Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ Β΄ ΕΛΜΕ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


Την Κυριακή 17 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο Θέρμου του Προέδρου της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας Γιώργου Καραμητσόπουλου με τον Υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη με τη ευκαιρία της παρουσίας του Υπουργού στο Θέρμο για τα εγκαίνια του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου.

Στη συνάντηση από τη πλευρά της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας θέσαμε τα σημαντικότερα τρέχοντα θέματα της εκπαίδευσης, επισημάναμε τις επιπτώσεις των επιλογών της κυβέρνησης και λάβαμε τις απαντήσεις του Υπουργού:

Για τους μόνιμους διορισμούς ο Υπουργός επανέλαβε τη δέσμευση για 20000 διορισμούς σε βάθος τριετίας αρχίζοντας από του χρόνου.

Για τις προσλήψεις αναπληρωτών δήλωσε ότι έχουν εξασφαλιστεί τα κονδύλια για την πρόσληψη 21000 αναπληρωτών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση για την φετινή χρονιά. Θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των προσλήψεων καθηγητών ειδικής αγωγής, αλλά μείωση του αριθμού προσλήψεων στη γενική εκπαίδευση.

Τονίσαμε στον Υπουργό τη θέση της ΕΛΜΕ ότι κάθε μη πρόσληψη αναπληρωτή εκπαιδευτικού ισοδυναμεί με απόλυση αφού πρόκειται για συναδέλφους που εργάζονταν συνεχώς για πολλά χρόνια κάλυπταν κενές θέσεις σε κάθε απομακρυσμένη γωνιά της Ελλάδας έχοντας μεγάλη προσφορά στην εκπαίδευση και ως αντάλλαγμα τώρα καταδικάζονται στην ανεργία.

Για τα ωρολόγια προγράμματα δυστυχώς ο Υπουργός Παιδείας προανήγγειλε και νέα μείωση ωρών, για παιδαγωγικούς λόγους όπως δήλωσε, μετά τη φετινή μείωση των 3 ωρών εβδομαδιαίως στα Γυμνάσια.

Αυτό σημαίνει ότι θα προκύψει με τεχνητό τρόπο ακόμα μεγαλύτερος αριθμός πλεοναζόντων εκπ/κών που θα είναι αναγκασμένοι να τρέχουν σε δύο, τρία και τέσσερα σχολεία ή να διατεθούν σε Δημοτικά, ΙΕΚ κλπ. Φυσικά πάντα υπάρχει και το ενδεχόμενο της υποχρεωτικής μετακίνησης σε άλλο Νομό. Επισημάναμε ότι το πρόσχημα των «παιδαγωγικών λόγων» είχε ως αποτέλεσμα φέτος στο Νομό μας 131 οργανικά υπεράριθμους εκπ/κούς.

Για το θέμα της κτηριακής υποδομής των Σχολείων της Δ.Ε.
Α. Για τον Δήμο Αγρινίου των 100.000 κατοίκων τονίσαμε την αναγκαιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων για τη σχολική στέγη και ζητήσαμε τη συνδρομή του Υπουργείου, αφού πολλά σχολεία της Δ.Ε. στεγάζονται επί δεκαετίες, κάποια μάλιστα από την εποχή της χούντας, σε ενοικιαζόμενα κτήρια (3ο Γυμνάσιο Αγρινίου, Εσπερινό Γυμνάσιο Αγρινίου, 7ο Γυμνάσιο Αγρινίου, 6ο ΓΕΛ Αγρινίου, Ειδικό Γυμνάσιο Αγρινίου, ΕΕΕΕΚ Αγρινίου, ΕΠΑΛ Καινουργίου κλπ). Ακόμη πολλά δημόσια κτήρια είναι πεπαλαιωμένα, με αποτέλεσμα να απαιτούν συνεχή συντήρηση.

Β. Για τον Δήμο Θέρμου και το θέμα της ανακατασκευής του Γυμνασίου ο Υπουργός μας διαβεβαίωσε ότι ο αγιασμός για τη νέα σχολική χρονιά του Γυμνασίου Θέρμου θα γίνει στο ιστορικό του κτήριο το οποίο θα είναι έτοιμο.

Επίσης μετά την έγκριση της κτηριολογικής μελέτης από το Υπουργείο Παιδείας προχωρά η κατασκευή του κτηρίου του Γενικού Λυκείου Θέρμου στο οικόπεδο που ήδη υπάρχει με την ένταξη του από την Περιφέρεια στο νέο ΕΣΠΑ.

Για τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπ/σης τονίσαμε την ανάγκη ενίσχυσης και στήριξης με κάθε τρόπο των δύο ΚΠΕ του Νομού μας του Μεσολογγίου και του Θέρμου και την μόνιμη στελέχωση τους μέσω αξιοκρατικών διαδικασιών με εκπ/κούς κατάλληλων ειδικοτήτων κάτι για το οποίο συμφώνησε ο Υπουργός.

Σχετικά με τη διάθεση συναδέλφων στα ΙΕΚ τονίσαμε ότι πρέπει να διατηρούν στο ακέραιο τα εργασιακά τους δικαιώματα ως καθηγητές Δ.Ε. εισπράττοντας δυστυχώς την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη του Υπουργού.

Για τα ΕΠΑΛ στο θέμα της μαθητείας επισημάναμε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί από μεγαλοεπιχειρηματίες για εξασφάλιση φτηνού εργατικού δυναμικού. Τονίσαμε ότι αν εφαρμοστεί θα πρέπει να υπάρχει αυστηρός έλεγχος από το σχολείο σχετικά με την τήρηση του ωραρίου και των συνθηκών εργασίας των μαθητών.

Ζητήσαμε επίσης την ίδρυση και λειτουργία και άλλων τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ του Νομού μας λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των σχολείων, ώστε να έχουν τη δυνατότητα όλοι οι μαθητές να φοιτήσουν στην ειδικότητα που τους ενδιαφέρει. Θεωρούμε αδιανόητο στον μεγαλύτερο Νομό της Χώρας να μην λειτουργεί σε κανένα ΕΠΑΛ ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών.

Θέσαμε επίσης το θέμα της σκανδαλώδους και ρουσφετολογικής ρύθμισης της ποσόστωσης με την οποία επιφυλάσσεται ειδική μεταχείριση σε υποψηφίους μαθητές για τα ΑΕΙ – ΤΕΙ που φοιτούν σε συγκεκριμένα Λύκεια του Νομού μας. Υπενθυμίζουμε ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας καθώς και επιστολή του προς υπουργούς και βουλευτές χωρίς όμως να ιδρώσει το αυτί κανενός. Ο Υπουργός αναγνώρισε το λάθος και δήλωσε επί λέξει ότι «κάποιοι μας ξεγέλασαν».

Ζητήσαμε με έμφαση την επαναλειτουργία των σχολικών βιβλιοθηκών καθώς και της προσθετής διδακτικής στήριξης. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει από φέτος η επαναλειτουργία αρκετών βιβλιοθηκών. Επίσης μας δήλωσε ότι η πρόσθετη διδακτική στήριξη θα αρχίσει φέτος κανονικά από τον Οκτώβριο.

Για το θέμα της μεταφοράς μαθητών και των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί αφού με την εφαρμογή της Κ.Υ.Α. μεγάλος αριθμός μαθητών δεν δικαιούται μεταφοράς επαναλάβαμε και προς τον Υπουργό την πάγια θέση της Β΄ ΕΛΜΕ Αιτ/νίας ότι στοιχειώδης υποχρέωση της πολιτείας είναι να εξασφαλίσει σε κάθε μαθητή ανεξαρτήτως απόστασης τη δυνατότητα της δωρεάν μετακίνησης από και προς το σχολείο του. Ο υπουργός δήλωσε ότι συμφωνεί αλλά δεν μπορεί να εφαρμοστεί για οικονομικούς λόγους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: