Είδα και εθαύμασα, Δήμαρχε.Τι φωτογραφιάρα ήταν αυτή!!! Καμιά δεκαριά νοματαίοι, επιστάτες άπαντες, με δυναμισμό και ψυχολογία υπεράνω, να χαζεύουνε μια… λακκούβα. Τι λακκούβα!!! «Λακκουβάρα… κι όλους τους χωρεί…».
- του Λευτέρη Τηλιγάδα | | red line
Και μέσα σ’ αυτή τη λακκουβάρα, μέσα στ’ απόνερα και τη λασπουριά, δυο «τεχνοκράτες» καλοζωισμένοι (σιγά μην είναι εργατική τάξη αυτοί), να κοιτάνε πέρα, αποστρέφοντας το βλέμμα από τον αμίαντο, που χάσκει θεόρατος μπροστά στις πόδια τους.
Και τα νερά «σπασμένα», Δήμαρχε. Λασπουριά και χρέη προγενέστερα, κρυφίως αρπαγμένα από την τσέπη του καθένα Αγρινιώτη, με μια φράση επική για την «κοινωφελή», φέρουσα υπογραφή Γιωργοζαμπαρική: «Χρέωσε το σε μένα»!
Άμα υποψιαστώ, Δήμαρχε, ότι το συγκεκριμένο έργο, έχει να κάνει με κείνο το «υδρευτικό γιοφύρι της Άρτας» που οι προϋπολογισμοί της ΔΕΥΑ το έχουνε χρεώσει δυο-τρεις χρονιές στο τιμολόγιο της, χωρίς η «κοινωφελής» (Τι λέξη κι αυτή;), να το έχει υλοποιήσει ποτέ, θα πάω και θα φάω ένα ταψί κανταΐφια με 80% ίνες αμιάντου τυλιγμένα, να ‘ρθω να στανιάρω λίγο, το αστανιάριστο.
Αμ’ η δήλωση; Τι δήλωση ήταν αυτή; Γέμισε η λακκούβα μπροστά στα πόδια σου, Δήμαρχε, με προγενέστερα ευνουχισμένα όνειρα έτοιμα να πάρουν την εκδίκηση τους, που λέει κι ο ποιητής.
«Το έργο αυτό, που εντάσσεται στο σύνολο των μελετών, των εξελισσόμενων αλλά και των προγραμματιζόμενων έργων της ΔΕΥΑΑ», είπες. Και συνέχισες: «Είναι σημαντικό καθώς θα βελτιώσει την αντιμετώπιση φαινομένων έλλειψης νερού, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου».
Άτιμο πράμα η γλώσσα, Δήμαρχε. Ιδιαίτερα τα ρήματα… Άκου, «θα βελτιώσει»!!! Τι θα πει, «θα βελτιώσει»; Κάτι σαν παραγγελιά σε συνοικιακό εστιατόριο στα Κάτω Πετράλωνα, για να παρηγορηθεί ταυτόχρονα και η πείνα και η νοστιμιά, ακούγεται αυτό το «θα βελτιώσει»: «Μια σκέτο από γκιουβέτσι, παρακαλώ».
Τόσος κόπος, τόση λακκούβα (Τι λακκούβα; Λακκουβάρα!!!), τόσοι επιστάτες, μόνο και μόνο για να «βελτιώσει»;
«Να λες: Πάλι καλά», θα μου πεις.
Να με συμπαθάς, Δήμαρχε, αλλά, αν, αντί της δηλωμένης βελτίωσης της έλλειψης του νερού, είχαμε εξάλειψη, τι θα έπρεπε, να πούμε. Ρωτάω, για να μαθαίνω.
Αμ τ’ άλλο με το «νόημα», που το πας; «Δεν μπορεί το Αγρίνιο, με τόσα νερά, να συνεχίσει να έχει πρόβλημα ύδρευσης, τόνισε με νόημα ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου», έγραφε το δελτίο τύπου που δημοσιοποιήθηκε μετά την επίσκεψη σου στη λακκούβα.
Για το ότι δεν μπορεί το Αγρίνιο, με τόσα νερά, να συνεχίσει να πληρώνει το νερό, λες και πηγαίνει κάθε μέρα, για να πιει αγιασμό στην Τήνο… καμιά κουβέντα; Κανένα «νόημα;»
Ούτε με τη νοηματική δεν λέγονται αυτά, Δήμαρχε.
Άσε τ’ άλλο… Που «το παιδί και το σκυλί», όπως σε μάθει, λένε.
Σιγά να μην εκδώσεις το ενημερωτικό φυλλάδιο, για το πόσο κοστίζει το νερό.
«Ποιο φυλλάδιο»;
Αυτό ντε, που σε υποχρεώνει ο νόμος να εκδίδεις, σαν Πρόεδρος της ΔΕΥΑ, για το κόστος των υπηρεσιών της.
Δεν ξέρεις τίποτα!;
Γιατί να ξέρεις; Άλλωστε τη ΔΕΥΑ, είναι γνωστό σε όλους μας, ότι δεν την διοικεί ο Δήμαρχος, ούτε ο Πρόεδρος, ούτε ο αντιπρόεδρος (καημένο σόι μου, τι σου έμελλε να πάθεις). Τη ΔΕΥΑ, για όσους δεν το γνωρίζουν, την διοικεί ο Διευθυντής της. Δεν ξέρει τη δουλειά του ο τεχνοκράτης και την ξέρεις εσύ; Ιδού το ερώτημα το αφοπλιστικό.
Γι΄ αυτό σου λέω…
«Άσ’ το να πάει στο διάολο», για ενημερωτικό φυλλάδιο. Δεν είδες πετυχισιά τόσα χρόνια η διοίκηση, που δεν το έβγαζε; Στους Αγρινιώτες η «κοινωφελής», έκοβε το νερό, αλλά στο ταμείο της είχε κοντά 2,5 εκατομμύρια ευρώ πλεόνασμα… Τα φανερά… Να μην πούμε και για τ’ άλλα… Για τα μεταφερόμενα αποθεματικά κεφάλαια στο μέλλον, μιλάω.
Όσο κι αν το παλέψουν οι αιρετοί, άμα δεν βάλει το χεράκι του ο τεχνοκράτης, ούτε το κρεμμύδι στη χωριάτικη δεν περισσεύει.
Γι αυτό σου λέω: «Ασ΄ το, να πάει στο διάολο» για ενημερωτικό φυλλάδιο.
Θα μου πεις τώρα, και με το δίκιο σου, ότι αυτές είναι σοβαρές παραλείψεις, γιατί μπορεί να βρεθεί κανένας παλαβός και να σε πάει και σένα και τον διευθυντή για παράβαση καθήκοντος. Αλλά μη φοβάσαι… Σιγά τώρα. Τέτοια χρόνια, τέτοια λόγια.
Γι αυτό σου λέω… «Άσ’ το να πάει στο διάολο» κι αυτό κι ο νόμος του. Εσύ να ‘σαι καλά.
Έχω κι άλλα Δήμαρχε, αλλά μου είπανε, να μην σου λέω πολλά, όταν συναντιόμαστε, γιατί ένα μυαλό έχεις και δεν μπορείς να τα θυμάσαι όλα… Είναι κι ο Μήτσος με τις παιδικές χαρές… Γι’ αυτό από λιγάκι, μπας και γίνει τίποτα.
Α, και κάτι ακόμα, Δήμαρχε. Σύμφωνα με την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία από το 1999 με την κοινοτική οδηγία 76/769/ΕΟΚ απαγορεύεται η χρήση προϊόντων αμιάντου συμπεριλαμβανομένων των καινούργιων αγωγών πόσιμου νερού. Οι υφιστάμενοι σωλήνες ύδρευσης πριν την 15-8-1999 δεν καλύπτονται από τη νομοθεσία αυτή με αποτέλεσμα να εξακολουθεί να επιτρέπεται η χρήση τους μέχρι την τελική απόρριψή τους.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος υπήρχε και το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Αειφόρος ανάπτυξη και Ανταγωνιστικότητα» (2007-2013), που προέβλεπε δράσεις στον τομέα της διαχείρισης των υδάτων. Συγκεκριμένα το Ταμείο Συνοχής συγχρηματοδοτούσε την αντικατάσταση των σωλήνων, αν οι αρχές το επιθυμούσαν. Αλλά που καιρός για τέτοια τότε! Τότε κοιτάζαμε να πάρουμε μισή δεκάδα εκατομμύρια ευρώ, για να ανακατέψουμε τα χώματα στο Πάρκο.
Με γεια τα μπάνια, συμπολίτες και καλό καλοκαίρι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου