Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Ισχυρός σεισμός 5,5 ρίχτερ στα Γιάννενα ταρακούνησε όλη τη Δυτική Ελλάδα


- Στο Πωγώνι Ιωαννίνων, χωριό με αρκετά παλιά κτίρια το επίκεντρο του σεισμού
- Σείεται ακόμη η γη από μικρότερους αλλά ισχυρούς μετασεισμούς
- Στις πλατείες οι κάτοικοι Πωγωνίου και Ζίτσας, ζημιές στο οδικό δίκτυο
- Δεν υπάρχουν πληροφορίες για καταστροφές ή τραυματισμούς σε σπίτια
- Τι λέει ο καθηγητής Άκης Τσελέντης για την ισχυρή σεισμική δόνηση

Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε  στις 23:14 στην περιοχή των Ιωαννίνων και διήρκεσε αρκετά δευτερόλεπτα, ενώ έχουν ακολουθήσει και μικρότεροι μετασεισμοί.

Σύμφωνα με  το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός κατεγράφη στις 23:14 ώρα Ελλάδος, με μέγεθος 5.5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 12 χλμ ΒΔ των Ιωαννίνων.

Ο σεισμός διήρκησε περίπου 30 δευτερόλεπτα, προηγήθηκε βοή, ενώ το εστιακό βάθος ήταν μόλις στα 10 χιλιόμετρα. Έγινε αισθητός, σε όλη την Ήπειρο, στο Ιόνιο, την Λάρισα και την Αιτωλοακαρνανία.

Ακολούθησαν - μέσα σε 26 λεπτά - 6 ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 4,1 έως και 3,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.Και σύμφωνα με το γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Πάτρας, ο κύριος σεισμός είχε μέγεθος 5,5 βαθμών Ρίχτερ.

Στις πλατείες οι κάτοικοι

Οι κάτοικοι στα χωριά βρίσκονται στις πλατείες, ενώ η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας έχει κινητοποιηθεί και κατευθύνεται προς τις περιοχές όπου βρίσκεται το επίκεντρο.

Η πυροσβεστική υπηρεσία δεν έχει μέχρι στιγμής κλήσεις για ζημιές ή απεγκλωβισμούς.

Τσελέντης στο NewsIt: Καλό νέο η σεισμική ακολουθία

Το NewsIt επικοινώνησε με τον καθηγητή Άκη Τσελέντη για μια πρώτη εκτίμηση:

“Το καλό είναι ότι έχουμε μια πλούσια μετασεισμική ακολουθία, βέβαια είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα. Πάντως πρέπει να το παρακολουθήσουμε το φαινόμενο. Δεν είναι και τόσο μεγάλος σεισμός, δεν είναι σοβαρός. Εγώ έχω εκφράσει μια άποψη εδώ και πολύ καιρό ότι στην Ελλάδα έχει συσσωρευτεί ενέργεια και πρέπει κάποια στιγμή αυτή η ενέργεια να βγει γι αυτό ας έχουμε το νου μας.”

Ζημιές στο οδικό δίκτυο

Ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Ιωαννίνων στους δήμους Πωγωνίου και Ζίτσας προκάλεσε η ισχυρή σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημήτρη Μαυρογιώργο, ο σεισμός προκάλεσε πτώσεις βράχων και προβλήματα στο οδόστρωμα σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές σε οικισμούς.

Ανεπιβεβαίωτες μέχρι στιγμής πληροφορίες, κάνουν πάντως λόγο για πτώση δυο παλαιών και ακατοίκητων κτηρίων στην περιοχή «Καλούτσιανη» μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και για ζημιές στο μοναστήρι του χωριού Ασπράγγελοι, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο.

Οι μετασεισμικές δονήσεις συνεχίζονται ασταμάτητα με τελευταία καταγραφή τα 2,9 ρίχτερ στις 12:51 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: