Παρασκευή 9 Ιουνίου 2017

Στη Δικαιοσύνη οι απλήρωτοι καπνοπαραγωγοί της Μακρυνείας


- Εκδικάζεται στη Θεσσαλονίκη η υπόθεσή τους
- Στο πλευρό τους η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας

Στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης επρόκειτο να διεκδικήσουν σήμερα τα χρήματά τους, οι 100 απλήρωτοι καπνοπαραγωγοί της Μακρυνείας, έχοντας στη «φαρέτρα» τους την προ 20ημέρου απόφαση έτερου δικαστηρίου, επίσης από την Θεσσαλονίκη (έδρα της εταιρείας που δεν κατάβαλε τα χρήματα), η οποία σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρο Κοτοπούλη: «δικαιώνει τις ομάδες καπνοπαραγωγών, οι οποίοι τότε είχαν ως αντίδικο τις τράπεζες, που είχαν κάνει αγωγή εναντίον των ομάδων καπνοπαραγωγών, ενώ ταυτόχρονα οι τράπεζες είχαν στραφεί εναντίον της εταιρείας».
kotopoulis agrotis
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας Σπύρος Κοτοπούλης
Τόσο στο σημερινό, όσο και στο προ ημερών δικαστήριο που είχε διεξαχθεί στη συμπρωτεύουσα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας ήταν στο πλευρό των καπνοπαραγωγών. «Οι καπνοπαραγωγοί είναι περίπου 100 άτομα και τα χρήματα που τους οφείλονται είναι σχεδόν 300.000 ευρώ! Είναι απλήρωτοι πάνω από 6 μήνες, ενώ παράλληλα η νέα καλλιεργητική περίοδος έχει ξεκινήσει και τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πάρα πολύ γι’ αυτούς. Τα έξοδα τρέχουν συνεχώς. Διεκδικούν χρήματα ακόμη και οι τράπεζες. Τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και για το λόγο αυτό βρισκόμαστε συνεχώς στο πλευρό τους» σχολίασε στη «Σ» ο κ. Κοτοπούλης.
Οι εταιρείες εμπορίας καπνού, ενώ έκαναν συμβόλαια παραγωγής με τους καπνοπαραγωγούς, αθέτησαν τους όρους των συμβολαίων. Αν και τα καπνά ζυγίστηκαν τον περασμένο Δεκέμβρη, οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει ακόμα τα λεφτά τους και η νέα καλλιέργεια του 2017 έχει ξεκινήσει και την ίδια ώρα τα έξοδα «τρέχουν». Το κόστος καλλιέργειας στον καπνό Μακρυνείας έχει αυξηθεί κατακόρυφα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μεροκάματο για όσους καλλιεργούν καπνό να μην ξεπερνά τα 10 ευρώ σε μέσο όρο λόγω της αύξησης του κόστους παραγωγής.
Η τιμή του προϊόντος και οι σημερινές συνθήκες δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη παραγωγή. Η σημερινή τιμή του καπνού δεν ξεπερνά τα 2,5 έως 4 ευρώ ανά κιλό. Στην καλύτερη περίπτωση ανάλογα με την ποιότητα ή την ποσότητα της παραγωγής, δεν πρέπει η παραγωγή να ξεπερνά τα 150 κιλά ανά στρέμμα σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε η δυνατότητα παραγωγής 250 – 300 κιλών ανά στρέμμα σε ποικιλίες όπως μυρωδάτο Μακρυνείας, τσιμπέλι Αγρινίου και 500 κιλά ανά στρέμμα της ποικιλίας Βιρτζίνια.
Η Μακρυνεία είναι η μόνη περιοχή στην Αιτωλοακαρνανία στην οποία καλλιεργείται καπνός ποικιλίας Σ 53 (καπνά ανατολικού τύπου). Η καλλιέργεια αυτή δεν έχει καμιά σχέση με την παλαιότερη εποχή, πριν την αποσύνθεση παράγωγης επιδότησης. (Εφαρμογή Κ.Α.Π κοινής αγροτικής πολίτικης 2006-2014) της Ε.Ε. Να υπενθυμίσουμε ότι η καλλιέργεια καπνού στην Αιτωλοακαρνανία στις αρχές της δεκαετίας του 90 έφτανε τους 40 χιλ. τόνους, ενώ η σημερινή παραγωγή κινείται γύρω στους 100 με 130 τόνους μόνο στην Μακρυνεία.
Τα αιτήματα της Επιτροπής καπνοπαραγωγών της Μακρυνείας, όπως ήταν αρχικά και όπως διαμορφώθηκαν κατόπιν της Γενικής τους Συνέλευσης στις 16/05 έχουν ως εξής:
1) η παρέμβαση του κράτους και του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης, των τοπικών και περιφερειακών αρχών για την άμεση αποπληρωμή των παραγωγών από την εταιρία.
2) καλύτερους όρους για την καπνοκαλλιέργεια
3) καλύτερες τιμές του προϊόντος (αύξηση κατά 30% της τιμής ανά κιλό)
4) λειτουργιά του αρδευτικού δικτύου Μακρυνείας
5) κατάργηση της φορολογίας στο αγροτικό εισόδημα
6) μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
7) κατάργηση των φόρων στα αγροτικά εφόδια (λιπάσματα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα).
8) δημιουργία 7μελους επιτροπής που θα εκπροσωπεί όλα τα χωριά της περιοχής μας
9) πάγωμα όλων των χρεών προς τρίτους (δάνεια από τράπεζες, καλλιεργητικά μέσα εφόδια, ΟΣΔΕ, εφορία κτλ)
10) καμία διακοπή από τις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ,ΕΥΔΑΠ,ΟΤΕ)
11) να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για πανελλαδικό συντονισμό από τους καπνοπαραγωγούς που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, καθώς και από τους εργαζομένους της ίδιας εταιρείας οι οποίοι είναι και αυτοί απλήρωτοι
12) κατώτατες εγγυημένες τιμές σε όλα τα αγροτικά προϊόντα σύμφωνα με το κόστος παράγωγης με κρατική παρέμβαση.
Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: