Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2016

Οι «μετασεισμοί συνωμοσίας» των Ιωαννίνων θα φτάσουν σε Αιτωλοακαρνανία και Πατραϊκό;

Τα όρια της ανθρώπινης παρέμβασης

Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από τον σεισμό στα Γιάννενα. Ήδη οι θεωρίες συνωμοσίας άρχισαν στο υπέδαφος του διαδικτύου να ερευνούν τις πιθανότητες να τον προκάλεσαν «μυστικές» γεωτρήσεις ( δείτε εδώ).
Μάλλον βέβαια το αντίθετο μπορεί να συμβεί, δηλαδή οι σεισμοί να διακόψουν μελλοντικές γεωτρήσεις.

Έχουν τοποθετηθεί σεισμολόγοι πάνω στο θέμα αυτό και προσφάτως ο Τσελέντης ( δείτε εδώ). Φανταστείτε αν γίνει ένας σεισμός και σπάσει μια γεώτρηση, τι περιβαλλοντικές επιπτώσεις υα υπάρχουν; Η περίπτωση των Ιωαννίνων βέβαια είναι στην σφαίρα της συνωμοσίας βέβαια γιατί απλά δεν υπήρξε πρόσφατα γεώτρηση. Γενικά το ενδεχόμενο αυτό για τις γεωτρήσεις δεν έχει αποκλειστεί από επιστήμονες ( δείτε εδώ)

Μερικές σκέψεις που μπορούν να γίνουν στο εξής:

Αν ξεκινήσουν τα επόμενα χρόνια οι γεωτρήσεις στον Πατραϊκό κόλπο, όποτε θα γίνεται σεισμός στην Αιτωλοακαρνανία θα αποδίδεται εκεί; Θα γίνει η Αιτωλοακαρνανία πρωτοκλασσάτο viral των μεταφυσικών σελίδων συνωμοσίας;

Παρόλα αυτά δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορο το επιστημονικό κομμάτι τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνονται σε μια σεισμογενή περιοχή. Και βέβαια μην ξεχνάμε το προηγούμενο σεισμικής δραστηριότητας στην Αιτωλοακαρνανία, που φέρεται να έφερε η ανθρώπινη παρέμβαση: Τα 6,2 ρίχτερ το 1966 στην Μαυρομάτα κοντά στη Λίμνη Κρεμαστών που αποδίδονται στην δημιουργία του ομώνυμου φράγματος.

Είναι παρενέργειες που μεγάλες παρεμβάσεις στο περιβάλλον μπορεί να φέρουν. Πρωτίστως όμως πρέπει να ξέρουμε και να κάνουμε ευδιάκριτα τα όρια της συνωμοσίας με εκείνα της ασφάλειας, χωρίς να αφορίζουμε 100% κανένα από τα δύο.

Λ.Υ.
http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: