Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Σαρακοστιανό τραπέζι με… περικοπές


- Μειωμένη η κίνηση στο Αγρίνιο κατά 50%
- Τα απολύτως απαραίτητα επιλέγουν οι καταναλωτές

Κάθε χρόνο το τριήμερο της Αποκριάς υπάρχει ο διαθέσιμος χρόνος ώστε όλη η οικογένεια να συγκεντρωθεί γύρω από το σαρακοστιανό τραπέζι και να γιορτάσουν όλοι μαζί απολαμβάνοντας τις λιχουδιές και διατηρώντας παράλληλα το έθιμο. 
Τα τελευταία χρόνια, όσες μεταβολές και περικοπές και αν έχουν υποστεί, αρκετοί συνεχίζουν να προσέχουν την διατροφή τους και να τηρούνται τα έθιμα, όπως αυτό της σαρακοστής, έστω και με μεγάλες περικοπές.
sarakostiano1
Φέτος, οι εκτιμήσεις αρκετών επαγγελματιών είναι πως το γιορτινό τραπέζι θα είναι φτωχότερο, ενώ κάποιοι άλλοι ελπίζουν πάντα σε κάτι καλύτερο. Όμως, οι απόψεις όλων συγκλίνουν στο συμπέρασμα, ότι ακόμη και οι πελάτες να είναι περισσότεροι, θα διαθέσουν λιγότερα χρήματα.

siaxos-xrists

Ο Χρήστος Σιάχος (κατεψυγμένα προϊόντα) επισήμανε στη «Σ»: «η σαρακοστή ξεκίνησε, αλλά μέχρι και σήμερα τα πράγματα είναι υποτονικά. Σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, μέχρι στιγμής η κίνηση είναι μέχρι και 50% κάτω. Επί της ουσίας από σήμερα ξεκινάει η κίνηση για το σαρακοστιανό τραπέζι. Ο κόσμος πάντα μετράει τι θα ψωνίσει σε σχέση με άλλα χρόνια, παλιότερα που ψώνιζε με μεγαλύτερη άνεση. Πλέον ψωνίζει ένα προϊόν και όχι ποικιλία. Η εκτίμησή μας είναι πως φέτος το σαρακοστιανό τραπέζι θα είναι πιο φτωχό, παρά το γεγονός ότι στο Αγρίνιο ο περισσότερος κόσμος νηστεύει σε σχέση με μεγαλύτερα αστικά κέντρα».
xalbatzisΟ Βασίλης Χαλβατζής (σαρακοστιανά προϊόντα) ανέφερε: «ο κόσμος δεν ξεκίνησε ακόμη να ψωνίζει για το σαρακοστιανό τραπέζι. Περιμένουν πρώτα να πληρωθούν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι και μετά να κάνουν τις αγορές τους. Οι Έλληνες είμαστε πάντα άνθρωποι της τελευταίας στιγμής και αυτό φαίνεται κάθε χρόνο. Για το τραπέζι όλοι θα διαθέσουν ότι μπορούν, αλλά τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές μπορεί να είναι περισσότεροι από άλλες χρονιές, αλλά τα χρήματα που διαθέτουν είναι λιγότερα. Επιλέγουν τα απαραίτητα και μικρότερες ποσότητες».
kranis-gerasimosΟ Γεράσιμος Κράνης (οστρακοειδή) τόνισε: «η κίνηση στα οστρακοειδή για το σαρακοστιανό τραπέζι ξεκίνησε από σήμερα (χθες). Η αγορά είναι ακόμα «παγωμένη», αν και οι τιμές δεν έχουν αλλάξει. Υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά όχι όπως τα προηγούμενα χρόνια. Οι καταναλωτές, διαθέτουν λιγότερα χρήματα, γι’ αυτό φέτος εκτιμούμε πως η κίνηση θα είναι πεσμένη σε σχέση με πέρσι. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχουν χρήματα».
Ο Πρόεδρος των Αρτοποιών Αγρινίου και Περιχώρων Φίλιππος Τσούνης υποστήριξε: «από την περσινή περίοδο μείναμε αρκετά ικανοποιημένοι. Κάθε αρτοποιείο φροντίζει να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών του και φυσικά κάθε άλλη έκτακτη περίπτωση. Η τιμή της λαγάνας θα παραμένει στα ίδια επίπεδα, όπως συμβαίνει εξάλλου τα τελευταία επτά χρόνια. Λόγω της κρίσης υπάρχει μεταβολή στους πελάτες μας. Παλαιότερα δηλαδή ψώνιζαν επιπλέον, αλλά τα τελευταία χρόνια ψωνίζουν μόνο ότι χρειάζονται, ότι είναι απαραίτητο, για το τραπέζι τους και σε συγκεκριμένη ποσότητα. Συνιστούμε στους καταναλωτές να προτιμούν τα αρτοποιεία της γειτονία τους, ενώ και φέτος το σωματείο μας θα συνεισφέρει στην κοινωνική πολιτική του Δήμου Αγρινίου προσφέροντας λαγάνες για το Κοινωνικό Παντοπωλείο».
Το φρέσκο χταπόδι κυμαίνεται από 12 έως 14 ευρώ, η σουπιά από 10 έως 12 ευρώ, το μύδι περίπου στα 5 ευρώ, και το καλαμάρι στα 14 ευρώ. Ο χαλβάς στην αγορά του Αγρινίου κυμαίνεται από 6,50 μέχρι 9,50 ευρώ και οι πίκλες και το τουρσί από 3,50 έως 5,50 ευρώ. Στα κατεψυγμένα, το χταπόδι κοστίζει περίπου 9 ευρώ, οι γαρίδες 10, η γάμπαρη 6 ευρώ, τα καλαμάρια στα 3.00 ευρώ, ενώ η προτεινόμενη τιμή για την λαγάνα από το Σωματείο Αρτοποιών Αγρινίου είναι στα 2.80 ευρώ.
Κων/νος Χονδρός

Δεν υπάρχουν σχόλια: