Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017

Ανέξοδες υποσχέσεις Σκουρλέτη! Που δεσμεύτηκε - Ποια θέματα τέθηκαν επί τάπητος


- Δέσμευση για το επιχειρηματικό πάρκο στο Αγγελόκαστρο, την υδροδότηση του Αιτωλικού και το φυσικό αέριο
- Ποια θέματα έθεσαν επί τάπητος στον Υπουργό Εσωτερικών οι τοπικοί φορείς

Επίσκεψη πραγματοποίησε προχθέςς στην Αιτωλοακαρνανία ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης. Αρχικά ο πρώτος τη τάξει Υπουργός της Κυβέρνησης βρέθηκε στο Αγρίνιο όπου πραγματοποίησε σύσκεψη με εκπροσώπους τοπικών φορέων και παραγωγικών τάξεων της περιοχής καθώς και συνάντηση με κατοίκους του Αιτωλικού για το μείζον θέμα της υδροδότησης.

Ο κ. Σκουρλέτης, εκτός από τα θέματα πολιτικοοικονομικής φύσεως που αναφέρθηκε, τονίζοντας πως το μη κλείσιμο της αξιολόγησης δεν οφείλεται στην κυβέρνηση και πως «δεν θα συρθούμε σε εκλογές επειδή θέλει ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος το λέει και για να καλύψει τις πραγματικές του θέσεις (υπογραφή νέου μνημονίου) και για να συντηρεί τη συσπείρωση του χώρου του. Ο τόπος δεν έχει ανάγκη από εκλογές αυτή την στιγμή. Θα κριθούμε στο τέλος τη τετραετίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα τόνισε ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι η διενέργεια των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών με απλή αναλογική, προσθέτοντας ότι στόχος είναι το 2017 να είναι το τελευταίο έτος μείωσης πόρων στην αυτοδιοίκηση. Πάντως αν και για τα περισσότερα θέματα που του τέθηκαν από τους τοπικούς φορείς ήταν αναρμόδιος να απαντήσει δεσμεύτηκε πως θα σταθεί αρωγός σε μια σειρά από διεκδικήσεις της περιοχής.

Σε γενικότερο πλαίσιο αναφερόμενος στην περιοχή ο υπουργός Εσωτερικών μίλησε για την τραγική υπόθεση, όπως χαρακτηριστικά είπε, όπου σε ένα εμβληματικό έργο όπως η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου δεν υπήρξε πρόβλεψη για σιδηροδρομική γραμμή.

Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ

«Είμαστε υποχρεωμένοι να ιεραρχήσουμε όλα τα ζητήματα σε συνθήκες στρεβλότητας και να δούμε χωρίς εντυπωσιασμούς πως θα αξιοποιήσουμε καλύτερα όσα διαθέτουμε. Επανεκτιμήσαμε μια σειρά έργων και αυτό είναι θετικό.

Στην προσπάθειά μας αυτή θα πρέπει κανείς να αναγνωρίσει πως η κυβέρνηση καταπιάστηκε με πιο συστηματικό τρόπο στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, κάτι που ίσως δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς για την ώρα» τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος αντιμετώπισε θετικά το πάγιο πλέον αίτημα για δημιουργία Επιχειρηματικό Πάρκου στην περιοχή του Αγγελοκάστρου που θα ενίσχυε την πιθανότητα χάραξης κάθετης σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, θέμα που έθεσαν ο Δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου και ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Παναγιώτης Τσιχριτζής.

«Το αίτημα για το επιχειρηματικό πάρκο είναι καθαρά αναπτυξιακό θέμα και συμπίπτει με το σύγχρονο πλαίσιο παρέχοντας τις προϋποθέσεις να εξασφαλίσουμε τους όρους που σε άλλες περιπτώσεις θα προσπαθούσαμε να αναζητήσουμε. Μαζί σας και όλοι μαζί, θα κάνουμε πράξη την παραχώρηση του οικοπέδου για το επιχειρηματικό πάρκο» σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, ο οποίος αναφορικά με την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή υποστήριξε πως: «σε τέσσερα με πέντε χρόνια, δεκάδες πόλεις της Ελλάδας θα έχουν φυσικό αέριο. Υπάρχει ανάγκη για τέτοιο σχεδιασμό και στην Δυτική Ελλάδα».

Για την εκτροπή του Αχελώου

Στην επιφάνεια όμως επανέφερε και το πολυσυζητημένο θέμα της εκτροπής του Αχελώου επαναλαμβάνοντας πως δεν τίθεται θέμα από πλευράς κυβερνήσεως για την συνέχιση της εκτροπής. «Πριν από ένα χρόνο δήλωσή μου εξέφραζε μια σαφή και προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης. Για εμάς δεν υφίσταται η εκτροπή του Αχελώου. Ήταν ένα έργο φαραωνικό και έργο εξαπάτησης των αγροτών της Θεσσαλίας.

Στο όνομα του έργου αυτού δεν προχώρησαν άλλα μικρότερα έργα αξιοποίησης των νερών της Θεσσαλίας, καθώς υπήρχε πάντα μεγάλη ιδέα για το έργο της εκτροπής του Αχελώου, που δεν έχει καμία λογική και γι’ αυτό επί των ημερών μας δρομολογήθηκε η αναθεώρηση των σχεδίων υδάτινων πόρων της χώρας και ουσιαστικά θα μπει οριστικό τέλος στο έργο αυτό, αφού και με βάση την Ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύονται οι «μετακινήσεις» υδάτινων πόρων».

Ο υπουργός Εσωτερικών για το νερό του Αιτωλικού δήλωσε ότι: «Οι ευθύνες είναι μεγάλες και ταλαιπωρούν εδώ και χρόνια την περιοχή. Συμφωνήσαμε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και των τοπικών βουλευτών να πραγματοποιηθεί σύσκεψη τις επόμενες ημέρες με την συμμετοχή του ΥΓΜΕ, την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, τον Δήμαρχο και τους κατοίκους για να δούμε τα δεδομένα. Είναι ασυγχώρητο να μην δοθεί μια οριστική και βιώσιμη λύση στο θέμα».

Για το λιμάνι του Πλατυγιαλίου

Σε σχετική ερώτηση που του έγινε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου για το λιμάνι του Πλατυγιαλίου υποστήριξε πως στη συνάντηση που προηγήθηκε έγινε αναφορά σε έργα που πρέπει να συνδεθούν για να αναδειχθούν και να αξιοποιηθούν και συμφωνήθηκε ότι πρέπει να επικρατήσει η λογική των περιφερειακών σχεδίων.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βαρεμένος επισήμανε από την πλευρά του: «αρχικά ο κ. Σκουρλέτης ως υπουργός στο προηγούμενο υπουργείο, είχε κάνει αποδεκτό το αίτημά μας για να γίνει το Πλατυγιάλι κέντρο μεταφοράς του φυσικού αερίου. Όμως πρέπει να καταλήξουν και οι τοπικές κοινωνίες τι ακριβώς θέλουν. Το Πλατυγιάλι ανήκει σε δύο τράπεζες. Αυτή τη στιγμή οι τράπεζες αυτές προσπαθούν να το βγάλουν από πάνω τους.

Σε επίπεδο κυβέρνησης έχουν γίνει επαφές με κάποιους υποψήφιους επενδυτές. Είχε υπάρξει ενδιαφέρον από Ιρανούς, όμως προέκυψε πάγωμα κεφαλαίων στην Ευρώπη λόγω του εμπάργκο. Προσφάτως εκδήλωσε ενδιαφέρων ένας Λιβανέζος αλλά το θέμα δεν προχώρησε. Πιστεύουμε όμως πως το Πλατυγιάλι μπορεί να είναι ένα από τα μεγάλα project. Η χώρα έχει ανάγκη από τέτοια project και το Πλατυγιάλι πρέπει να είναι απαραιτήτως ένα από αυτά. Μπορεί να αποτελέσει μοχλό γενικότερης ανάπτυξης και όχι μόνο της Αιτωλοακαρνανίας».

Εν συνεχεία ο Υπουργός Εσωτερικών βρέθηκε στη Ναύπακτο, όπου ήταν κεντρικός ομιλητής πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ για την συμπλήρωση δύο χρόνων στην εξουσία.

Νίκος Αγγελόπουλος
Κώστας Χονδρός
http://sinidisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: