Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2017

Παρέμβαση αντιεξουσιαστών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος για τον Αχελώο


Το πρωί της Πέμπτης 16/2 πραγματοποιήθηκε παρέμβαση από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος (Μεσογείων) ενάντια στη λειτουργία του φράγματος της Μεσοχώρας.

Τα μέλη της ομάδας που πραγματοποίησαν την παρέμβαση, κρέμασαν πανό στο Υπουργείο και μοίρασαν κείμενο, στο οποίο εξηγούσαν τους λόγους της παρέμβασής τους.

Στο κείμενο αναφέρουν μεταξύ άλλων πως: «Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος σε συνάντησή του την Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017, με τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας και τους εκπροσώπους του τοπικού λόμπι που προωθεί την εκτροπή του Αχελώου, δεσμεύτηκε να υπογράψει την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ), η οποία είναι προϋπόθεση για να προχωρήσει η ΔΕΗ στην ολοκλήρωση του έργου του γιγαντιαίου φράγματος Μεσοχώρας και τη λειτουργία του υδροηλεκτρικού σταθμού.

Μια τέτοια οδυνηρή εξέλιξη πρακτικά σημαίνει ότι ο ιστορικός οικισμός των Τρικάλων, οι άνθρωποι, οι φυσικές και κοινωνικές μνήμες, θα βυθιστούν στα νερά του μεγάλου φράγματος. Το αντάλλαγμα που υποσχέθηκε γενικόλογα ο υπουργός είναι «η ασφαλής και δίκαιη αποκατάσταση των κατοίκων» μετά την έκδοση της πράξης χαρακτηρισμού από το Δασαρχείο– η ΑΕΠΟ προβλέπει απαλλοτρίωση ολόκληρου του χωριού, κατακλυζόμενου και μη κατακλυζόμενου.

Αφανισμός της Μεσοχώρας με ταυτόχρονη λειτουργία του φραγματος των 150 μέτρων σημαίνει ότι δεν εγκαταλείπεται το φαραωνικό σχέδιο της εκτροπής του Αχελώου, ειδικά όταν δεν έχουν καν σφραγιστεί τα εργοτάξια στη Συκιά».

To κείμενο κατέληγε:
«Το κίνημα κατά της εκτροπής του Αχελώου και της διάσωσης της Μεσοχώρας είναι εδώ!

-Όχι στον αφανισμό της Μεσοχώρας

-Να κατεδαφιστεί το φράγμα

-Να σώσουμε τον ποταμό Αχελώο».
http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: