Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Στους 339 οι νεκροί στην Αϊτή από τον κυκλώνα Μάθιου - Αγγίζει τη Φλόριντα (φωτο)


Τους χειρότερους φόβους των διεθνών οργανώσεων αρωγής για την Αϊτή επιβεβαιώνει ο μέχρι τώρα απολογισμός από το πέρασμα του κυκλώνα Μάθιου, με τους νεκρούς να βρίσκονται πλέον στους 339 καθώς τα συνεργεία διάσωσης έχουν αρχίσει να αποκτούν πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές. 

Την ίδια στιγμή, το σύστημα κακοκαιρίας αγγίζει τη Φλόριντα των ΗΠΑ, με δύο πολιτείες να έχουν ήδη κηρυχθεί προληπτικά σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και 3 εκατομμύρια κατοίκους των παράκτιων περιοχών να έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

H εικόνα των ανέμων στην περιοχή (απεικόνιση βάσει των τελευταίων διαθέσιμων μετεωρολογικών στοιχείων, αυτόματη ανανέωση):

 



Το αμερικανικό κέντρο παρακολούθησης κυκλώνων (NHC) ανέφερε πως τις πρώτες ώρες της Παρασκευής (01:00 τοπική) καταγράφονταν «συνεχείς άνεμοι ισχύος τροπικής καταιγίδας» στην ανατολική ακτή της Φλόριντα, ταχύτητας 209 χλμ/ώρα.









Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν ήδη κηρυχθεί Φλόριντα και Νότια Καρολίνα. Το σύστημα κακοκαιρίας προβλέπεται τα επόμενα 24ωρα να κινηθεί βόρεια κατά μήκος των ανατολικών ακτών των ΗΠΑ μέχρι να αρχίσει να αποδυναμένεται μεταξύ Νότιας και Βόρειας Καρολίνας το βράδυ του Σαββάτου (τοπική).

Οι αμερικανικές Αρχές έχουν προειδοποιήσει με τον πλέον επιτακτικό τρόπο τους κατοίκους: «Πρέπει να φύγετε. Εκκενώστε, εκκενώστε, εκκενώστε» είπε ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρικ Σκοτ σε 1,5 εκατομμύριο κατοίκους της πολιτείας που βρίσκονται σε παράκτιες περιοχές.

Στη Φλόριντα έχουν ήδη κινητοιποιηθεί εκατοντάδες στελέχη της Εθνοφρουράς ενώ άνοιξαν καταφύγια σε Φλόριντα, Τζόρτζια και Λιουζιάνα.

Απόγνωση στην Αϊτή, «δεν μας έμεινε τίποτα να ζήσουμε»

Οι τελευταίες ώρες έχουν επίσης αποκαλύψει την έκταση του πλήγματος στην Αϊτή, με τον απολογισμό των νεκρών να εκτοξεύεται κατακόρυφα σχεδόν δύο 24ωρα μετά το πέρασμα του Μάθιου, καθώς τα συνεργεία φτάνουν σε περισσότερα σημεία.

Τοπικός αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters μίλησε για τουλάχιστον 339 νεκρούς, ενώ κι άλλες πηγές κάνουν λόγο για αριθμό πάνω από τους 300. Περιοχές του νησιού είχαν καταστραφεί στο σεισμό του 2010, και αρκετοί έμεναν έκτοτε σε κατοικίες που είχαν κατασκευαστεί «ημι-προσωρινά» με τις μικρότερες δυνάτες προδιαγραφές.

Μεγαλύτερο φαίνεται ότι ήταν το πλήγμα στο νότιο τμήμα. Στην κοινότητα Λεζ Ανγκλέ οι τοπικές αρχές μιλούν για «αρκετές δεκάδες νεκρούς» ενώ στο Σαντάλ ο απολογισμός έχει ανέβει σε 90 νεκρούς, σύμφωνα με το δήμαρχο.

«Δεν μας έμεινε τίποτα να ζήσουμε, όλες οι σοδειές χάθηκαν, δεν έχω ιδέα τι θα κάνουμε» είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος του Σαντάλ, Μαρκο Σονιέλ Νοέλ στο Reuters.

Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους είτε επειδή παρασύρθηκαν από χειμμάρους, είτε από πεσμένα δέντρα είτε από θραύσματα στον αέρα από τους ισχυρότατους ανέμους. Το υψηλότερο τίμημα φαίνεται, μέχρι στιγμής, πως το έχουν πληρώσει κοινότητες στη δυτική άκρη της χερσονήσου Τιμπουρόν -την οποία διέσχισε το επίκεντρο του Μάθιου την Τρίτη.

Η πρόβλεψη του αμερικανικού NHC για την πορεία του Μάθιου (σε ώρες ανατολικών ΗΠΑ):




Επιμέλεια: Β.Ψυχογιός
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: