Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Εγκαίνια του μουσείου Θέρμου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αύριο


του Γιάννη Γιαννακόπουλου.
Την Κυριακή 17-6-2016 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του νεόδμητου Μουσείου στο Θέρμο της Αιτωλοακαρνανίας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Το μουσείο ικανοποίησε την ανάγκη της περιοχής να στεγάσει τα θαυμαστά ευρήματα που βρέθηκαν διάσπαρτα σε όλο τον νομό.
Η αρχαία πόλη του Θέρμου ήταν η σημαντικότερη σε ολόκληρη την Αιτωλία ως διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο του Κοινού των Αιτωλών (Αιτωλική Συμπολιτεία). Κάθε χρόνο, τον Σεπτέμβριο, μαζεύονταν στην πόλη Αιτωλοί που είχαν δικαίωμα ψήφου, για να αποφασίσουν για θέματα πολέμου, ειρήνης και συμμαχιών και να προβούν σε αρχαιρεσίες των οργάνων της Συμπολιτείας.

Εκεί χτίστηκε σήμερα το Αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου, το πρώτο που γίνεται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας με σύγχρονες μουσειολογικές μεθόδους παρουσίασης των εκθεμάτων, που τα κάνουν ελκυστικά τόσο στους γνώστες της αρχαιολογίας, όσο και σε εκείνους που απλά νιώθουν την ανάγκη να αποκτήσουν επικοινωνία με την θαυμαστή ιστορία του τόπου.
thermo-3
Ολόκληρη η Αιτωλοακαρνανία είναι διάσπαρτη με περίπου 140 αρχαιολογικούς χώρους, γεγονός που είχε κάνει τον έφορο Κλασσικών και Προϊστορικών αρχαιοτήτων Λάζαρο Κολώνα να την αποκαλέσει υπαίθριο μουσείο. Στο νομό έχουν ανασκαφεί 5 αρχαία θέατρα (Οινιαδών, Στράτου, Πλευρώνας, Μακύνειας και Καλυδώνας), ενώ στις Οινιάδες σώζονται σε πολύ καλή κατάσταση και τα αρχαία ναυπηγεία.
Τόσο οι κάτοικοι όσο και οι αρχαιολόγοι ελπίζουν ότι το μουσείο του Θέρμου θα γίνει η αφετηρία για την αξιοποίηση του μοναδικού «θησαυρού» της περιοχής και θα προσελκύσει επισκέπτες από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο να έρθουν και να το θαυμάσουν.
thermo-1
Είναι ο πολιτισμός που διαμόρφωσε τον δυτικό κόσμο. Η τέχνη και η φιλοσοφία που έμεινε ζωντανή μέχρι τις ημέρες μας χάρη στην υπέροχη ελληνική γλώσσα, αυτού του πανίσχυρου συνεκτικού ιστού, πάνω στον οποίον μπλέκονται οι αρχαίοι τραγικοί και φιλόσοφοι, οι βυζαντινοί λόγιοι και οι σύγχρονοι ποιητές μας. Μίας γλώσσας που, όσες μεταλλάξεις και εξελίξεις κι να γνώρισε, παρέμεινε το όργανο να μας συνδέει με την τέχνη που σμίλεψε την ύπαρξή μας.
Γι αυτή τη γλώσσα τραγουδούν τα παιδιά του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου. Ακούστε τη «Γλωσσολαλιά» σε στίχους Σοφίας Αθανασιάδου και μουσική Παντελή Θαλασσινού.
Δείτε το βίντεο:


http://www.postmodern.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: