Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Το Θέρμο στο επίκεντρο του Πολιτισμού! - Ο Παυλόπουλος στα εγκαίνια του νέου αρχαιολογικού μουσείου

«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας από την αστυνομία

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείου Θέρμου θα εγκαινιάσει σήμερα στις 11 το πρωί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδη Μπαλτά.

Η μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου φιλοξενεί ευρήματα από το Ιερό του Απόλλωνος Θερμίου, από μικρότερα γειτονικά ιερά, καθώς και ευρήματα από πόλεις-μέλη της Αιτωλικής Συμπολιτείας, που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς χρόνους έως και τη ρωμαϊκή κατάκτηση.

Η έκθεση διαρθρώνεται χρονολογικά σε έξι ενότητες, αρχίζοντας από τα πρώτα ίχνη κατοίκησης στον χώρο και τη δημιουργία του Ιερού του Απόλλωνος έως τον μετασχηματισμό του σε θρησκευτικό και πολιτικό κέντρο της Αιτωλικής Συμπολιτείας και την παρακμή του.

Το αρχαιολογικό υλικό εμπλουτίζεται με επεξηγηματικά κείμενα, σχέδια και αναπαραστάσεις, αποσπώμενες καρτέλες με επιπλέον πληροφοριακό υλικό, κείμενα σε μορφή Braille. Στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων δίνονται περισσότερες πληροφορίες μέσω διαδραστικών εφαρμογών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Η ανέγερση του κτιρίου και η οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου υλοποιήθηκαν μέσω συγχρηματοδοτούμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, σε δύο διαδοχικές προγραμματικές περιόδους. Οι εργασίες κατασκευής του Μουσείου ολοκληρώθηκαν το 2009 από τη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ, ενώ το έργο «Οργάνωση της μόνιμης έκθεσης του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου Θέρμου» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013» και υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, κατά τα έτη 2011-2015, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Μετά την τελετή των εγκαινίων θα ακολουθήσει ξενάγηση από τη διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, δρ. Ολυμπία Βικάτου, και στη συνέχεια δεξίωση.

Τα εγκαίνια και οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και τον Δήμο Θέρμου.

Παρουσία κορυφαίων Υπουργών της Κυβέρνησης

Στην τελετή των εγκαινίων αναμένεται να δώσουν το παρόν κορυφαία Υπουργικά στελέχη της Κυβέρνησης. Πληροφορίες ήθελαν στα εγκαίνια να παραβρίσκεται ο Αιτωλικιώτης Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο Υφυπουργός Παρά Τω Πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο Αιτωλοακαρνάνας Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής, ενώ δεν αποκλείεται στο Θέρμο να βρεθεί και η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

«Δρακόντεια» μέτρα ασφαλείας υπό το φόβο των «Ιουδαίων»

Στο μεταξύ, ευρεία σύσκεψη αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, «προεξάρχοντος» του Αγρινιώτη Υποστρατήγου, Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας Φώτη Τσόλκα, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Αστυνομικό Μέγαρο Αγρινίου, της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ, τα μέτρα Ασφαλείας θα είναι δρακόντεια υπό το φόβο των «Ιουδαίων» ενώ αναμένονται ενισχύσεις και από τις όμορες Αστυνομικές Διευθύνσεις, Αιτωλίας και Αχαΐας.

Ειδικότερα, από την Πάτρα αναμένονται αστυνομικοί από το Τμήμα Κρατικής Ασφάλειας και της ΟΠΚΕ Αχαΐας, ενώ σύσσωμο θα εργάζεται το προσωπικό των δύο Διευθύνσεων της Αιτωλοακαρνανίας.

Μάλιστα ο Προκόπης Παυλόπουλος θα έρθει στο Θέρμο με ελικόπτερο το οποίο πιθανότατα θα προσγειωθεί στο γήπεδο της περιοχής, ενώ οι γύρω δρόμοι θα είναι αποκλεισμένοι από τις 10 το πρωί.

Νίκος Αγγελόπουλος
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: