Σάββατο 23 Ιουλίου 2016

ΕΝΑΣ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΛΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΤΟ ’74 (Επετειακό)


Πάντα κάθε χρόνο, μήνα Ιούλιο έρχονται στο μυαλό μου όσα μου εξιστορούσε όσο ήταν εν ζωή ο Νονός-Θείος μου (αδελφός του πατέρα μου) Τριαντάφυλλος Γαλιάτσος*, ο οποίος υπηρετούσε τότε ως Αρχικελευστής Τ/ΠΒ του Πολεμικού Ναυτικού στο Ναύσταθμο της Κερύνειας.

Mου ανέφερε για την βιαιότητα του πολέμου και δη για τις βιαιοπραγίες των Τούρκων που σκότωναν και βίαζαν. Έλεγε χαρακτηριστικά πως μας πρόδωσαν οι πολιτικοί χειρισμοί στο θέμα της Κύπρου και πως δεν μας νίκησαν οι Τούρκοι αλλά μόνοι μας ηττηθήκαμε.

Συνέχιζε να μου λέει πως κατάφεραν να υπερασπιστούν το Κάστρο της Κερύνειας για όσο μπορούσαν και να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων τους οποίους μάχονταν με κάθε τι είχαν διαθέσιμο. Έχοντας αναλάβει την Διοίκηση του Ναύσταθμου καθώς ο Διοικητής του Σταθμού Σημαιοφόρος Πετρόπουλος ήταν βαριά άρρωστος μαζί με τους υπόλοιπους 17 άνδρες υπό τις διαταγές του πήρε την απόφαση να υπερασπιστούν το Ναύσταθμο μέχρι εσχάτων.

Την επόμενη μέρα όμως, 23 Ιουλίου, όταν τέλειωσαν τα πυρομαχικά του Σταθμού, εκτός από 17 χειροβομβίδες. Τότε οι άνδρες του Ναυτικού Σταθμού Κερύνειας αποφάσισαν ότι η μόνη λύση που τους απέμενε ήταν μια ηρωική έξοδος.

Έτσι με διαταγή του Γαλιάτσου κατέστρεψαν το αρχείο και το υλικό και με εφ’ όπλου λόγχη και μία χειροβομβίδα ο καθένας στο χέρι, εξήλθαν αιφνιδιαστικά από μια μικρή ανατολική πόρτα του φρουρίου, εξόντωσαν 10 Τούρκους και κατέστρεψαν 2 άρματα μάχης, που συνάντησαν και στη συνέχεια, μετά από 9 ώρες πορεία, πάνω από το βουνό Πενταδάκτυλο, έφθασαν στην Κυθρέα, συντεταγμένοι, μεταφέροντας και τον ασθενή Σημαιοφόρο Πετρόπουλο.

Μετά από όλα αυτά όταν πια είχε τελειώσει το κακό παρέμεινε αγνοούμενος για αρκετούς μήνες μέχρι να καταφέρει να επιστρέψει στο τόπο γέννησης του το Αγγελόκαστρο Αιτ/νίας. Αυτό ήταν ένα από τα πολλά που μου διηγούταν ο θείος μου.

Νονέ, ο Θεός να αναπαύει την ψυχή σου και θα σε θυμάμαι πάντα για το πόσο ηρωικά ανταπεξήλθες και μας γέμισες υπερηφάνεια. Επέλεξα να υπηρετήσω στις Ένοπλες Δυνάμεις ως αξιωματικός αποδίδοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής και τον μέγιστο σεβασμό σε σένα και σε όλους τους αγωνιστές της Κύπρου. Θα έρθει η στιγμή που θα ανταμώσουμε πάλι….

Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

Γαλιάτσος Απόστολος - Εφ. Ανθυπολοχαγός (ΠΖ-Ο)

http://aggelokastro-news-aggelokastro.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: