Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

«Πετζετέλ εδώ και τώρα στο Αγρίνιο» (ηχητικό)


- Αναμένεται «καυτό» καλοκαίρι στην Αιτωλοακαρνανία
- Παρέμβαση από την Χριστίνα Σταρακά – Ούτε ένα ευρώ από την πολιτεία στα ταμεία της Περιφέρειας



Στην ανάγκη άμεσης εγκατάστασης –τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες- δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών τύπου Πετζετέλ (PZL) στην πρώην αεροπορική βάση του Αγρινίου, αναφέρθηκε εκτενώς στην εκπομπή «10 ΜΕ… ΤΟΝΟ» του «ΔΥΤΙΚΑ FM 92,8» η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά
Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα που έχει τεθεί στους αρμόδιους τα τελευταία τρία χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει ικανοποιηθεί. Το θέμα εξάλλου συζητήθηκε και κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της Περιφέρειας, όπου , εγκρίθηκε η εισήγηση της επικαιροποίησης του «Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών για το έτος 2017» στο Περιφερειακό Συμβούλιο. 
Μην ξεχνάμε εξάλλου, ότι η Αιτωλοακαρνανία είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός ανά την επικράτεια και εκτός των άλλων έχει μεγάλη περιαστικά δάση. Παράλληλα η κ. Σταρακά αναφέρθηκε και στα κονδύλια που (δεν) διατίθενται στις περιφέρειες από την πολιτεία, με αποτέλεσμα η αντιπυρική προστασία να γίνεται από ίδιους πόρους, από τους ήδη μειωμένους (κατά 70%) Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ).
staraka
Η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά
«Για 3η συνεχή χρονιά ζητάμε τη λειτουργία πυροσβεστικού σταθμού με τουλάχιστον δύο Πετζετέλ (PZL) στην αεροπορική βάση του Αγρινίου. Πρόκειται για ένα εύλογο και δίκαιο αίτημα, το οποίο έχουμε μεταβιβάσει πολλάκις στους αρμόδιους. 
Σύμφωνα με στοιχεία, στην Αιτωλοακαρνανία κάθε χρόνο έχουμε 600 δασικές πυρκαγιές, με τα πυροσβεστικά οχήματα να αναγκάζονται να διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις, λόγω της έκτασης του νομού, ενώ μην ξεχνάμε ότι ο στόλος της Πυροσβεστικής είναι πεπαλαιωμένος. Την ίδια στιγμή, εκτός των άλλων η περιοχή μας έχει μεγάλα περιαστικά δάση. 
Σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, δεν λαμβάνουμε ούτε ένα ευρώ για την αντιπυρική προστασία, πλην των Δήμων, οι οποίοι ούτως ή άλλως τα λαμβάνουν όχι μεγάλα ποσά με αρκετή καθυστέρηση και μάλιστα πολλές φορές μετά το καλοκαίρι, χωρίς τουλάχιστον να μεταφέρονται για την αντιπλημμυρική προστασία. 
Έτσι λοιπόν, όλα από μέρους μας γίνονται με ίδιους πόρους, μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) οι οποίοι είναι μειωμένοι κατά 70%» ανέφερε μεταξύ άλλων η κ. Σταρακά.
Ευχή όλων βέβαια, το φετινό καλοκαίρι να είναι αναίμακτο για τα δάση και τις περιουσίες μας.
Νίκος Αγγελόπουλος για την εφημερίδα «Συνείδηση» 

Δεν υπάρχουν σχόλια: