Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Αγρινιώτες στο μεγάλο «κόλπο» με τα αρχαία - Όλο το παρασκήνιο! (φωτο)

Και στην Αιτωλοακαρνανία «πλοκάμια» του μεγαλύτερου Διεθνούς κυκλώματος αρχαιοκαπηλίας - Συλλήψεις σε Αγρίνιο, Θέρμο και Προυσό

Σε πάνω από 650.000 ευρώ υπολογίζεται το παράνομο περιουσιακό όφελος για τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που δραστηριοποιούνται για περισσότερους από 14 μήνες κι έχουν εμπλακεί σε τουλάχιστον 93 αγοραπωλησίες αρχαιοτήτων. 

Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν χθες σε επίσημες ανακοινώσεις που έγιναν στο Αστυνομικό Μέγαρο Αχαΐας στην Πάτρα, όπου έχουν μεταφερθεί όσα εντοπίστηκαν να ‘έχουν στην κατοχή τους και είναι τόσα, που τα αστυνομικά γραφεία θύμιζαν αίθουσες αρχαιολογικού μουσείου.
Συνελήφθησαν τα αρχηγικά μέλη του κυκλώματος, που είναι ένα ζευγάρι, 69χρονος Έλληνας και η 51χρονη Γερμανίδα σύζυγός του, ένας 54χρονος πατέρας και ο 27χρονος γιος του και δύο ακόμα Έλληνες 53 και 38 ετών
Όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη τύπου, σημαντικός στην υπόθεση υπήρξε ο ρόλος των ιδιοκτητών τεσσάρων οίκων δημοπρασίας του εξωτερικού που γνώριζαν τη δράση και είχαν άμεση επαφή και τους αρχηγούς της σπείρας.
%ce%ba%cf%85%ce%ba
Τα κλεμμένα αρχαία διοχετεύονταν σε οίκους δημοπρασίας σε Αγγλία, Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία!
Πρόκειται για αρχαιότητες που χρονολογούνται από το 600 πΧ έως και το 1700 μΧ.
Στο σπίτι του αρχηγού της οργάνωσης, βρέθηκαν παραστατικά από το 2006, που σημαίνει πως από τότε είχε αρχίσει η δράση του κυκλώματος, ενώ είχε συλληφθεί και πάλι το 1977, όταν ήταν νέος, για το ίδιο αδίκημα. Οι έρευνες έγιναν στο μεγαλύτερο μέρος της Ελληνικής Επικράτειας, ενώ συλλήψεις έγιναν σε Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία. 
Πιο συγκεκριμένα, συνελήφθη ένας 60χρονος κάτοικος χωριού κοντά στο Αγρίνιο, ένας 38χρονος από την περιοχή του Θέρμου, στο σπίτι του οποίου εντοπίστηκαν από αστυνομικούς σημειώσεις δημοπρασιών και ένας 52χρονος στον Προυσό Ευρυτανίας, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, ένας ανιχνευτής μετάλλων και 9 αρχαία νομίσματα.
Αναλυτικά η παρουσίαση της υπόθεσης από τους Αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας.
Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Δυτικής Ελλάδας
Η Ελληνική Αστυνομία πρόσθεσε ακόμη μια σημαντική επιτυχία στο ιστορικό της, σε ότι αφορά την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της παράδοσής μας.
Καταφέραμε να εξαρθρώσουμε μια μεγάλη εγκληματική οργάνωση, που δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην αρχαιοκαπηλία,  τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Διακριβώσαμε όλο το φάσμα δράσης της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία έχει διεθνικό χαρακτήρα και φθάσαμε στην αποδόμηση της, με τη σύλληψη είκοσι έξι μελών της, μεταξύ των οποίων και των αρχηγικών.
Αποτρέψαμε την παράνομη εξαγωγή και  πώληση σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού και αλλοδαπούς αγοραστές, χιλιάδων αρχαίων νομισμάτων και αντικειμένων της πατρίδας μας.
Η Ελληνική Αστυνομία έχει ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και της παράδοσής μας και αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς αυτό το καθήκον.
Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω το Διευθυντή, τους Αξιωματικούς και το προσωπικό της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, για την σημαντική τους επιτυχία καθώς και όλους τους αστυνομικούς των αστυνομικών Υπηρεσιών ανά τη χώρα που συνεργάστηκαν σε αυτή την επιχείρηση.
Προϊστάμενος Γραφείου Ενημέρωσης Δημοσιογράφων
%ce%ba%cf%85%ce%ba3
Η εγκληματική οργάνωση είχε δομημένη ιεραρχία, με προκαθορισμένους ρόλους μεταξύ των μελών της, αναπτύσσοντας συγκεκριμένο τρόπο δράσης και λειτουργώντας σε υποομάδες ως εξής:
Λαθρανασκαφείς: Στο πρώτο στάδιο ιεράρχησης βρίσκονται οι λαθρανασκαφείς. Ξεχωριστές υποομάδες σε πολλές περιοχές της Χώρας, επέλεγαν τους τόπους για λαθρανασκαφή των αρχαίων αντικειμένων, οι οποίοι ήταν κυρίως κοντά σε αρχαιολογικούς χώρους ή ακόμα και μέσα σε αυτούς. Επίσης επέλεγαν τοποθεσίες για τις οποίες είχαν συλλέξει πληροφορίες, για πιθανή ύπαρξη αρχαιοτήτων, είτε από άλλα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, είτε μέσω του διαδικτύου (δορυφορική απεικόνιση τοποθεσιών).
Στη συνέχεια με την χρήση κατάλληλων μηχανημάτων ανίχνευσης υπεδάφους και σκαπτικών εργαλείων, προέβαιναν, κυρίως βραδινές ώρες, ώστε να μην γίνονται εύκολα αντιληπτοί, σε διενέργεια παράνομων ανασκαφών, με σκοπό την ανακάλυψη και την κλοπή αρχαιολογικών  ευρημάτων. 
Μεσάζοντες: Στο επόμενο στάδιο ιεράρχησης, βρίσκονται τα άτομα στους οποίους επιδεικνύονται αρχικά τα παράνομα αρχαιολογικά ευρήματα, είτε δια ζώσης, είτε σε φωτογραφίες και οι οποίοι προέβαιναν στην αρχική εκτίμηση της αξίας τους και στη συνεχεία αναλάμβαναν τη περαιτέρω διάθεση τους.
Οι μεσάζοντες είτε αγοράζουν τα αρχαία αντικείμενα από τους λαθρανασκαφείς και τα πωλούσαν στα αρχηγικά στελέχη της οργάνωσης, είτε μεσολαβούσαν για να πραγματοποιηθεί συνάντηση μεταξύ των αγοραστών και των λαθρανασκαφέων και έπαιρναν ποσοστό από την πώλησή τους.
Επίσης, ορισμένα από τα μέλη αυτά, είχαν διπλό ρόλο και συγκεκριμένα εκτός της μεσολάβησης για την πώληση των αρχαιοτήτων, πραγματοποιούσαν και οι ίδιοι λαθρανασκαφές.
Κάθε μεσάζων δραστηριοποιούνταν σε συγκεκριμένες περιοχές και διακινούσε ή συγκέντρωνε κυρίως αρχαία αντικείμενα που είχαν ανακαλυφθεί σε αυτές.
Τα αρχηγικά στελέχη, συγκέντρωναν αρχαιότητες, τις οποίες εξήγαγαν από την Χώρα και τις παρέδιδαν σε οίκους δημοπρασιών ή απευθείας σε αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές.
Τα άτομα αυτά, διαθέτουν οικονομική επιφάνεια, καθώς προέβαιναν με ευκολία σε αγορές αρχαιοτήτων, αξίας δεκάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ από την αποδεδειγμένη χρόνια ενασχόλησή τους με την παράνομη εμπορία των αρχαιολογικών ευρημάτων, είχαν αποκτήσει εξειδικευμένες αρχαιολογικές γνώσεις, σχετικά με την χρονολόγηση τους, την τεχνοτροπία κατασκευής των αρχαίων αντικειμένων.
Στην συνέχεια τα αρχηγικά στελέχη, αφού συγκέντρωναν ικανό αριθμό αρχαίων αντικειμένων, τα εξήγαγαν, εφόσον ήταν μικρά αντικείμενα, όπως νομίσματα, οι ίδιοι, από τη Χώρα και τα παρέδιδαν σε οίκους δημοπρασιών του εξωτερικού ή  απευθείας σε αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές.
%ce%ba%cf%85%ce%ba1
Σε περίπτωση που η μεταφορά των αρχαίων αντικειμένων, ήταν δύσκολη λόγω του όγκου τους, είτε τα απέστελλαν με δέμα στο εξωτερικό, είτε προσέρχονταν, οι ίδιοι οι αλλοδαποί αγοραστές στην Ελλάδα,  με δικά τους μεταφορικά μέσα και τα αγόραζαν.
Τα αρχηγικά στελέχη της εγκληματικής οργάνωσης, επικοινωνούσαν απευθείας τόσο με τους υπεύθυνους και τους ιδιοκτήτες των οίκων δημοπρασιών, όσο και με αλλοδαπούς ιδιώτες αγοραστές, πωλώντας τα αρχαία αντικείμενα σε πολλαπλάσια τιμή από αυτή που κατέβαλλαν για την αγορά τους.
Στο επόμενο στάδιο
ιεράρχησης, βρίσκονται οι οίκοι δημοπρασίας αλλά και οι αλλοδαποί ιδιώτες αγοραστές, οι οποίοι αποτελούν τους τελικούς αποδέκτες των αρχαιολογικών ευρημάτων, που παρανόμως διακινήθηκαν και εξήχθησαν από τη  Χώρα.
Σχετικά με τους οίκους δημοπρασίας, έχει αποδειχθεί ότι έχουν τοποθετηθεί σε αυτούς αρχαία ελληνικά νομίσματα, μερικά από τα οποία εξακριβώθηκε στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, επακριβώς η πορεία τους ως ειδικότερα:
  • Η ημέρα και ο τόπος που διενεργήθηκε η λαθρανασκαφή,
  • τα άτομα που τα αποκάλυψαν και τα αφαίρεσαν,
  • ο μεσάζων που διαχειρίστηκε την αγοραπωλησία,
  • ο αγοραστής που τα αγόρασε στην Ελλάδα,
  • το ακριβές χρηματικό ποσό που καταβλήθηκε για την αγορά τους,
  • ο τρόπος που εξήχθησαν από την Χώρα,
  • η δημοπράτηση τους σε συγκεκριμένους καταλόγους οίκων, καθώς και το τελικό ποσό πώλησης τους.

Για τα νομίσματα που έχει αποδειχθεί η ακριβή πορεία τους, από τον τόπο της λαθρανασκαφής μέχρι και την δημοπρασία τους, τα αρχηγικά στελέχη για να καταφέρουν να τα παρουσιάσουν στον κατάλογο του οίκου δημοπρασίας, προσκόμιζαν καταφανώς πλαστούς τίτλους κατοχής, στους οποίους αναφέρονταν γενικά και αόριστα, ότι τα νομίσματα προέρχονταν από ιδιωτική συλλογή, διαμορφωμένη στην Ευρώπη.
Ο οίκος δημοπρασίας δεχόταν τον τίτλο αυτόν, δημοπρατούσε το νόμισμα, αναγράφοντας στην περιγραφή των νομισμάτων την αόριστη αυτή προέλευση, ωστόσο σε κάθε περίπτωση γνώριζε τον πραγματικό κάτοχο και κομιστή των νομισμάτων, καθώς επικοινωνούσαν απευθείας μαζί του αποστέλλοντάς του μάλιστα και λίστα με τα νομίσματά του, που είχαν τοποθετηθεί στην δημοπρασία.
Μερικοί από τους οίκους δημοπρασιών, χορηγούσαν προκαταβολικά μεγάλα χρηματικά ποσά, ύψους αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, στα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, ώστε να έχουν την αναγκαία ρευστότητα για να προβαίνουν σε παράνομες αγορές μεγάλου αριθμού αρχαίων νομισμάτων, στην Ελλάδα, τα οποία στη συνέχεια δημοπρατούσαν στους καταλόγους τους.
Οι ιδιοκτήτες των οίκων δημοπρασίας, σε συμφωνία με τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και έχοντας ως σκοπό την επίτευξη της υψηλότερης δυνατής τιμή πώλησης των αρχαίων αντικειμένων, κατά την διάρκεια της ζωντανής δημοπρασίας, επικοινωνούσαν μεταξύ τους και προέβαιναν σε προσφορές με στόχο να αυξήσουν την τιμή, ώστε να αναγκάσουν τον πραγματικό ενδιαφερόμενο αγοραστή, να προσφέρει με την σειρά του συνεχώς υψηλότερη τιμή δημοπράτησης.
Ακόμη και στην περίπτωση που το μέλος, από λάθος εκτίμηση, προσέφερε υψηλότερη τιμή για την αγορά του αρχαίου αντικειμένου, αυτό παρέμενε στην κατοχή του και ο οίκος δημοπρασιών του χορηγούσε τίτλο νόμιμης κατοχής.
Με τον τρόπο αυτό το αρχικά παράνομα εξαγόμενο από τη Χώρα αρχαίο αντικείμενο, καθίσταται νόμιμο και ο λαθρέμπορος μπορούσε στην συνέχεια να το πουλήσει σε ιδιώτες συλλέκτες αναγράφοντας στην περιγραφή του αντικειμένου, τον τίτλο κατοχής και το ιστορικό του.
Σε έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες και στα οχήματα των δραστών, σε χώρους απόκρυψης των αρχαίων, αλλά και στους ίδιους οι αστυνομικοί βρήκαν και κατέσχεσαν:
ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΣΜΙΣΜΑΤΑ – ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ – ΑΓΑΛΜΑΤΑ
(2.024) αρχαία νομίσματα, (126) αρχαία αντικείμενα όπως ειδώλια δακτυλίδια – σκουλαρίκια – πόρπες, ένα γυάλινο βολβόσχημο αγγείο, πέντε βυζαντινές εικόνες, ένας σταυρός βυζαντινός, δύο σπαθιά, ένα κυονόκρανο.
Δύο  αρχαία αγάλματα, μεσαιωνικά εποχής Φράγκων, ύψους ενός μέτρου  και 60 εκατοστών, που απεικονίζουν έναν άνδρα πολεμιστή και μία γυναίκα, τα οποία εντοπίστηκαν κρυμμένα σε πηγάδι στη Νεμέα Κορινθίας
Επισημαίνεται, ότι (946) αρχαία νομίσματα και (32) αρχαία αντικείμενα εντοπίστηκαν από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, με τη συνδρομή ανδρών του Λιμεναρχείου Πατρών, χθες το πρωί κρυμμένα στον προφυλακτήρα αυτοκινήτου του 54χρονου αρχηγικού μέλους.
Το αυτοκίνητο του 54χρονου, στο οποίο επέβαινε ο ίδιος και ο 27χρονος γιός του,  είχε ακινητοποιηθεί την Κυριακή το βράδυ, στον Προμαχώνα πριν περάσει τα σύνορα Ελλάδας – Βουλγαρίας, με τελικό προορισμό τη Γερμανία.
%ce%ba%cf%85%ce%ba4
Οπλισμός- Πυρομαχικά – Εξαρτήματα
Τέσσερα  κυνηγετικά όπλα, ένα πολεμικό τυφέκιο, ένα πιστόλι, δύο  παλαιά περίστροφα, ένα περίστροφο κρότου, δύο αεροβόλα όπλα, δύο μαχαίρια, δύο σπαθιά, ένα ξίφος, ένα γκλοπ, μία παλαιά πιστόλα, εκατόν έντεκα φυσίγγια, είκοσι πέντε  βολίδες, ογδόντα επτά  κάλυκες, μία γεμιστήρα  ένας σιγαστήρας και έντεκα καψύλλια περιστρόφου κρότου.
Συσκευές ανίχνευσης μετάλλου – εξαρτήματα – εργαλεία – τηλέφωνα
Είκοσι ένα μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων, εβδομήντα τρία κινητά τηλέφωνα, δεκαεπτά  ηλεκτρονικοί υπολογιστές – tablets, δέκα φωτογραφικές μηχανές, τρία κιάλια, πέντε ζυγαριές ακριβείας μέτρησης νομισμάτων, έξι μεγεθυντικοί φακοί και ένα φορητός ασύρματος
Χρηματικά ποσά – τιμαλφή
(23.742) ευρώ, (515) δολάρια Η.Π.Α. (3.560) δολάρια Κουβέιτ, ένα χρηματοκιβώτιο, τρία  ζεύγη κλειδιά θυρίδων, εκ των οποίων δύο Γερμανικής τράπεζας, δεκατέσσερα φύλλα χρυσού, τρεις πλάκες χρυσού συνολικού βάρους (110) γραμμαρίων και επτά κατάλογοι δημοπρασιών.
Επτά ιδιωτικής χρήσης επιβατηγά αυτοκίνητα, ενώ κατασχέθηκε και μικροποσότητα κάνναβης.
Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών και κρατούνται όλοι, προκειμένου να οδηγηθούν την Παρασκευή στον Ανακριτή Πατρών. Συνολικά συνελήφθησαν μέχρι στιγμής 26 άτομα, ενώ αναζητούνται άλλοι 25!
xondros1

Δεν υπάρχουν σχόλια: