Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Φωτο & βίντεο από τα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου - Π. Παυλόπουλος «Η Ευρώπη θα νικήσει»


Λίγο μετά τις 11:00 έφτασε στο χώρο του νέου αρχαιολογικού μουσείου Θέρμου ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για την τελετή εγκαινίων του νέου Μουσείου Θέρμου. Η τελετή οργανώθηκε με κάθε επισημότητα και προκάλεσε το ενδιαφέρον πληθους κόσμου από πολλές περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας και όχι μόνο.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι υπουργοί Παιδείας Νίκος Φίλης και Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς. Ακόμη παραβρέθηκαν βουλευτές της Αιτωλοακαρνανίας, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος, δήμαρχοι, αντιπεριφερειάρχες, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, πολλοί επίσημοι και πλήθος κόσμου.


Η εκδήλωση ξεκίνησε αμέσως μετά την άφιξη του κ. Παυλόπουλου με χαιρετισμό του Υπουργού Πολιτισμού κ. Μπαλτά που τονισε πως το Μουσείο δεν είναι ένας χώρος παθητικός αλλά ζωντανός, που εδράζεται στη γενέθλια γη.
To χαρακτήρισε συλλογική δημιουργία , συμπληρώνοντας πως είναι ένα ευαίσθητο θέμα, που απαιτεί χρόνο μιας και αποτελεί συνέχεια διαδοχικών πολιτισμών. Εξέφρασε ακόμη την ευχή, η περιοχή του Θέρμου να αναδειχθεί σε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
koi-egkainia-mouseio-thermou2
koi-egkainia-mouseio-thermou3
koi-egkainia-mouseio-thermou4
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απ. Κατσιφάρας χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι δημιουργήθηκε το Μουσείο στον τόπο που γέννησε το Κοινό των Αιτωλών, χαρακτήρισε το κτίριο σύγχρονο και υψηλής αισθητικής, «περίτρανη απόδειξη του μεγάλου πλούτου ανθρώπων και ιστορίας της περιοχής». Σημείωσε ακόμη πως πρόκειται για έργο – επένδυση στον τουρισμό και την τοπική οικονομία και εξέφρασε τις ευχαριστίες ειδικά στον προηγούμενο δήμαρχο κ. Πορφύρη για την συμβολή του στην εκτέλεση του.
Ο δήμαρχος Θέρμου κ. Κωνσταντάρας σημείωσε την σημασία της πρώτης επίσκεψης Προέδρου της Δημοκρατίας στην περιοχή του Θέρμου, συμπληρώνοντας πως πρόκειται για έναν οικείο και φιλόξενο προορισμό για τον κ. Παυλόπουλο, που να σημειωθεί πως έχει ανακηρυχτεί επίτιμος δημότης Θέρμου  από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να κάνει συνοπτική αναφορά στην σημασία του Κοινού των Αιτωλών, μιας πρωτοποριακής μορφής άμεσης δημοκρατίας κατά την αρχαιότητα.
koi-egkainia-mouseio-thermou5
koi-egkainia-mouseio-thermou6
koi-egkainia-mouseio-thermou7
koi-egkainia-mouseio-thermou8
Ακολούθησε παρουσίαση της ιστορίας της περιοχής και των εκθεμάτων από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδος κ. Ολυμπία Βικάτου, όπως και το ιστορικό του έργου μέχρι την ολοκλήρωση του. Η κ. Βικάτου,  έκανε ιδιαίτερη μνεία στους συντελεστές του έργου, την τοπική αυτοδιοίκηση, την Περιφέρεια, το Υπουργείο Πολιτισμού, και όλους τους ανθρώπους της τοπικής Εφορείας που συνετέλεσαν στην ολοκλήρωση του.
«Κόσμημα για τον πολιτισμό» χαρακτήρισε το Μουσείο Θέρμου στη συνέχεια ο κ. Παυλόπουλος, που χαρακτήρισε εμβληματική την περίοδο του Κοινού των Αιτωλών. Παρομοίωσε ακόμη την Αιτωλική Συμπολιτεία με το όραμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως είπε η Συμπολιτεία κατάφερε να αποκρούσει την ηγεμονεύουσα τότε Αθήνα  και είχε μια πρωτοποριακή μορφή άμεσος δημοκρατίας και εκτελεστικής εξουσίας. Η κορωνίδα όπως είπε της οικονομικής ζωής του τόπου ήταν η κοπή ενιαίου νομίσματος.
«Η Αιτωλική Συμπολιτεία μας διδάσκει πως μόνο με ενότητα εμείς οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας» είπε ακόμη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας , ενώ έστειλε σαφή μηνύματα για την Ε.Ε. , τονίζοντας με νόημα πως μόνο η Ευρώπη μπορεί να υπερασπιστεί την ειρήνη και τη Δημοκρατία.
Αναφορά έκανε ακόμη ο κ. Παυλόπουλος και στο Brexit που όπως είπε πλήγωσε την Ευρώπη, προβλέποντας όμως «πως η Ευρώπη θα προχωρήσει και στο τέλος θα νικήσει»
Τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έκανε προσωπικές αναφορές σχετικά με τους δεσμούς του με το Θέρμο, που όπως είπε θα σημαδεύει για πάντα την προσωπική του ιστορική διαδρομή.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μαζί με τους επισήμους αμέσως μετά ξεναγήθηκε από την κ. Βικατου στους χώρους του Μουσείου και γνώρισε τα σημαντικότερα εκθέματα του. Αμέσως μετά την ξενάγηση η κ. Βικάτου δώρησε στον κ. Παυλόπουλο έργο του γνωστού Μεσολογγίτη χαράκτη Απ. Κούστα,εμπνευσμένο απο το Κοινό των Αιτλών.
Η παρουσία του κ. Παυλόπουλου στο Θέρμο ολοκληρώθηκε με γεύμα που παρατέθηκε προς τιμήν του από τον δήμο Θέρμου, σε γνωστό κατάστημα εστίασης στην λίμνη Τριχωνίδα.

koi-pavlopoulos-thermo5

koi-pavlopoulos-thermo4

koi-pavlopoulos-thermo1

koi-pavlopoulos-thermo2

koi-pavlopoulos-thermo3

koi-egkainia-mouseio-thermou12

koi-egkainia-mouseio-thermou11

koi-egkainia-mouseio-thermou10

koi-egkainia-mouseio-thermou13

koi-egkainia-mouseio-thermou14

koi-pavlopoulos-thermo12

koi-pavlopoulos-thermo6

koi-pavlopoulos-thermo7

koi-pavlopoulos-thermo8

koi-pavlopoulos-thermo9

koi-pavlopoulos-thermo10

koi-pavlopoulos-thermo11

koi-egkainia-mouseio-thermou15

koi-egkainia-mouseio-thermou16

koi-egkainia-mouseio-thermou17

koi-egkainia-mouseio-thermou18

koi-egkainia-mouseio-thermou19

koi-egkainia-mouseio-thermou20

koi-egkainia-mouseio-thermou21

koi-pavlopoulos-thermo25

koi-pavlopoulos-thermo13

koi-pavlopoulos-thermo14

koi-pavlopoulos-thermo15

koi-pavlopoulos-thermo16

koi-pavlopoulos-thermo17

koi-pavlopoulos-thermo18

koi-pavlopoulos-thermo19

koi-pavlopoulos-thermo20

koi-pavlopoulos-thermo22

koi-pavlopoulos-thermo23

koi-pavlopoulos-thermo24

koi-pavlopoulos-thermo26

koi-egkainia-mouseio-thermou23

koi-egkainia-mouseio-thermou24

koi-egkainia-mouseio-thermou25

koi-egkainia-mouseio-thermou26

koi-egkainia-mouseio-thermou27

koi-egkainia-mouseio-thermou28

koi-egkainia-mouseio-thermou29

koi-egkainia-mouseio-thermou30

koi-egkainia-mouseio-thermou31

koi-egkainia-mouseio-thermou32

koi-egkainia-mouseio-thermou33

koi-egkainia-mouseio-thermou34

koi-egkainia-mouseio-thermou35
koi-egkainia-mouseio-thermou36

Δεν υπάρχουν σχόλια: