Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

ΤΩΡΑ: Πανικός στην Τουρκία! - Σε εξέλιξη στρατιωτικό πραξικόπημα - LIVE η ΕΡΤ1

Reuters: Ο στρατός ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την εξουσία της χώρας

- Ο πρωθυπουργός Γιλντιρίμ δήλωσε πως βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος
- Κλειστές από τον στρατό και οι δύο γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη
- Στρατιωτικά ελικόπτερα και αεροσκάφη πετούν πάνω από την πρωτεύουσα της Τουρκίας
- Αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters ανέφερε πως ακούστηκαν πυροβολισμοί στην Άγκυρα
LIVE η ΕΡΤ1



Πανικός επικρατεί αυτήν την ώρα στην Τουρκία, όπου αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη προσπάθεια στρατιωτικού πραξικοπήματος, όπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπινάλι Γιλντιρίμ, δηλώνοντας πως είναι λάθος να χαρακτηριστούν τα γεγονότα ως ένα πραξικόπημα αλλά αποτελούν μια απόπειρα ενός μέρους των ενόπλων δυνάμεων. Πρόσθεσε πως τίποτε δεν πρόκειται να βλάψει την τουρκική δημοκρατία και κάλεσε σε ψυχραιμία.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν στην Άγκυρα, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, ο οποίος μετέδωσε πως στρατιωτικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από την Άγκυρα. Παράλληλα, όπως μετέδωσαν τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, η γέφυρα του Βοσπόρου και η γέφυρα Φατίχ Σουλτάν Μεχμέτ στην Κωνσταντινούπολη έκλεισαν αργά σήμερα, χωρίς να αναφερθεί η αιτία.

Σε εξέλιξη ομηρία στο στρατηγείο του στρατού στην Άγκυρα - Πυροβολισμοί στην Κωνσταντινούπολη
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ανατολή, πυροβολισμοί σημειώθηκαν έξω από το στρατηγείο της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης, ενώ σε εξέλιξη είναι ομηρία στο στρατηγείο του στρατού στην Άγκυρα.

Ανάμεσα στους ομήρους είναι και ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων.

ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΟ LIVE BLOG ΤΟΥ NEWSIT.GR

00:03
Η «εμπειρία» από την ιστορία των στρατιωτικών πραξικοπημάτων στην Τουρκία λέει ότι συνήθως την ανακοίνωση περί πραξικοπήματος την κάνουν οι ίδιοι οι στρατιωτικοί. Το μόνο που γνωρίζουμε αυτή τη στιγμή είναι η δήλωση του Τούρκου πρωθυπουργού.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε ότι αυτό που συμβαίνει είναι απόπειρα πραξικοπήματος από ομάδες εντός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Ωστόσο προς το παρόν τουλάχιστον δεν έχει δημοσιοποιηθεί κάτι που να δείχνει στοιχεία που τεκμηριώνουν τα περί απόπειρας πραξικοπήματος.

Αυτό που φαίνεται στην Τουρκία, πέρα από τις δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ, είναι οι χαμηλές πτήσεις πολεμικών αεροσκαφών στην 'Αγκυρα, το κλείσιμο της κυκλοφορίας στις δύο γέφυρες του Βοσπόρου, ο αποκλεισμός του αεροδρομίου Ατατούρκ Κωνσταντινούπολης από τανκς και η μεγάλη δυσκολία στην πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα.

Το ερώτημα είναι αν τα τανκς και οι στρατιώτες που δείχνουν οι τηλεοπτικές εικόνες να βρίσκονται στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης είναι στην υπηρεσία των πραξικοπηματιών ή αν τελούν υπό τις εντολές της κυβέρνησης.

00:02 
 Οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας ανακοίνωσαν πως κατέλαβαν την εξουσία για να προστατέψουν την δημοκρατική τάξη

Ο τουρκικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως κατέλαβε την εξουσία στην χώρα για να προστατέψει την δημοκρατική τάξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με ανακοίνωση που στάλθηκε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και δημοσίευσαν τουρκικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, ο τουρκικός στρατός ανέφερε πως όλες οι υφιστάμενες εξωτερικές σχέσεις της χώρας θα συνεχιστούν και πως το κράτος δικαίου παραμένει προτεραιότητα.

Ένας δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου CNN TURK μετέδωσε πως έχουν πιαστεί αρκετοί όμηροι στο αρχηγείο του στρατού στην Άγκυρα.

Ανάμεσα στους ομήρους, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου.

Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν παραμένει ασφαλής, σύμφωνα με το CNN TURK

Ένας δημοσιογράφος του NTV ανέφερε πως ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη.

‘Ενας αυτόπτης μάρτυρας του πρακτορείου Ρόιτερς ανέφερε πως όλες οι πτήσεις στο αεροδρόμιο Ατατούρκ ακυρώθηκαν.

Η αμερικανική πρεσβεία κάλεσε τους αμερικανούς που βρίσκονται στην Τουρκία να παραμείνουν στα σπίτια τους κατά την διάρκεια της νύχτας εν μέσω απόπειρας στρατιωτικού πραξικομήματος, όπως ανέφερε αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: