Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

17 χρόνια από τον φονικό σεισμό της Πάρνηθας που συγκλόνισε την Αττική

143 νεκροί,1600 τραυματίες,δεκάδες χιλιάδες άστεγοι και εκατοντάδες ερείπια...

Τρίτη,7 Σεπτεμβρίου του 1999,μια συνηθισμένη μέρα,τίποτα το ιδιαίτερο,τίποτα δεν προμήνυε την καταστροφή που θα ακολουθούσε!Ντάλα μεσημέρι με το ρολόι να δείχνει 14:57 ακριβώς....

Ξάφνου ένας υπόκωφος θόρυβος ακούστηκε κι η γη άρχισε να τρέμει κάτω από τα πόδια μας!Ταυτόχρονα δεκάδες κτίρια άρχισαν να πέφτουν σαν τραπουλόχαρτα στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

5,9 ρίχτερ στην Πάρνηθα συγκλόνισαν την πρωτεύουσα,οι κάτοικοι των Αχαρνών, των Θρακομακεδόνων, των Άνω Λιοσίων, της Φυλής, της Μεταμόρφωσης της Νέας Φιλαδέλφειας περισσότερο,αλλά και ολόκληρης της Αττικής,που έζησαν εκείνο το μεσημέρι δεν θα το ξεχάσουν ποτέ.

Η φονική επίσκεψη του Εγκέλαδου κράτησε λίγα δευτερόλεπτα,αρκετά για να προκαλέσουν τεράστια καταστροφή.

17  χρόνια συμπληρώθηκαν από τη μαύρη εκείνη μέρα με τους 143 νεκρούς,τους 1600 τραυματίες,τους δεκάδες χιλιάδες άστεγους και τα εκατοντάδες ερείπια,...

Μέχρι να συνειδητοποιήσουμε τι γινόταν  το κακό είχε συντελεστεί!
Μετά χάος και πανικός σ' όλη την Αττική κι όταν μαθεύτηκε το μέγεθος της καταστροφής θρήνος κι οδυρμός σε όλη την Ελλάδα.

Οι μεγαλύτερες ζημιές στο Μενίδι,τη Μεταμόρφωση,τη Νέα Φιλαδέλφεια,τα 'Ανω Λιόσια και γενικά γύρω από το επίκεντρο του σεισμού.

Το εργοστάσιο της Ρικομέξ κατέρρευσε σαν χάρτινος πύργος καταπλακώνοντας τους εργαζόμενους.Απολογισμός 39 εργαζόμενοι νεκροί!

Κανένας ένοχος,όλοι αθώοι μετά από μαραθώνιο δικαστικό αγώνα και το εργοστάσιο μεταφέρθηκε σε άλλη βαλκανική χώρα.

Για μέρες πάλευαν ηρωϊκά στα χαλάσματα τα σωστικά συνεργεία και κατάφεραν να απεγκλωβίσουν πολλούς τραυματίες.

Συγκλονιστικές εικόνες με αντικρουόμενα συναισθήματα,χαράς για τους ζωντανούς και λύπης για όσους δεν μπόρεσαν ν' αντέξουν πάνω τους τόνους τσιμέντου!

Μια εικόνα που 'χει χαραχτεί βαθιά στο μυαλό μας είναι η γκρεμισμένη πολυκατοικεία στη Φιλαδέλφεια,πάνω από το σούπερ-μάρκετ όπου είχαν κοπεί οι κολώνες στήριξης για να μεγαλώσει ο χώρος της επιχείρησης!

Κάπου στον τρίτο όροφο κρέμονταν η βιβλιοθήκη και η καρέκλα κάποιου μαθητή κι όλα τριγύρω γκρεμισμένα,ένας σορός ερείπια κι από μέσα τα συνεργεία να βγάζουν  κάθε τόσο νεκρούς!

Ακούστηκαν και τότε λόγια παχιά και μεγάλα κι όμως  ακόμα σήμερα ζουν οικογένειες στους καταυλισμούς των κοντέινερς στο Μενίδι,τη Μεταμόρφωση,το Περιστέρι,την Ελευσίνα και αλλού.

Κάθε φορά που γίνεται ένας μεγάλος σεισμός κατακλύζουν τα κανάλια ειδικοί και άσχετοι,μιλάνε επί ώρες χωρίς να λένε κάτι ουσιαστικό κι αφού σβήσουν τα φλας της επικαιρότητας περιμένουμε όλοι μαζί την επόμενη καταστροφή.

Διαβάστε στην Ελευθεροτυπία ένα πληρέστατο αφιέρωμα στα "Ρίχτερ που μας άλλαξαν"!

Δείτε επίσης το φωτογραφικό άλμπουμ στη σελίδα του Καθηγητή Ευθύμη Λέκκα

Δεν υπάρχουν σχόλια: