Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Αυτές είναι οι περιοχές που ενδέχεται κάποτε να δώσουν μεγάλο σεισμό!!!! (η μισή Ελλάδα δηλαδή)

Σίγουρα κάποιο μέρα,σε κάποιο μέρος...

Πανελλήνια αναστάτωση προκαλούν οι φήμες για επερχόμενο μεγάλο σεισμό σε δυο περιοχές της Ελλάδας με πολλούς να δίνουν ονόματα ακόμη και μεγέθη και χρόνο εκδήλωσης του σεισμού.

Από την άλλη διακεκριμένοι επιστήμονες-σεισμολόγοι βγαίνουν
να καθησυχάσουν τον κόσμο και αντί αυτού επιτείνουν τον πανικό με τις γενικολογίες τους.

Η αναστάτωση ξεκίνησε με τις δηλώσεις του Διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Άκη Τσελέντη για επερχόμενο σεισμό σε δυο περιοχές της Ελλάδας τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου.

Ο Άκης Τσελέντης, ήταν κατηγορηματικός πως το ρήγμα της Ιταλίας δεν σχετίζεται με την Ελλάδα, αν και όπως σημείωσε η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα η οποία «δυστυχώς» έχει να δώσει καιρό έναν μεγάλο σεισμό, με αποτέλεσμα κάποια ρήγματα να έχουν «συσσωρεύσει ενέργεια» και οι σεισμολόγοι να περιμένουν μεγάλο σεισμό σε βάθος χρόνου.

Αυτό, όπως είπε, σημαίνει πως τόσο οι πολίτες όσο και η κοινωνία πρέπει να είναι πάντα σε ετοιμότητα ενώ τόνισε πως ο ρόλος των επιστημόνων δεν είναι να εφησυχάζουν. Οφείλουν να ενημερώνουν για έναν επικείμενο σεισμό προκειμένου να είναι όλοι προετοιμασμένοι. Αυτό, όπως σημείωσε, δεν είναι κινδυνολογία.

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχουν μελέτες που να αποδεικνύουν πως θα γίνει ένας μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα απάντησε θετικά και τόνισε πως ένας τέτοιος σεισμός αφήνει σημάδια πριν γίνει.

Συμπλήρωσε, δε πως η πολιτεία είναι ενημερωμένη για τις δύο περιοχές της χώρας που οι σεισμολόγοι «βλέπουν» έναν μεγάλο σεισμό.

Με την ανησυχία να εντείνεται ο Διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στον ΣΚΑΪ διευκρίνισε πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «χωρίς να ξέρουμε τον χρόνο, έχουμε κάνει τεράστια βήματα στην πρόβλεψη, όμως η πρόβλεψη απαιτεί και τον χρόνο οπότε ο χρόνος είναι το πιο κρίσιμο στοιχείο. χωρίς αυτή την παράμετρο δεν μιλάμε για πρόβλεψη αλλά για εκτίμηση».

Ο κ. Χουλιάρας ξεκαθάρισε ότι είναι γνωστές οι περιοχές της χώρας όπου υπάρχουν εκτιμήσεις ότι μπορεί να συμβεί ισχυρός σεισμός και ανέφερε «το ελληνικό τόξο από Κεφαλλονιά ως Ρόδο, ο Πατραϊκός και ο Κορινθιακός».

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι περιοχές γνωρίζουμε ότι θα πληγούν άμεσα από σεισμό. Μάλιστα υπογράμμισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι τα κτίρια να έχουν την ανάλογη αντισεισμική προστασία.

Ο κύριος Θανάσης Γκανάς,επίσης σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, δήλωσε στην ΕΡΤ Λάρισας:

“Είμαστε σε επιφυλακή, επειδή πάντα συμβαίνουν μεγάλοι σεισμοί στη χώρα μας. Στη Θεσσαλία, μάλιστα, βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα ρήγματα στη χώρα, το οποίο δίνει μεγάλους σεισμούς. Το 1954 με επίκεντρο στους Σοφάδες έγινε σεισμός 7,5 ρίχτερ. Και ακολούθησαν σεισμοί σε όλη τη Θεσσαλία τα επόμενα χρόνια, λόγω ενεργοποίησης του φαινομένου του ντόμινο.

Οι σεισμοί δεν προβλέπονται. Δεν έχουμε καμία ένδειξη ότι επίκειται μεγάλος σεισμός στην Ελλάδα.Οι προβλέψεις των συναδέλφων στηρίζονται σε στατιστικές για το πόσο καιρό έχει να σημειωθεί σεισμός σε διάφορες περιοχές. Και πάλι πέφτουν έξω. Για παράδειγμα στην Ιταλία είχαμε 3 μεγάλους σεισμούς μέσα σε 2 μήνες χωρίς κανείς να τους έχει προβλέψει”.

"Ωστόσο", είπε, "πρέπει πάντα να είμαστε έτοιμοι για έναν μεγάλο σεισμό. Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Ανα πάσα στιγμή μπορεί να γίνει ένας μεγάλος σεισμός, ακόμη και 7 ρίχτερ, και να δημιουργήσει προβλήματα".

ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ: Αφού δεν μπορείτε να πείτε κάτι συγκεκριμένο,ακόμα και αν υποθέσουμε ότι ξέρετε,ποιος ο λόγος να μιλάτε γενικά κι αόριστα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: