Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2016

56 θύματα βίας στον Ξενώνα Κακοποιημένων Γυναικών Αγρινίου!


Σοκαριστικοί οι αριθμοί που αποτυπώνουν την βία κατά των γυναικών στην περιοχή.Διεύρυνση και μεγαλύτερη ενημέρωση στην τοπική κοινωνία επιδιώκουν οι αρμόδιοι φορείς μέσω των κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων της πόλης.

Η βία κατά των γυναικών συνιστά την πιο αποτρόπαια συστηματική και διαδεδομένη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί για τις γυναίκες εμπόδιο για την ανάπτυξή τους, την ειρήνη και την ισότητα των φύλων σε όλες τις κοινωνίες.

Η βία στις γυναίκες είναι πολυδιάστατη, επεκτείνεται στην οικονομική, νομική και ψυχολογική διάσταση με αποτέλεσμα ο Δήμος Αγρινίου και ειδικότερα η Αντιδημαρχία Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να ξεκινά μια νέα περίοδο με περισσότερους κοινωνικούς συμμάχους για την καταπολέμησή της.

Για το λόγο αυτό, χθες το πρωί στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, με επικεφαλής τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Κώστα Καλαντζή, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση εργασίας με τους επικεφαλής δημόσιων κοινωνικών και επαγγελματικών φορέων της περιοχής αναφορικά με την λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Αγρινίου.
3-%ce%be%ce%b5%ce%bd%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%ce%be%ce%b5%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd
Σκοπός της συνάντησης, σύμφωνα με τον Κώστα Καλαντζή ήταν «η δημιουργία δικτύου τοπικών και υπέρ-τοπικών φορέων του Δήμου και της ευρύτερης περιοχής, με αντικείμενο τη συνεργασία των φορέων για την επίτευξη του στόχου του έργου και τη βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων, καθώς και  την ευαισθητοποίηση – ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για το έργο και την προσφορά του Ξενώνα. Η τεχνική αυτή σύσκεψη επιδιώκει οι πολίτες της περιοχής, να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο στο ζήτημα της βίας, ώστε όποια γυναίκα έχει ανάγκη, να καταφύγει στους αρμόδιους φορείς, γνωρίζοντας πως θα διατηρηθεί η ανωνυμία της και θα υπάρξει ουσιαστική και διακριτική παρέμβαση από τους αρμόδιους φορείς».
2-%ce%be%ce%b5%ce%bd%cf%8e%ce%bd%ce%b1%cf%82-%cf%86%ce%b9%ce%bb%ce%bf%ce%be%ce%b5%ce%bd%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%b3%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%ce%ba%cf%8e%ce%bd
Σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή, από τον Ξενώνα Φιλοξενίας και τις υπηρεσίες που προσφέρει έχουν ωφεληθεί συνολικά 56 γυναίκες, ενώ αυτό τον καιρό, οι άνθρωποι του ξενώνα φροντίζουν μια γυναίκα με το ανήλικο παιδί της. Επίσης, το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Τόσο στις υπηρεσίες του Δήμου, όσο και στην Αστυνομία, τα περιστατικά για κακοποιημένες γυναίκες είναι πάρα πολλά, ενώ και τα τηλεφωνήματα «πέφτουν βροχή». Ο κ. Καλαντζής σημείωσε επιπλέον πως «η κοινωνία του Αγρινίου έχει μεγαλύτερη αγκαλιά από άλλες μεγαλύτερες και απρόσωπες πόλεις. Το Αγρίνιο διαθέτει περισσότερες ευαισθησίες. Ο μικρόκοσμος της κάθε κοπέλας ή γυναίκας που κακοποιείται, μπορεί να την βοηθήσει να ξεπεράσει το πρόβλημα και εμείς να προσφέρουμε την αγκαλιά μας με εξειδικευμένες υπηρεσίες, άτομα, φιλοξενία και ψυχολογική υποστήριξη. Το βασικότερο είναι να έρθουν στο σωστό φορέα που θα τους βοηθήσει να το ξεπεράσουν σωστά. Μπορούν επίσης απλά να καταγγείλουν το περιστατικό τους, ή να βρουν στέγη».
Ιδιαίτερης βαρύτητας γεγονός είναι, ότι, το Κέντρο Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Αγρινίου πέρασε από έλεγχο, αποσπώντας τα εύσημα, οπότε, σύμφωνα με τον κ. Καλαντζή, θα συνεχίσει τη δουλειά, πιο οργανωμένα και πιο ποιοτικά.
1-%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b6%ce%ae%cf%82
       Ο Αντιδήμαρχος Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κώστας Καλαντζής
Στη χθεσινή συνάντηση εργασίας μίλησαν παρουσιάζοντας επιστημονικά στοιχεία, οι ψυχολόγοι του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας Ρούλα Παπαρούνη και Κατερίνα Δρούγα, η σύμβουλος Κοινωνικής Στήριξης στο Συμβουλευτικό Κέντρο Αθήνας για τη Βία κατά των Γυναικών από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων Χριστίνα Παπαδημητρίου, η ψυχολόγος από τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Αγρινίου Αναστασία Μακρυδήμα και ο Υποδιοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Αγρινίου Θεόδωρος Νταλαπέρας.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 26413 63406 – 63410 / Τηλεφωνική Γραμμή SOS της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων 15900 / Τηλεφωνική Γραμμή Άμεσης Κοινωνικής Βοήθειας 197 ή στη γραμμή SOS 800 11 88 881 – 210 77 86 800.
Κων/νος Χονδρός  για την εφημερίδα «Συνείδηση» 
http://sinidisi.gr/
Ακούστε την συνέντευξη του κυρίου Καλατζή στον ΔΥΤΙΚΑ fm

Δεν υπάρχουν σχόλια: