Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017

Παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αγρινίου για την "Μπλε Φάλαινα" (Δείτε το έγγραφο)


Το Blue Whale Challenge (Μπλε Φάλαινα) είναι ένα διαδικτυακό παιχνίδι στο οποίο οι νέοι αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν μια σειρά προκλήσεων, που στην αρχή είναι φαινομενικά αβλαβείς, αλλά στη συνέχεια γίνονται ριψοκίνδυνες ή επικίνδυνες.

Τα παιδιά έχουν στη διάθεσή τους 50 ημέρες για να ολοκληρώσουν την προσπάθειά τους. Οι προκλήσεις αυτές περιλαμβάνουν την παρακολούθηση βίαιων ταινιών και την υιοθέτηση αυτοκαταστροφικών συμπεριφορών (π.χ. χαράζουν μια φάλαινα στο χέρι με ένα ξυράφι).

Για να ολοκληρωθεί η κάθε φάση του παιχνιδιού, οι νέοι πρέπει να στείλουν μια φωτογραφία τους, που να αποδεικνύει την εμπειρία τους. Η τελευταία πρόκληση καλεί τον συμμετέχοντα να κερδίσει το παιχνίδι, αυτοκτονώντας!

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η πρόκληση της «Μπλε Φάλαινας» καθοδηγείται από εφαρμογή, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι κάποιος ενήλικας ή ένα άλλο παιδί ενεργεί ως «διαχειριστής», αναθέτοντας τις προκλήσεις αυτές στους παίκτες μέσω του Facebook, Twitter, Instagram ή άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για ακόμη ένα ζήτημα που δείχνει πόσο μεγάλη επιρροή έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Instagram κ.ά) στη ζωή των εφήβων, αλλά και σε πόσο ισχυρό και επικίνδυνο εργαλείο ενδέχεται να μετατραπούν.

Η νέα αυτή πρόκληση άνοιξε, όπως ήταν φυσικό, συζητήσεις που αφορούν στην αυτοκτονία των εφήβων, την κατάθλιψη και τον αυτοτραυματισμό, με φορείς ,γονείς και εκπαιδευτικούς να αγωνιούν για το πώς μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά από το επικίνδυνο αυτό παιχνίδι.

Στην περιοχή μας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αγρινίου διαβίβασε σε όλα τα σχολεία το παρακάτω έγγραφο, που περιέχει κατατοπιστικά δημοσιεύματα για το παιχνίδι.

Δείτε το έγγραφο


από http://www.agriniolike.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: