Παρασκευή 29 Ιουλίου 2016

Για 650 ευρώ χωρίς ασθενοφόρα! - Καταγγελίες-«φωτιά» από τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ

Ευτελές ποσό, ακινητοποιεί ασθενοφόρο και θέτει σε κίνδυνο ζωές

Συναγερμός έχει σημάνει το τελευταίο διάστημα  στο Αγρίνιο και στην ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, εξαιτίας της μεγάλης έλλειψης ασθενοφόρων, αλλά και αυτών που έχουν μετατραπεί σε παγίδες και βάζουν σε κίνδυνο καθημερινά, τόσο τη ζωή των ασθενών, όσο και των εργαζομένων διανύουν εκατοντάδες χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση. 

Την Τετάρτη, η Διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ Αγρινίου – Αμφιλοχίας, επιχειρώντας να δώσει την πραγματική, δραματική και συνάμα οριακή για την υγεία των κατοίκων της περιοχής κατάστασης, παρέστησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου για να ζητήσουν χρήματα, 650 ευρώ (!!!), ώστε να αγοράσουν ανταλλακτικά και μάλιστα μεταχειρισμένα και να μπορέσουν να θέσουν και πάλι σε λειτουργία δύο ασθενοφόρα, τα οποία θεωρούνται τα πιο καινούρια του «στόλου» του τοπικού ΕΚΑΒ!
Ο Πρόεδρος το Σωματείου ΕΚΑΒ Αιτωλοακαρνανίας (Αγρινίου – Αμφιλοχίας) Κώστας Κοφτέρης και ο ταμίας του Σωματείου Σωτήρης Χαρίτης δίνουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας στη «Σ» ότι «έχουμε συνολικά επτά ασθενοφόρα τα οποία είναι παλιά και ταυτόχρονα σε τραγική κατάσταση. 
Έχουμε σε λειτουργία δύο ασθενοφόρα μάρκας Fiat και ένα ακόμη μάρκας Citroen, ενώ έχουμε δανεικό ένα ακόμη ασθενοφόρο από την Αμφιλοχία. Το κάθε ένα από αυτά έχει καταγράψει 650.000 χλμ, ενώ έχουν επισκευαστεί παρά πολλές φορές οι μηχανές τους. Δεν διαθέτουν κλιματισμό και η κατάσταση είναι δραματική. Παίρνουμε αέρα, όλοι όσοι επιβιβαζόμαστε μέσα στα ασθενοφόρα αυτά, εργαζόμενοι και ασθενείς, με χαρτόνια.   
Το όχημα που δανειζόμαστε από την Αμφιλοχία, πολλές φορές το επιστρέφουμε γιατί υπάρχουν ανάγκες κι εκεί. Προς τιμήν τους που μας έδωσαν το ασθενοφόρο και τους ευχαριστούμε. Αν συμπληρώσει όμως το εν λόγω ασθενοφόρο κάποια  συγκεκριμένα χιλιόμετρα δεν δικαιολογεί καύσιμα και αναγκαστικά παύει να κινείται. Τα δύο νεότερα αυτοκίνητα – ασθενοφόρα, μάρκας Volkswagen, είναι παροπλισμένα, λόγω του μεγάλου κόστους συντήρησης. Το ένα έχει στο συνεργείο 8 μήνες και το δεύτερο «αντέχει» εκτός συνεργείου περίπου 10 μέρες. 
Όλα τα ασθενοφόρα αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Τα ασθενοφόρα είναι όλα γενιάς πριν του 2004, αλλά και τα κατά πολύ νεότερα δύο ασθενοφόρα, αντιμετωπίζουν τα δικά τους σοβαρά προβλήματα που περιέγραψα νωρίτερα. «Βγάζουν» μεγάλες ζημιές ως προς το κόστος και το ΕΚΑΒ δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε καμία περίπτωση».
(από αριστερά) ο Σωτήρης Χαρίτης  Ταμίας και ο Κώστας Κοφτέρης Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αγρινίου
(από αριστερά) ο Σωτήρης Χαρίτης Ταμίας και ο Κώστας Κοφτέρης Πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων ΕΚΑΒ Αγρινίου
Βέβαια, ο κ. Κοφτέρης και ο κ. Χαρίτης, έδωσαν πολύ πιο συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν το Αγρίνιο τα οποία προκαλούν τουλάχιστον ανησυχία, αν όχι τρόμο. Συγκεκριμένα, τόνισαν πως «στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου επί της ουσίας ζητιανέψαμε 650 ευρώ και το ΦΠΑ για να αγοράσουμε μεταχειρισμένα ανταλλακτικά και να φτιάξουμε δύο ασθενοφόρα. 
Το Αγρίνιο καλύπτεται με 3 ασθενοφόρα, τα οποία έχουν προβλήματα. Προχθές δούλευαν μόνο τα 2, τα οποία δεν θέλουν πολύ πίεση, ενώ το ένα επιλέγουμε να το χρησιμοποιούμε μόνο για ραντεβού με ασθενείς, γιατί είναι επικίνδυνο και δεν θα έπρεπε να κυκλοφορεί, αλλά δεν έχουμε άλλη λύση, ούτε εναλλακτική λύση. Ο περισσότερος κόσμος δεν το πιστεύει ότι δεν έχουμε αυτοκίνητα να κινηθούμε με ασφάλεια εμείς και οι ασθενείς».
Ο τομέας Αγρινίου του ΕΚΑΒ να επισημάνουμε πως έχει υπό την ευθύνη του όλο τον Δήμο Αγρινίου, τον Δήμο Θέρμου, όλο το Ξηρόμερο, ενώ αναγκαστικά εκ των συνθηκών βοηθάει στο Μεσολόγγι, ενώ έχει πάρει σχεδόν επ’ ώμου και την περιοχή της Αμφιλοχίας, αφού η Αμφιλοχία διαθέτει μόνο 1 όχημα και το έτερο που της ανήκει το έχει δανείσει στο Αγρίνιο! 
Επιπλέον, «επιβαρυντικό» ως προς τον χρόνο κάλυψης ενός περιστατικού, ακόμη και ως προς την κατάσταση των ασθενοφόρων, είναι ότι οι περισσότερες διαδρομές είναι σε ορεινούς όγκους. «Ζητιανεύουμε τα απαραίτητα για να δουλέψουμε εμείς και να έχουν οι πολίτες την υγεία τους» τόνισε ο κ. Κοφτέρης.
Γρηγόρης Μπαράκος Διευθυνής ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας Ιονίων Νήσων
Γρηγόρης Μπαράκος Διευθυνής ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας Ιονίων Νήσων
Την ίδια στιγμή και ενώ η υγεία των πολιτών της περιοχής, μαζί με την σωματική ακεραιότητα των εργαζομένων του ΕΚΑΒ ισορροπούν σε λεπτή κλωστή, η αντιμετώπιση των Διοικούντων του ΕΚΑΒ σε επίπεδο Περιφέρειας είναι μάλλον… τυπική! Ο Διευθυντής του ΕΚΑΒ Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων Γρηγόρης Μπαράκος δήλωσε στη «Σ» ότι «για πολλά χρόνια η τοπική Διοίκηση έχει θέμα κεντρικά. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει τεράστια προβλήματα ως προς τα ασθενοφόρα. Δεν καρποφόρησε ο διαγωνισμός που είχε γίνει για καινούρια ασθενοφόρα. Τα σοβαρά θέματα που αντιμετωπίζει όλη η Περιφέρεια Δυτική Ελλάδας και Ιονίων Νήσων έχουν μεταβιβαστεί αναλυτικά στην Κεντρική Διοίκηση του ΕΚΑΒ και στο Υπουργείο, αλλά δεν έχουμε καμία θετική εξέλιξη μέχρι και αυτή την στιγμή».
Μ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε δηλαδή…
Κων/νος Χονδρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: