Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Σοκάρουν τα στοιχεία για τον παιδικό αλκοολισμό

Από 13ων ετών το ρίχνουν… στο ποτό και το τσιγάρο

του Νίκου Αγγελόπουλου
Θλίψη και έντονο προβληματισμό προκαλούν στοιχεία του Κέντρου Πρόληψης Αγρινίου «Οδυσσέας» με αφορμή την χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Καπνίσματος.

Παιδιά ηλικίας ακόμα και 13ων ετών ξεκινούν το κάπνισμα, ενώ άξιος αναφοράς είναι και ο υψηλός δείκτης αλκοολισμού και ψυχικής νόσου νεαρών ατόμων στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας!

Σύμφωνα με την επιστημονικά υπεύθυνη του «Οδυσσέα» Αθανασία Δημητρίου, «έχουμε περιπτώσεις στην περιοχή, όπου παιδιά από 13ων ετών καταφεύγουν χρησιμοποιώντας ως αδιέξοδο το κάπνισμα και το ποτό. Υπάρχουν παραδείγματα όπου παιδί 14 – 15 ετών καταναλώνει 3 με 4 ποτά κάθε φορά κατά την έξοδο του μέχρι και 4 φορές την εβδομάδα».

Ποια η στάση γονέων και εκπαιδευτικών

Ποια όμως η στάση των γονέων; Πως αντιμετωπίζουν το θέμα; 
Η κ. Δημητρίου δεν δίστασε να αναφέρει ότι πολλοί από τους γονείς δυστυχώς κινούνται λες και βρίσκονται στον κόσμο τους… χωρίς να αντιλαμβάνονται αυτό που πραγματικά μπορεί να προκληθεί με δυσάρεστα αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον.

Αν για παράδειγμα ένα παιδί καταναλώνει σε ηλικία 14ων ετών 4 με 5 ποτά κάθε φορά που βγαίνει ή ακόμα και στο σπίτι του, στα 20 του θα έχει εθιστεί πλήρως με το αλκοόλ. Το ίδιο και με το κάπνισμα.

Την ίδια στιγμή βέβαια, κοινό μυστικό αποτελεί τα τελευταία χρόνια, ότι αρκετοί μαθητές καπνίζουν ακόμα και σε σχολικούς χώρους, με την ευθύνη εδώ να βαραίνει τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την εποπτεία των μαθητών κατά την διάρκεια του προαυλισμού.

Τα στοιχεία αυτά προκαλούν προβληματισμό και θλίψη, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νέα παιδιά απ’ τα οποία κρέμεται το μέλλον της χώρας.

http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: