων που βρίσκονται σε βάθη από 8 ως 15 χιλιόμετρα και τα οποία ως τώρα ήταν “αόρατα” στους επιστήμονες.

Μετακινήθηκε το Μιτσικέλι

Το βουνό των Ιωαννίνων, το επιβλητικό Μιτσικέλι στην άλλη πλευρά της λίμνης είναι στην μια άκρη του ρήγματος.

Σύμφωνα με τον Θανάση Γκάνα το ρήγμα (το μεγάλο) συγκλίνει προς το βουνό. Ο σεισμός είχε σαν αποτέλεσμα ο βουνό να μετακινηθεί προς τα δυτικά.

Μια κίνηση ελάχιστη μεν (δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί επισήμως πόσο) ωστόσο είναι ένα φαινόμενο που παρατηρήθηκε τόσο στην περίπτωση του σεισμού της Πάρνηθα στην Αθήνα, όσο και στον σεισμό της Λευκάδας, δυο σεισμούς με θύματα.

Ευτυχώς στην περίπτωση των Ιωαννίνων θύματα δεν υπήρξαν, ωστόσο η μετακίνηση του βουνού δείχνει ότι μιλάμε για ένα εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό το οποίο χρειάζεται παρακολούθηση.
Οι επιστήμονες από την πρώτη στιγμή είναι μεν καθησυχαστικοί, ωστόσο δεν μπορούν πριν κλείσουν τουλάχιστον δύο 24ωρα να μιλήσουν 100% για τον κύριο σεισμό.

Αυτή η επιφύλαξη σε συνδυασμό με τους συνεχείς μετασεισμούς που έχουν το επίκεντρό τους ελάχιστα χιλιόμετρα απ' την πόλη των Ιωαννίνων κρατούν τους κατοίκους σε διαρκή αγωνία.

Έχει δώσει και σεισμό 6,3 Ρίχτερ

Κατά τον καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης, Κώστα Παπαζάχο το ρήγμα είναι “ανάστροφο”. Η πλάκα της Ανατολικής Ελλάδας ανεβαίνει πάνω σε αυτή της Δυτικής με κέντρο τη Ζίτσα.

Για την περιοχή αυτή υπάρχουν ιστορικές καταγραφές για μεγάλους σεισμούς σχεδόν μια φορά κάθε εκατό χρόνια.

Έχουν καταγραφεί σεισμοί τον 17ο τον 18ο αιώνα, αλλά και το 1898 με εκτιμώμενο μέγεθος στα 6,3 Ρίχτερ. Αυτός ο σεισμός είχε προκαλέσει ζημιές στα Γιάννενα.

Λέκκας: Μάλλον ήταν ο κύριος σεισμός

Δεν μπορούμε να πιστοποιήσουμε, αλλά πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι ήταν ο κύριος σεισμός, λέει ο Ευθύμιος Λέκκας.Ο σεισμός αυτός κατά τον πρόεδρο του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, Ευθύμιο Λέκκα, είχε μια φοβερή ιδιομορφία.

Μετά τον σεισμό των 5,3 βαθμών είχαμε έναν καταιγισμό μετασεισμών μικρότερου μεγέθους, 200 σεισμοί σε 24 ώρες.

Αυτό έχει προσδώσει στο σεισμό αυτό μια ιδιαιτερότητα. Δεν υπήρξε σταδιακό “άδειασμα” της ενέργειας αλλά απότομο και αυτό, όπως εξηγεί ο κ. Λέκκας έβαλε τους επιστήμονες σε υποψίες πως αυτό το απότομο “άδειασμα” μπορεί να μεταδώσει τις δυνάμεις κάπου αλλού με πιθανότητα ενεργοποίησης άλλους ρήγματος.

Αυτή η ιδιομορφία της πρώτης ημέρας άρχισε, σύμφωνα με τον κ. Λέκκα να αποκαθίσταται σταδιακά ήδη από χθες το βράδυ με λιγότερες δονήσεις.

Ως προς το ίδιο το ρήγμα ο κ. Λέκκας είπε ότι είναι ακόμη νωρίς για να μιλήσουν με ακρίβεια οι επιστήμονες. Είναι γνωστή η ύπαρξή του από παλιά, είπε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ χρειάζεται ωστόσο ακόμη μελέτη πριν τα πρώτα συμπεράσματα.

Όπως τόνισε ο κ. Λέκκας, αν και μικρή, υπάρχει πάντα η πιθανότητα ενεργοποίησης ενός άλλου ρήγματος. Τα δεδομένα ωστόσο όπως τόνισε είναι πολύ λίγα.



http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: