Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Σύσκεψη και ψήφισμα φορέων για το ΕΠΑΛ Καινουργίου


ΨΗΦΙΣΜΑ
ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΛ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ
(Σύσκεψη - εκδήλωση 20-10-2016)
Να επαναλειτουργήσουν άμεσα τα τμήματα και ο τομέας που έκλεισαν με απόφαση του Υπουργού Παιδείας
Σήμερα Πέμπτη 20-10-2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΕΠΑΛ Καινουργίου Δ.Ε. Θεστιέων του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου Αιτωλ/νίας, ύστερα από πρόσκληση του Συλλόγου των Διδασκόντων του σχολείου, πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με τη συμμετοχή μαθητών, γονέων, Δήμων, Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας, ΠΕΤΕΕΜ, Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινουργίου, μαθητών και των εκπαιδευτικών, που υπογράφουν και το παρόν ψήφισμα, σχετικά με το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας της επαναλειτουργίας  των δύο τμημάτων γενικής παιδείας, καθώς επίσης και της Β’ τάξης του Τομέα Οικονομίας και Διοίκησης (που καταργήθηκαν), που είναι βασικό αίτημα διεκδίκησης των μαθητών που βρίσκονται σε διαρκή (3η εβδομάδα) κατάληψη του ΕΠΑΛ Καινουργίου.

Εμείς οι εκπρόσωποι φορέων, δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στη συρρίκνωση του ΕΠΑΛ Καινουργίου και κάθε περιφερειακού σχολείου της ευρύτερης περιοχής μας. Η μηεπαναλειτουργία άμεσα των τμημάτων αυτών του ΕΠΑΛ Καινουργίου (που έκλεισε το Υπουργείο Παιδείας), οι μαθητές της ορεινής Τριχωνίδας Δήμου Αγρινίου και ορισμένοι του Δήμου Θέρμου δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν τα μαθήματα της ειδικότητάς τους σε άλλο ΕΠΑΛ, εξαιτίας της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης, έλλειψη συγκοινωνίας, κ.α. και θα οδηγηθούν στη διακοπή της φοίτησής τους.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι υπάρχει η θετική εισήγηση προς το υπουργείο από τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας για επαναλειτουργία όλων των τμημάτων του ΕΠΑΛ. 

Για το λόγο αυτό το ΕΠΑΛ Καινουργίου πρέπει να τοποθετηθεί σε κατηγορία ηπειρωτικών περιοχών, αντί της C που είναι σήμερα, ώστε από τον επόμενο χρόνο να τύχει της πρόνοιας του νόμου των απομονωμένων Λυκείων, δυσπρόσιτων περιοχών, όσον αφορά τις περιοχής προέλευσης των μαθητών του ορεινού όγκου της Τριχωνίδας.

Παράλληλα θεωρούμε αναγκαία την ίδρυση νέων ειδικοτήτων, στο μοναδικό ΕΠΑΛ της περιοχής, κυρίως του πρωτογενή τομέα για την στήριξη της περιοχής και την αξιοποίηση των εργαστηριακών υποδομών του σχολείου.

Επίσης μαθητές με μαθησιακές και ακόμα κινητικές δυσκολίες που φοιτούν στα συγκεκριμένα τμήματα του ΕΠΑΛ Καινουργίου, δημιουργούν την ανάγκη λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων κι επομένως η συγχώνευση τμημάτων θα οδηγήσει στην απομάκρυνσή τους από την εκπαιδευτική διαδικασία.

Η  κατάργηση των τμημάτων αποτελεί υποβάθμιση και οδηγεί στην σταδιακή κατάργηση της σχολικής μονάδας, γεγονός ολέθριο για το μέλλον της τοπικής κοινωνίας, της νέας γενιάς και των οικογενειών, που κατοικούν ευρύτερη περιοχή, που είναι από τις πιο πολυπληθείς της Αιτωλ/νίας.

Διαπιστώνουμε ταυτόχρονα ότι στη δύσκολη οικονομική συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε σήμερα, η όποια οικονομική επιβάρυνση για μετακίνηση των μαθητών θα είναι ένα ακόμα δυσβάστακτο φορτίο στους ώμους των γονιών τους. Αυτά τα σχολεία θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερη ευαισθησία καθώς καλύπτουν την ανάγκη και το δικαίωμα επαγγελματικής εκπ/σης μαθητών που προέρχονται από απομακρυσμένες και ορεινές περιοχές, όπου οι γονείς τους είναι αγρότες και δύσκολα τα βγάζουν σήμερα πέρα.

Πιστεύουμε στη δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους τους μαθητές και σε μια πραγματικά αναβαθμισμένη σύγχρονη Τεχνική Επαγγελματική Εκπαίδευση, χωρίς αριθμητικούς περιορισμούς στο συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των μαθητών για μόρφωση

Σύμφωνα με τα παραπάνω ο μ ό φ ω ν α ζητάμε από τον Υπουργό παιδείας να αναθεωρήσει την απόφασή του και να εγκρίνει την επαναλειτουργία όλων των τμημάτων, όπως ορίζονται και από την πράξη 3η/14-09-2016 του Συλλόγου Διδασκόντων του ΕΠΑΛ Καινουργίου (5 τμήματα Γεν. Παιδείας και Β΄ τάξη Οικονομίας και Διοίκησης), σύμφωνα και με την θετική εισήγηση του Περιφερειακού Δ/ντή Εκπαίδευσης Δυτ. Ελλάδας.

Τέλος καλούμε την κυβέρνηση να τηρήσει την υποχρέωση της ως πολιτεία εξασφαλίζοντας όλες τις προϋποθέσεις, σε υποδομές και έμψυχο δυναμικό, για ίσες ευκαιρίες όλων των μαθητών στην εκπαίδευση.

Εξουσιοδοτήθηκε το σχολείο να γνωστοποιήσει το παρόν ψήφισμα σε όλους τους αρμόδιους φορείς και να ενημερωθεί η κοινή γνώμη.
           
1.    Μελιάδης Γιώργος Αντιδήμαρχος Δήμου Αγρινίου
2.    Σπύρος Κωνσταντάρας Δήμαρχος Θέρμου  
3.    Κών/νος Ευθυμίου, Πρόεδρος Τ.Κ. Καινουργίου
4.    Φώτης Παπούτσης Πρόεδρος Ενιαίας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Αγρινίου
5.    Γιώργος Καραμητσόπουλος Πρόεδρος Β΄ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας,
6.    Περικλής Παπασάικας, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Καινουργίου
7.  Παναγιώτης Πανογεώργος, Αντιπρόεδρος ΠΕΤΕΕΜ (Πανελλήνιας Ένωσης Τεχνολόγων Εκπ/κών Εργαστηριακών Μαθημάτων)
8.    Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων ΕΠΑΛ Καινουργίου
9.    Επιτροπή κατάληψης μαθητών
   10. Σύλλογος Διδασκόντων ΕΠΑΛ Καινουργίου
Καινούργιο 20 – 10- 2016

Από το ΕΠΑΛ Καινουργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: