Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2016

Ο Ευθύμιος Λέκκας στα Γιάννενα: "Αδύνατο να πούμε αν ήταν ο κύριος σεισμός" - Τι είπε για τα σπίτια (βίντεο

Ο κόσμος να μείνει μακριά από τις κατοικίες του αν αυτές δεν πληρούν αντισεισμικούς κανόνες

Διαδοχικές συσκέψεις πραγματοποιούνται από το πρωί στην Περιφέρεια Ηπείρου μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, ενώ στα Γιάννενα βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Οι μετασεισμικές δονήσεις, μετά τον σεισμό των 5,5 Ρίχτερ στις έντεκα και τέταρτο το βράδυ του Σαββάτου, είναι συνεχείς, το γεγονός αυτό όμως εκτιμάται ως θετικό από τους επιστήμονες, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε εκτόνωση.
Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας, ασφαλή συμπεράσματα θα υπάρχουν μετά από ένα 48ωρο κι αφού εκτιμηθούν πολλές παράμετροι.
«Η σεισμική δραστηριότητα θα διαρκέσει αρκετές ημέρες, όμως δεν μπορούμε να προδιαγράψουμε αν θα εκδηλωθεί ένας μεγαλύτερος σεισμός», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας συμπληρώνοντας ότι είναι θετική η έντονη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφεται.
«Από άποψη αριθμού σεισμών και μεγέθους, μπορούμε να μιλήσουμε για μία φυσιολογική κατάσταση. Όμως δεν μας αρκεί αυτό για να μιλήσουμε για πλήρη εκτόνωση... Αν σταματήσουν απότομα οι σεισμοί ενδεχομένως, τότε, να έχουμε κάτι μεγαλύτερο», σημείωσε ο κ. Λέκκας.
Ερωτηθείς αν πρόκειται για το γνωστό στην τοπική κοινωνία ρήγμα της Ζίτσας, τόνισε ότι υπάρχει ένα πλέγμα ρηγμάτων στην περιοχή βόρεια, βορειοδυτικά του Νομού και με κατεύθυνση προς ανατολικά.
Τα ρήγματα αυτά είναι πολλά και μικρά και εκτονώνονται διαδοχικά.
Δείτε τις φωτογραφίες:
Πηγή: epiruspost.gr
Ο κόσμος να μείνει μακριά από τις κατοικίες του αν αυτές δεν πληρούν αντισεισμικούς κανόνες

Ο Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε για τον ισχυρό σεισμό στα Ιωάννινα και πρότεινε στους κατοίκους να μην βρίσκονται στα σπίτια τους αν αυτά δεν πληρούν αντισεισμικούς κανόνες.
«Από χθες, συνεχίστηκε η δραστηριότητα. Όλο το βράδυ παρατηρούσαμε την εξέλιξη του φαινομένου. Υπάρχει μία έντονη ακολουθία η οποία γίνεται αισθητή σε όλη την ευρύτερη περιοχή τω Ιωαννίνων και θεώρησα σκόπιμο να φύγω από τη Θεσσαλονίκη και να πάω στην περιοχή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λέκκας μιλώντας στον ΣΚΑΪ και συνέχισε:
«Παρακολουθούμε το φαινόμενο. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε εκτίμηση για το τι ακριβώς θα προκύψει. Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μία μετασεισμική ακολουθία. Ο κόσμος θα πρέπει να μείνει μακριά από τις κατοικίες του εφ' όσων αυτές δεν πληρούν τις αντισεισμικές προϋποθέσεις».
Δείτε το βίντεο:
Πηγή βίντεο: vagelis a

Δεν υπάρχουν σχόλια: