Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Σε "χαώδη" κατάσταση η Υγεία στη Δυτική Ελλάδα

Υπολειτουργούν τα νοσοκομεία της περιοχής - Σοβαρές καταγγελίες από τους εργαζόμενους

Στην τύχη τους έχουν αφεθεί τα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Τα κύρια προβλήματα που υπάρχουν είναι η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωσή τους με αποτέλεσμα να μην λειτουργούν σωστά.
Ο πρόεδρος των Εργαζομένων Γ.Ν. Πατρών και γενικός σύμβουλος ΑΔΕΔΥ Κώστας Πετρόπουλος αναφέρει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία.
Συγκεκριμένα δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση που παρελήφθη από το tempo24.gr:
"Η ασκούμενη κυβερνητική πολιτική στο χώρο της Υγείας, με κύρια χαρακτηριστικά την ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ και την ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ των Δημόσιων Νοσοκομείων, αγγίζει ΕΝΤΟΝΑ, όπως όλα τα Νοσοκομεία της χώρας μας και τα Νοσοκομεία της περιοχής μας, που ευθαρσώς θα μπορούσα να πω ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους.
Ενδεικτικά αναφέρω:
1. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ
Το Νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ δυστυχώς συνεχίζει να υπολειτουργεί, βιώνοντας ακόμη μετά από 8 ολόκληρα χρόνια την σεισμόπληκτη κατάσταση, στην οποία περιήλθε από τον σεισμό του 2008 που έπληξε το κεντρικό του κτίριο. Η ημερομηνία παράδοσής του που είχε προσδιοριστεί για την 31/12/15 δεν επετεύχθη λόγω της κυβερνητικής ολιγωρίας-αδιαφορίας, ίσως και συνειδητής επιλογής και πρακτικής, στην εκταμίευση των χρημάτων που είχε βάλλει μέσω ΕΣΠΑ η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δυτ. Ελλάδας, η περιφέρεια που και πάλι ξεμπλοκάρισε την κυβέρνηση μέσα από την νέα χρηματοδότηση ύψους 5 εκ ευρώ περίπου, αυτών δηλ που δεν εκταμίευσε, βάσει της οποίας ευελπιστούμε να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί τον Σεπτέβρη.
Ωστόσο δεν ευελπιστούμε στην επαναλειτουργία αυτών των νέων κτιριακών υποδομών, δεδομένου ότι το Υπουργείο δεν έχει ανταποκριθεί στη χρηματοδότηση που ζητάμε εδώ και ένα χρόνο, για την σχετική μεταστέγασή μας, μια μεταστέγαση που έχει να κάνει με την μεταφορά στο κεντρικό 7όροφο κτίριο μας, του κτιρίου του 409 και του ΝΝ Θώρακος το οποίο ως διασυνδεόμενο θέλουν να το φέρουν στο κεντρικό μας κτίριο ως μια κλινική των 20 κλινών έναντι των 50 που έχει ανεπτυγμένα με την σημερινή του λειτουργία.
Πέρα από τα προαναφερόμενα το Νοσοκομείο Αγ. Ανδρέας, όπου ακόμη εκκρεμεί ο οργανισμός του, εκκρεμότητα που έχει να κάνει με ¨ξεχασμένα τμήματα¨ που ακόμη λειτουργούν χωρίς να έχουν συμπεριληφθεί, λόγω λάθους που κρατά 4 ολόκληρα χρόνια, συνεχίζει να λειτουργεί με:
Ø 363 κενές Οργανικές Θέσεις Προσωπικού.
Ø 50 κενές Οργανικές Θέσεις Ιατρών.
Ø 35 Εργαζόμενους μετακινημένους σε άλλες Υπηρεσίες, ακόμη και Νοσηλευτικό στην 6η Υ.Πε για Διοικητικές Εργασίες.
Ελλείψεις που μας έχουν οδηγήσει να λειτουργούμε:
ü Με ακάλυπτες πολλές βάρδιες στο Θυρωρείο, με αποτέλεσμα πάρα πολλές κλοπές.
ü Με ακάλυπτες βάρδιες στην Ασφάλεια, παρά τις πάμπολλες επιθέσεις που έχουμε στα ΤΕΠ. Μια Ασφάλεια που πρόσφατα η Διοικητεύουσα την κατάργησε εντελώς για να καλύψει τις ανάγκες μας σε οδηγούς, θέτοντας σε κίνδυνο τους Συναδέλφους Εργαζόμενους και τους Ιατρούς από τις προαναφερόμενες επιθέσεις.
ü Με ελάχιστους Βοηθούς Θαλάμων, που είναι είδος προς εξαφάνιση.
ü Στην Τεχνική Υπηρεσία με ακάλυπτες βάρδιες ακόμη και σε ηλεκτρολόγους κλπ.
ü Με ανύπαρκτους Οδηγούς, παρά τις μεγάλες μας ανάγκες, λόγω των διάσπαρτων χώρων μας.
ü Με Εργάτες που δυστυχώς είναι είδος προς εξαφάνιση.
ü Με τεράστιες ελλείψεις Νοσηλευτών, που δεν μπορούν να πάρουν τις άδειές τους και τα ρεπό τους. Μόνον 5νθήμερες καλοκαιρινές άδειες για τους τυχερούς και αυτό μέσα από την μείωση της δραστηριότητάς μας, όπως η περίπτωση των χειρουργείων όπου μειώθηκαν τα χειρουργικά τραπέζια.
ü Με ελάχιστους Τραυματιοφορείς, όπου η κατάσταση ξεμπλοκάρεται μέσα από την βοήθεια των συνοδών.
ü Με ανύπαρκτη την Νευροχειρουργική κλινική. Χειρουργούμε τα περιστατικά και τα διακομίζουμε στο ΠΠΝΡ για Νοσηλεία.
ü Με αρκετές ελλείψεις υλικών και με καθαριότητα βάσει του νέου πλαισίου των συμβάσεων.
ü και δυστυχώς ακόμη χωρίς Διοικητή και Υποδιοικητή και το Δ.Σ με τρίμηνη παράταση που λήγει την 27/7/16.
2. Ν.Ν ΘΩΡΑΚΟΣ:
Διασυνδεόμενο με τον ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ και το οποίο ήδη έχει μπεί στην τροχιά ενσωμάτωσής του στο Νοσοκομείο ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑΣ με 20 κλίνες έναντι των 50 που ήδη έχει.
Παρ΄ όλα αυτά , πέρα από τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό υλικό, έχει κενές θέσεις:
ü 22 ατόμων Νοσηλευτικού.
ü 25 Διοικητικού κλπ Προσωπικού.
ü 2 επιστημονικού και
ü 9 ιατρών.
3. ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ:
Εκεί επικρατεί το χάος. Διοικητεύει η Δντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας, της οποίας η θητεία έχει λήξει προ πολλού, με την ανοχή της 6ης Υ.Πε, παρά τις πάμπολλες καταγγελίες. Δεν υπάρχει Δ.Σ και γενικά επικρατεί ένα χάος από την πρακτική και την λειτουργία της Διοικητεύουσας, η οποία επιτίθεται στο Προσωπικό, γι΄ αυτό και το σύνολο των Διοικητικών Υπαλλήλων έχουν κάνει αίτηση μετάταξης σε άλλη υπηρεσία.
Με την ανοχή της 6ης Υ.Πε μετακινεί προσωπικό, καταπιέζει προσωπικό, εγκαίνια επί εγκαινίων σε υπάρχουσες υποδομές για να παρουσιάζει ότι εκεί συντελεί έργο η κυβέρνηση και το χειρότερο αναθέτει καθήκοντα Προϊσταμένων ακόμη και παρανόμως όπως η περίπτωση της πρώην Υποδιοικήτριας της 6ης Υ.Πε, που την έκανε Δντρια της Νοσηλευτικής, παρά και την σχετική γνωστή ποινή που υπάρχει στον φάκελο της.
Το εν λόγω Νοσοκομείο έχει:
ü 6 κενές θέσεις Ιατρών.
ü 10 κενές θέσεις Διοικητικού κλπ Προσωπικού και
ü 33 κενές θέσεις Νοσηλευτικού και παρ΄ όλο αυτά έχει μετακινημένες 4 Νοσηλεύτριες στην Υ.Πε για Διοικητικές Εργασίες και 3 στο ΠΙΚΠΑ χωρίς αντικείμενο προστατευόμενες όλες από την Δκση της 6ης Υ.πε.
4. ΠΠΝΡΙΟΥ
Λειτουργεί με 487 κενές θέσεις, με ραντεβού σε διάφορους τομείς που ξεπερνούν το εξάμηνο και μεγάλες ελλείψεις σε ιματισμό και όχι μόνον. Ελλείψεις βάσει των οποίων ο Νέος Δκτής χρεοπιστώνει τα σεντόνια στους Ασθενείς, λες και το Νοσοκομείο να είναι στρατιωτική μονάδα.
5. Γ.Ν ΑΙΓΙΟΥ.
Στο Νοσοκομείο αυτό που καλύπτει μια πάρα πολύ μεγάλη περιοχή και πάρα πολλούς κατοίκους, ιδιαιτέρως το καλοκαίρι λόγω της τουριστικής ανάπτυξης, υπολειτουργούν τα εργαστήριά του, δεν λειτουργεί ο αξονικός ελλείψει χειριστή, έχει ανύπαρκτη την Μαιευτική και έχει κενές θέσεις:
ü 27 Νοσηλευτικού Προσωπικού.
ü 11 Διοικητικού κλπ Προσωπικού.
ü 20 παραϊατρικό.
ü 10 Ιατρών ΕΣΥ και 9 ειδικευομένων.
9. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.
Διασυνδεόμενο με το Νοσοκομείο ΑΙΓΙΟΥ το οποίο του απορροφά αρκετά συχνά Ιατρούς. ΄Εχει 7 κενές θέσεις Προσωπικού και 20 κλίνες που σαφώς δεν επαρκούν για τις ανάγκες μιας τόσο μεγάλης σε έκταση και δύσβατης περιοχής.
Δεν έχει ορθοπεδικό τμήμα πάρα την ύπαρξη του χιονοδρομικού και της ιδιαιτερότητας του μεγάλου τουρισμού που αναπτύσσει καθ΄ όλη την διάρκειας του έτους.
Δεν έχει Ασθενοφόρα και το οποιοδήποτε περιστατικό μεταφέρεται με δικά τους μέσα, εκτός κιάν έχουν την υπομονή να έλθει Ασθενοφόρο από την Πάτρα η την Ακράτα.
Το ακτινολογικό του υπολειτουργεί, δεδομένου ότι έχει έναν μόνον εργαζόμενο κι αυτόν μέσα από πρόγραμμα.
10. Γ.Ν ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
Το Νοσοκομείο αυτό λειτουργεί σε νέες κτιριακές υποδομές με καινούργιο εξοπλισμό και με έναν οργανισμό που δεν συνάδει με την προαναφερόμενη υποδομή του και που δυστυχώς δεν καλύπτει τις ανάγκες της περιοχής.
Η Καρδιολογική που είναι χωρίς Δντή υπολειτουργεί και με τα περιστατικά να πηγαινοέρχονται στο Μεσολόγγι και στην Πάτρα, με τα γνωστά για την περιοχή δρομολόγια θανάτου.
Η Μ.Τ.Ν που κάποτε λειτουργούσε σε πάρα πολύ καλά επίπεδα, καλύπτοντας την περιοχή με πάνω από 200 περιστατικά μόνιμης αιμοκάθαρσης, σήμερα υπολειτουργεί με περιστατικά που μετά βίας φθάνουν τα 100.
ΤΕΠ και ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ στα πρόθυρα κρίσης και κανείς δεν ασχολείται μ΄ αυτές τις προειδοποιήσεις.
11. ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ Ν. ΑΧΑΪΑΣ.
Τα κέντρα Υγείας του Νομού μας, που κάποια είναι και είδος υπό εξαφάνιση, λειτουργούν στην χειρότερη κατάσταση από την εποχή της σύστασής τους και της αρχικής τους λειτουργίας τους.
Παρά την αναγκαιότητα της λειτουργίας τους, λόγω και της γεωγραφικής θέσης που ευρίσκονται, σήμερα λειτουργούν με τεράστιες ελλείψεις. Ενδεικτικά σας αναφέρω:
ü Κ.Υ κ ΑΧΑΪΑΣ: 39 Κενές Οργανικές θέσεις.
ü Κ.Υ ΕΡΥΜΑΝΘΕΙΑΣ: 15 Κενές Οργανικές θέσεις και με αρκετές ακάλυπτες βάρδιες.
ü Κ.Υ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑΣ: 17 Κενές Οργανικές θέσεις.
ü Κ.Υ ΚΛΕΙΤΟΡΙΑΣ: 10 Κενές Οργανικές θέσεις.
ü Κ.Υ ΑΚΡΑΤΑΣ: 21 Κενές Οργανικές θέσεις.
Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι συμπληρώθηκαν ήδη 7 ολόκληροι μήνες από την αντιδημοκρατική και ασυνήθιστη αποπομπή των Διοικητών και των Υποδιοικητών των Νοσοκομείων και δυστυχώς σε ότι μας αφορά ως Γ.Ν Πατρών, οι αντικαταστάσεις τους ακόμη να γίνουν, παρ ότι όλοι μας πιστεύαμε ότι αυτοί υπήρχαν λαμβάνοντας υπ΄ όψιν μας τον τρόπο και την διαδικασία της αποπομπή των προηγούμενων. Η καθυστέρηση βέβαια, θα μπορούσε να μας πείσει ότι όντως η κυβέρνηση επεδίωκε να βρει τους καταλληλότερους στα πλαίσια των κείμενων διατάξεων, οι οποίες τσαλακώθηκαν - ποδοπατήθηκαν, με αποτέλεσμα μετά από μία 7άμηνη κυοφορία να προκύψουν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα κατώτερων προσόντων απ αυτούς που είχαν κάνει τις σχετικές αιτήσεις και που πολλοί απ΄ αυτούς αποκλείστηκαν από τις διαδικασίες. Βέβαια αξίζει να επισημάνουμε ότι ψάχνοντας στα κομματικά τους κιτάπια δε έχουν βρει ακόμη τον επαρκή αριθμό Υποδιοικητών και αυτούς που έχουν βρει, η εσωτερική γκρίνια και οι κομματικοί τριγμοί δεν τους επιτρέπουν να προχωρήσουν άμεσα στους σχετικούς διορισμούς.
Την στιγμή λοιπόν που το σύστημα άρχιζε να καταρρέει από την κυβερνητική πολιτική της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωση, αντί η κυβέρνηση να το βοηθήσει και να το στηρίξει, το έριξε πιο βαθιά στο βούρκο, χάριν των κομματικών της συμφερόντων, όπως κάνει εξάλλου και με την τύχη της χώρας, την οποία θυσιάζει βάζοντας πάνω και πρώτα απ΄ όλους το κομματικό τους συμφέρον και την παραμονή τους στην εξουσία.
Τώρα βέβαια θα μου πείτε αυτό το διάστημα τα Νοσοκομεία ήταν εντελώς στην τύχη τους; Σαφώς θα πω όχι. Όρισαν Διοικητητεύοντες τους Δντες των Ιατρικών Υπηρεσιών και προέδρους των Δ.Σ τους Διοικητικούς Δντές, με τους οποίους αντί να διαχειριστούν ως προσωρινοί τις καταστάσεις, δημιούργησαν τεράστια προβλήματα.
Από που να ξεκινήσουμε και που να καταλήξουμε.......Να ξεκινήσουμε από το ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ με τα αλλεπάλληλα εγκαίνια και το αίτημα της μετακίνησης όλων των Διοικητικών υπαλλήλων από το εν λόγω Νοσοκομείο, όπως προαναφέρω, γιατί δεν μπορούν να αντέξουν την κατάσταση και τις παράνομες αναθέσεις, όπως στην περίπτωση της Δντριας της Νοσηλευτικής όπου χρίζει εισαγγελικής παρέμβασης να πάμε στο ΝΝΘώρακος του οποίου μεθοδεύουν την μεταστέγαση ως κλινική των 20 κλινών στον Αγ. Ανδρέα, αυτοί που κάποτε ξεσήκωναν τον κόσμο ως αντιπολίτευση για τις επιλογές των διασυνδεόμενων, επιλογές που θέλουν να τις καταργήσουν ενσωματώνοντας τα εν λόγω Νοσοκομεία και να καταλήξουμε στο Γ.Ν Πατρών, όπου έχουμε ισοπέδωση ακόμη και των Δημοκρατικών ελευθεριών των Εργαζόμενων, δεδομένου ότι:
ü Απειλούνται εργαζόμενοι, πως αν δεν δεχθούν τις παράνομες μετακίνησεις που θέλουν να τούς επιβάλουν, ότι θα την μετακινήσουν στο Κ.Υ κ Αχαΐας η ακόμη και της Ναυπάκτου, κλπ
ü Απειλούνται εργαζόμενοι πως αν δεν κάνουν τα ξένα προς το αντικείμενο τους παράλληλα Καθήκοντα του οδηγού θα βρεθούν αντιμέτωποι με αναφορές κι ότι θα χάσουν την δουλειά τους....
ü Αναθέτουν σε μη Διοικητικό υπάλληλο Καθήκοντα αναπλήρωσης Προϊσταμένου Διοικητικής υπηρεσίας, απασχολώντας τον παράλληλα ως Ασφάλεια, ως αποθηκάριο, ως Διοικητικό υπάλληλο Και άλλα πολλά από τους προαναφερόμενους Διοικούντες που προέρχονται από τα σπλάχνα μας, οι οποίοι συμπεριφέρονται βασιλικότεροι του Βασιλέως και οι οποίοι δεν είχαν την ευαισθησία ούτε καν της συνάντησή τους με το νέο εκλεγμένο Δ.Σ του Σωματείου παρά και το σχετικό γραπτό αίτημα, εναρμονισμένοι όπως φαίνεται στην πρακτική της 6ης Υ.Πε που και αυτή αποφεύγει τον διάλογο και τις συναντήσεις με μη αρεστούς φορείς.
Για όλα αυτά που εκκρεμούν και που το Σ.Κ είναι εν βήμα πριν την πόρτα του εισαγγελέα, περιμένουμε τον επίσημο ερχομό του Δκτή μήπως και επιληφθεί της εκρηκτικής και απαράδεκτης αυτής κατάστασης.
Οφείλουμε να πούμε ότι δεν τρέφουμε αυταπάτες αν λάβουμε υπόψιν μας την πρακτική του ήδη διορισμένου Δκτή του ΠΠΝΡΙΟΥ, ο οποίος προχώρησε σε μετακινήσεις όσων δεν είχαν προστάτες, επιβάλει μπαγιάτικα ποινές για παραπτώματα προ 10ετίας, μετακινεί Συνδικαλιστές κατά παράβαση του 1264 και άλλα πολλά, που πιθανά να τα κάνει στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής και κατεύθυνσης και όχι εκμεταλλευόμενος την ανυπαρξία Συνδικαλιστικού οργάνου, τις τριβές των Εργαζόμενων και βεβαίως την τυφλή υποταγή ακόμη και του Εκπροσώπου των Εργαζόμενων ο οποίος άκουσον - άκουσον για μετακινήσεις που κάνει ο Δκτής στρέφεται εξωδίκως προς τις προϊσταμένες αρχές και όχι κατά του άμεσα υπεύθυνου, του Διοικητή ο οποίος όπως προαναφέρω λειτουργεί και με στρατιωτικές πρακτικές, όπως είναι η χρεοπίστωση του ιματισμού".

http://www.tempo24.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: