Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017

ARLEM: Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές της Μεσογείου βαθαίνουν τη συνεργασία τους ενόψει μεταναστευτικής κρίσης και πολιτικής αστάθειας

Παρέμβαση Αγγελόπουλου για το Μεταναστευτικό

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της 8ης Ολομέλειας της ARLEM (Ευρωμεσογειακής Περιφερειακής και Τοπικής Συνέλευσης), στην οποία συμμετείχε ο βοηθός Περιφερειάρχη για τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σχέσεις της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Γιώργος Αγγελόπουλος, εκπροσωπώντας τη CPMR (Διάσκεψη των Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης), καθώς η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει την Προεδρία της Διαμεσογειακής Επιτροπής της CPMR.

Η 8η σύνοδος Ολομέλειας της ARLEM, διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Μαλτέζικης Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, και συγκέντρωσε περίπου 80 Δημάρχους, Περιφερειάρχες και λοιπούς εκπροσώπους Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Βόρειας Αφρικής, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων, ενώ στις εργασίες συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας, Τζώρτζ Βέλλα.
Κυρίαρχο θέμα ήταν η μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, και ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στην διαχείρισή της, και ιδίως στην αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης και στην υποδοχή των μεταναστών.
«Οι σημερινές μεγάλες μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, έχουν στις μέρες μας κυρίως πολιτικά και οικονομικά αίτια, αλλά εντείνονται και από άλλους παράγοντες, όπως η φτώχεια, η πείνα, η δίψα, η ερημοποίηση. Και δυστυχώς, αυτός ο συνδυασμός παραγόντων δεν φαίνεται πιθανό να αντιστραφεί στο προβλέψιμο μέλλον και δεν θα πρέπει να τρέφουμε την ψευδαίσθηση ότι η κρίση αυτή θα λήξει ποτέ, αν δεν αντιμετωπιστούν οριστικά τα βαθύτερα αίτιά της.
Πιστεύουμε ότι οι Τοπικές και Περιφερειακές Αρχές μπορούν και πρέπει να έχουν ρόλο στην κοινή προσπάθεια. Τόσο σε επίπεδο λήψης αποφάσεων όσο και σε πρακτικό επίπεδο, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές τους, με διακριτές ευθύνες και διαδραματίζοντας συμπληρωματικό ρόλο προς την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι έχουμε μεγάλη εμπειρία αναπτυξιακής συνεργασίας στην περιοχή και στη δημιουργία δεσμών εμπιστοσύνης και αλληλεγγύης.
Διεκδικούμε επίσης επαρκή χρηματοδότηση, που θα μας επιτρέψει αφενός να εκπληρώσουμε αποτελεσματικά το ρόλο μας για υποδοχή, φιλοξενία και ενσωμάτωση, και αφετέρου να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κρίσης αυτής στις περιοχές μας. Και θέλουμε η χρηματοδότηση αυτή, να προσαρμόζεται ανάλογα με τις μεταβαλλόμενες ανάγκες και να μην επιβραδύνεται από περιττές γραφειοκρατικές διαδικασίες» ανέφερε κατά την παρέμβασή του ο κ. Αγγελόπουλος.

Επίσης, η Ολομέλεια υιοθέτησε δύο θεματικές αναφορές – μία για την «Διασυνοριακή Συνεργασία στην περιοχή της Μεσογείου» και μία για την «Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή στη Μεσόγειο» - που προορίζονται να διαμορφώσουν τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών γύρω από τη Μεσόγειο.
«Η πολιτική αστάθεια στη Μεσόγειο απειλεί την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Η ενίσχυση της διασυνοριακής συνεργασίας είναι το κλειδί για την ενίσχυση του δυναμισμού της οικονομίας, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και τη μείωση της φτώχειας στην περιοχή», ανέφερε σχετικά ο κ. Αγγελόπουλος και συμπλήρωσε: «Ιδιαίτερα, η συνεργασία στον τομέα του νερού, της ενέργειας και της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και τη σταθερότητα στην ευρωμεσογειακή περιοχή, ενώ παράλληλα να αυξήσει την ανθεκτικότητά της στην κλιματική αλλαγή».
Άλλα θέματα που ξεχώρισαν στην ημερήσια διάταξη, ήταν η αναθεωρημένη Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας της ΕΕ και ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών για τη σταθεροποίηση και την εδαφική ανάπτυξη στη Λιβύη.
Επίσης, η Ολομέλεια ενέκρινε το Σχέδιο Δράσεις της ARLEM για το 2017 το οποίο διαρθρώνεται γύρω από τις εξής Στρατηγικές Προτεραιότητες:
  1. Ο ρόλος των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών στη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και καλύτερη υποστήριξη για την κυκλική μετανάστευση
  2. Η καλύτερη διακυβέρνηση σε υπο-εθνικό επίπεδο και αποτελεσματικά μέτρα κατά της διαφθοράς
  3. Η χειραφέτηση των γυναικών
  4. Δράσεις για τη Νεολαία και την αντι-ριζοσπαστικοποίηση
  5. Η βιώσιμη αστική ανάπτυξη
  6. Η κλιματική αλλαγή και η συνέχεια στην COP22.
Κατά την παραμονή των μελών της ARLEM στη Μάλτα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Ανοικτό Κέντρο της Μάρσα, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα μεταναστών, του Ιδρύματος Στέγασης και Στήριξης Μεταναστών της Μάλτας (FSM).
Δήλωση της ARLEM για τη Συρία
Εκτός ημερησίας διάταξης συζητήθηκε το θέμα της Συρίας και εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα, στο οποίο η ARLEM υπογραμμίζει στους θεσμούς της ΕΕ τον επείγοντα χαρακτήρα της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Συρία.

Συγκεκριμένα αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Εμείς, οι Ευρω-μεσογειακές Περιφέρειες, τονίζουμε την ανάγκη οι Σύριοι πολίτες να γίνουν σεβαστοί ως ανθρώπινα πλάσματα, και να ξεκινήσει άμεσα μία διαδικασία συμφιλίωσης μεταξύ ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές και θρησκευτικές κουλτούρες. Καλούμε για προστασία των αθώων ζωών και για την επίτευξη της ειρήνης στη Συρία».

Δεν υπάρχουν σχόλια: