Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Οργή και λάσπη στο Μεσολόγγι - Πλημμύρες, ζημιές και κατολισθήσεις - Ζευγάρι έπεσε στη θάλασσα για να σωθεί! (φωτο & βίντεο)


- Απέραντη... λιμνοθάλασσα το Μεσολόγγι λόγω της δυνατής νεροποντής
- Να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο δήμος
- Ανυπολόγιστες ζημιές, εκατοντάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική
- Οργισμένοι οι κάτοικοι καταγγέλλουν ολιγωρία και αδυναμία των αρμόδιων φορέων
- Κατέρρευσε... πλαγιά στη Γλύφα, πτώσεις βράχων σε σπίτια
- Δείτε φωτογραφίες και βίντεο από την περιοχή


Τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω της η κακοκαιρία στο Μεσολόγγι, με την κατάσταση ωστόσο να ομαλοποιείται σιγά σιγά, αφήνοντας όμως πίσω ζημιές, τόνους λάσπης και οργισμένους κατοίκους...

Οι ζημιές στις περιουσίες δημοτών είναι τεράστιες σε όλο το μήκος και το πλάτος της πόλης.

Στο κέντρο, στην οδό Κύπρου (όπου δεν δούλευε το αντλιοστάσιο για αρκετές ώρες), στο Ραδιομέγαρο, στα Ταμπακαριά, την Ζεστή, τον Άγιο Δημήτριο, την οδό Ναυπάκτου κ.α. κάτοικοι είδαν το βιός τους να χάνεται.

Οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες και ο δήμος ζήτησε να κηρυχθεί η πόλη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

Η μάχη με την φύση ήταν άνιση για μια πόλη με σαφείς κατασκευαστικές αδυναμίες και λόγω της τεράστιας βροχόπτωσης σε μικρή χρονική περίοδο επήλθε το μοιραίο με μεγάλο κόστος για τους δημότες. 

Εκατοντάδες σπίτια πλημμύρισαν και η τοπική Πυροσβεστική ενισχύθηκε και με οχήματα από την Πάτρα.

Πάντως από την πλευρά των πληγέντων εκφράστηκαν έντονες διαμαρτυρίες για την αδυναμία των αρμοδίων φορέων να αντεπεξέλθουν στα αιτήματά τους για αρωγή.

Ζημιές από κατολισθήσεις
Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και στο Γαλατά αλλά και το Κρυονέρι από την έντονη βροχόπτωση
Ο κεντρικός δρόμος του Γαλατά μετατράπηκε σε ποτάμι και πολλά σπίτια πλημμύρισαν παθαίνοντας μεγάλες ζημιές στις οικοσκευές.

Η πυροσβεστική έχει «πάρει φωτιά» από το πρωί προσπαθώντας να βοηθήσει τους κατοίκους που βρίσκονται στο δρόμο καθώς είναι αδύνατο να μπουν στα σπίτια τους αν δεν υποχωρήσει το νερό.

Μεγάλη ζημιά προκάλεσε και η πτώση βράχου στο αναρριχητικό κέντρο του Κρυονερίου.

Ολόκληρη πλαγιά έπεσε στη Γλύφα ενώ μια μεγάλη πέτρα έπεσε πάνω σε ένα σπίτι και προκάλεσε σοβαρές ζημιές όπως επίσης και σε δυο τροχόσπιτα που βρίσκονταν στην περιοχή.

Γλίτωσαν από θαύμα!
Κυριολεκτικά από θαύμα γλίτωσε το νεαρό ζευγάρι που ήταν μέσα στο σπίτι τους στο Κρυονέρι όταν άρχισε κατολίσθηση στην Βαράσοβα.

Όπως είπαν κάτοικοι του Κρυονερίου υπήρχαν  4 «νεροτσουλήθρες » ψηλά από το βουνό και έπεφταν μαζί με το νερό πέτρες και βράχια.

Ένας βράχος προσγειώθηκε στο σπίτι του ζευγαριού, και οι ένοικοι για να γλιτώσουν από τις πέτρες που έπεφταν αναγκάστηκαν να πέσουν στην θάλασσα και να φύγουν μακριά κολυμπώντας.

Ευτυχώς το νεαρό ζευγάρι είναι καλά στην υγεία τους αλλά το σπίτι έχει πάθει μεγάλες ζημιές.

Οι κάτοικοι είναι απελπισμένοι καθώς όπως είπε και ο πρόεδρος Λ. Μπαλωμένος είναι η πρώτη φορά που στην περιοχή σημειώθηκαν τόσο έντονα φαινόμενα.


Βλάβη από κεραυνό στα αντλιοστάσια!
Η κακοκαιρία προκάλεσε και διακοπή ρεύματος με αποτέλεσμα να σταματήσουν τα αντλιοστάσια όμβριων και το Μεσολόγγι πλημμύρισε μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

Η βλάβη που προκλήθηκε από κεραυνό σε κεντρικό αντλιοστάσιο αποχέτευσης όμβριων υδάτων στο Μεσολόγγι αποκαταστάθηκε το μεσημέρι και τα νερά ήδη έχουν υποχωρήσει στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης.

Αίτημα για κήρυξη του Δήμου Μεσολογγίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Έκτακτη σύσκεψη για καταγραφή ζημιών από τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που έπληξαν με σφοδρότητα το Δήμο προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, αύριο και ώρα 9.00 π.μ. ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνος συγκαλεί σύσκεψη στο Δημαρχείο με τη συμμετοχή της Τεχνικής Υπηρεσίας καθώς επίσης των Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων. Η σύσκεψη συγκαλείται προκειμένου να συγκροτηθούν κλιμάκια τα οποία θα επισκεφθούν κάθε σημείο του δήμου για να καταγράψουν τις ζημιές που έχει αφήσει πίσω της η σημερινή θεομηνία.

Ταυτόχρονα, ο Νίκος Καραπάνος με έγγραφό του προς τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα, ζητά την κήρυξη του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Όπως σημειώνεται, ο πρωτοφανής όγκος νερού που έπεσε στην περιοχή από τις πρωινές ώρες, προκάλεσε καταστροφές σε σπίτια, ποιμνιοστάσια αλλά και καλλιέργειες βαμβακιού, ελιάς και κηπευτικών στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου. Εκτός των πόλεων Μεσολογγίου και Αιτωλικού, σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι κοινότητες του Αγίου Θωμά, Ευηνοχωρίου, Αγίου Γεωργίου και Σταμνάς.

Από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης των έκτακτων καιρικών φαινομένων, η ανταπόκριση της ΔΕΥΑΜ, των υπηρεσιών και των αντιδημάρχων του Δήμου, ήταν άμεση για την αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων. Ωστόσο, η πτώση κεραυνού σε στύλους της ΔΕΗ δίπλα σε αντλιοστάσιο που βρίσκεται μέσα στην πόλη του Μεσολογγίου προκάλεσε εκτεταμένη διακοπή ρεύματος, συσσωρεύοντας μεγάλες ποσότητες νερού. Μόλις η βλάβη αντιμετωπίσθηκε, στάθηκε δυνατή η άντληση των ομβρίων.

Οι υπηρεσίες και ο μηχανικός εξοπλισμός του Δήμου, βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα, καθώς οι καιρικές συνθήκες παραμένουν δυσμενείς.

Αίτημα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης Ανάγκης του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου

Εκτεταμένες είναι οι καταστροφές που έχουν προκληθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τις τελευταίες ώρες ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ιδίως στην περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας.

Άμεσα εστάλη από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας το αίτημα για την κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου της Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου.

Τα προβλήματα επεκτείνονται στις βασικές υποδομές, κατοικίες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο του Δήμου και ιδιαίτερα στα Δημοτικά Διαμερίσματα Μεσολογγίου, Αιτωλικού και στις Τοπικές Κοινότητες Αγίου Γεωργίου, Ευηνοχωρίου, Αγίου Θωμά και Σταμνών.

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας από την πρώτη στιγμή είναι στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών αυτών, ώστε να μην κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή και να προστατευθούν οι περιουσίες των συμπολιτών μας» σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας.

Κλείνοντας, τόνισε πως η Πολιτική Προστασία με όλες οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας είναι σε επιφυλακή από την αρχή των έκτακτων καιρικών φαινομένων και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας και σε συνεργασία με τους Δήμους επεμβαίνουν όπου χρειάζεται.
Πηγή: aixmi-newsonairnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: