Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Μεσολόγγι: Η Ιόνια οδός πρέπει να ενώνει, όχι να απομονώνει


Δεκάδες Μεσολογγίτες αναλαμβάνουν δράση - Εξώδικο προς το υπουργείο - Άκρως αναγκαίος ο κόμβος στον Χαλαζιά - Ο λόγος στους αρμοδίους

Περίπου 100 κάτοικοι του Μεσολογγίου ευαισθητοποιούνται προς κάθε κατεύθυνση με αφορμή την εικόνα που σχηματίζεται στην περιοχή με τους κόμβους της Ιόνιας Οδού.
Ως γνωστόν στο Μεσολόγγι προβλέπεται μόνο ένας κόμβος και αυτός περίπου πέντε χιλιόμετρα προς τα ανατολικά. Γεγονός που δυσχεραίνει τα μέγιστα όσους θέλουν να έρθουν από την κατεύθυνση των Ιωαννίνων ή να κατευθυνθούν προς τα βόρεια.
Οι κάτοικοι ζητούν από το υπουργείο με εξώδικη δήλωση να ληφθεί μέριμνα ώστε άμεσα και πριν ολοκληρωθεί το έργο, να γίνει και δεύτερος κόμβος στον «Χαλαζιά» κάτι που κατασκευαστικά κρίνεται εύκολο, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση. "Μετά την κατασκευή της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, όπως σήμερα διαμορφώθηκε, έχει αποκοπεί εντελώς η είσοδος και έξοδος οχημάτων από την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ προς την πόλη Μεσολογγίου και ιδιαίτερα προς τον Λιμένα Μεσολογγίου. Αυτό είναι καταστροφικό, τόσο για την πόλη του Μεσολογγίου, όσο και για την λειτουργία και ανάπτυξη του Λιμένα Μεσολογγίου», σημειώνεται στο εξώδικο. Και ταυτόχρονα υποβάλλεται αίτημα να κατασκευασθεί κόμβος όπως στις περιοχές ΣΤΑΜΝΑ - ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ, ΜΠΑΓΙΑ - ΧΑΛΙΚΙ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ και ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (φωτό κάτω).
Το αίτημα είναι λογικότατο και θα συμβάλλει στην άρση της απομόνωσης που θα επέλθει από την ύπαρξη ενός μόνο κόμβου και μάλιστα απομακρυσμένου όταν σήμερα επί της υφιστάμενης εθνικής οδού υπάρχουν τρεις... 
Σημειωτέον πως το αναμενόμενο ρεύμα τουριστών από την Βόρεια Ελλάδα και τα Βαλκάνια για να μπει στο Μεσολόγγι ή θα πρέπει να διανύσει απόσταση 15 χλμ. στην παλιά εθνική οδό μπαίνοντας από το Χαλίκι Αιτωλικού ή να βγει στην έξοδο της Ζεστής και να γυρίσει πέντε χιλιόμετρα πίσω... Δηλαδή να κάνει δέκα χιλιόμετρα παραπάνω... Ενώ με την έξοδο στου «Χαλαζιά» ο οδηγός σε τρία λεπτά θα βρίσκεται στο λιμάνι, την Μαρίνα και το κέντρο της πόλης..
Αναλυτικά στο εξώδικο σημειώνεται:
ΕΞΩΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ
Κατοίκων Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
ΠΡΟΣ
Το Ελληνικό Δημόσιο νομίμως εκπροσωπουμένου
α) από τον Υπουργό Οικονομικών με έδρα την Αθήνα
β) από τον Υπουργό Υποδομών,
Μεταφορών και Δικτύων, με έδρα την Αθήνα
ΕΥΔΕ-ΕΠΑ & Ι.Ο. Καρύστου 5, Τ.Κ.115 25 – Αθήνα
Κοινοποίηση: Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος
Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου
Τεχνικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας
Εμπορικό Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας
Σύλλογο Εργοληπτών Μεσολογγίου - Ναυπάκτου
Δικηγορικό Σύλλογο Μεσολογγίου
Εμπορικό Σύλλογο Μεσολογγίου
ΕΙΣΟΔΟΣ – ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΧΑΛΑΖΙΑ» ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Όπως γνωρίζετε, απαλλοτριώθηκαν αναγκαστικά αγροτεμάχια και οικόπεδα με την αριθμ. 1111974/8398/Δ0010/09-01-2007 Κοινή Υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας & Οικονομικών και ΥΠΕΧΩΔΕ, που δημοσιεύθηκε νόμιμα στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 16/24-01-2007) [όπως αυτή συμπληρώθηκε με την υπ’ αριθμ. 1047664/3017/Δ0010/14.05.2008 Κ.Υ.Α. με την οποία διορθώθηκαν κτηματολογικά στοιχεία της προαναφερόμενης απαλλοτριωτικής αποφάσεως], κηρύχθηκε υπέρ και δαπάνες του Ελληνικού Δημοσίου, για λόγους δημόσιας ωφέλειας και ειδικότερα για τη διάνοιξη της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ «Αντιρρίου - Κεφαλοβρύσου» του Δυτικού Άξονα Β-Ν της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ στο υποτμήμα από ΧΘ 33 + 531 έως ΧΘ 43 + 153 αναγκαστική απαλλοτρίωση εκτάσεως συνολικού εμβαδού 332.592,89 τ.μ. που βρίσκεται στην περιοχή του τ. Δήμου Αιτωλικού και τ. Δήμου Μεσολογγίου και τώρα Δήμου Μεσολογγίου Νομού Αιτωλοακαρνανίας.
Η απαλλοτριούμενη αυτή έκταση, εικονίζεται με κλίμακα 1/1000 στα από 01/08/2006 ακριβή αντίγραφα κτηματολογικών διαγραμμάτων και με αριθμούς σχεδίων (1, 2, 3, 4, 5, 6) και στα από 25.05.2007 διορθωμένα κτηματολογικά διαγράμματα και στους αντίστοιχους κτηματολογικούς πίνακες της Γ.Γ.Δ.Ε. Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων – Οδικοί Άξονες Παραχώρησης – Ε.Υ.Δ.Ε./ΟΑΠ, ΥΠΕΧΩΔΕ, τα οποία έχει συντάξει η Ανάδοχος Μελέτης Κοινοπραξία ΝΑΜΑ Σύμβουλοι Μηχανικοί και Μελετητές Α.Ε. και ΚΑΣΤΩΡ και έχει θεωρήσει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δ12 του ΥΠΕΧΩΔΕ Ι. Σαραντινός στις 01.08.2006 και 18.03.2008.
Ειδικότερα σας γνωρίζουμε για τον κόμβο Χαλαζιά Μεσολογγίου τα παρακάτω:
Πριν την κατασκευή της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ λειτουργούσε η είσοδος των οχημάτων και κυρίως των βαρέων, προς την πόλη του Μεσολογγίου και προς τον Λιμένα του Μεσολογγίου στον κόμβο «ΧΑΛΑΖΙΑ». Προς τούτο έχει κατασκευαστεί ο μεγάλος παραλιακός δρόμος διπλής κατεύθυνσης με διάζωμα στο μέσον, στην δυτική περιοχή «ΠΛΩΣΤΑΙΝΑ» Μεσολογγίου, από το λιμάνι Μεσολογγίου μέχρι τον υπάρχοντα ταχείας κυκλοφορίας εθνικό αυτοκινητόδρομο στον κόμβο «ΧΑΛΑΖΙΑ».
Μετά την κατασκευή της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ, όπως σήμερα διαμορφώθηκε, έχει αποκοπεί εντελώς η είσοδος και έξοδος οχημάτων από την ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ προς την πόλη Μεσολογγίου και ιδιαίτερα προς τον Λιμένα Μεσολογγίου. Αυτό είναι καταστροφικό, τόσο για την πόλη του Μεσολογγίου, όσο και για την λειτουργία και ανάπτυξη του Λιμένα Μεσολογγίου.
Επιπρόσθετα, στην κατασκευασθείσα αερογέφυρα στα πλαίσια της κατασκευής της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ στον κόμβο «ΧΑΛΑΖΙΑ», λόγω των μεγάλων κλίσεων και των κλειστών στροφών, όπως διαφαίνεται από την πρόσφατη λειτουργία της των 15 ημερών, η κυκλοφορία καθίσταται επικίνδυνη, με άμεση διακινδύνευση κατά την διασταύρωση τους τόσο των οχημάτων Ι.Χ. με βαρέα οχήματα, λεωφορεία και νταλίκες, όσο και των επιβαινόντων ανθρώπων.
Επισημαίνουμε ότι στον κόμβο «ΧΑΛΑΖΙΑ», δεν χρειάζονται διόδια εισόδου – εξόδου, δεδομένου ότι έχουν κατασκευαστεί διόδια εγκάρσια στην ΙΟΝΙΑ ΟΔΟ στις θέσεις «ΡΙΓΑΝΗ» και «ΓΑΥΡΟΛΙΜΝΗ». Ζητούμε να κατασκευαστεί και να λειτουργήσει είσοδος – έξοδος όπως ακριβώς έχετε μελετήσει να λειτουργήσουν οι κατασκευασμένες είσοδοι – έξοδοι στις θέσεις:
  1. ΣΤΑΜΝΑ – ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ
  2. ΜΠΑΓΙΑ – ΧΑΛΙΚΙ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ
  3. ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Μετά τα παραπάνω σας παρακαλούμε και σας προσκαλούμε να ανταποκριθείτε θετικά στο δίκαιο αίτημά μας για την διαμόρφωση – κατασκευή εισόδου και εξόδου οχημάτων στον κόμβο «ΧΑΛΑΖΙΑ» (όπως στο συνημμένο σχεδιάγραμμα). Θέλουμε να σας επισημάνουμε με κάθε έμφαση, ότι με την υπάρχουσα σήμερα διαμορφωθείσα κατάσταση, αφενός μεν υφιστάμεθα ως πολίτες της Ι.Π. Μεσολογγίου ζημία στην περιουσιακή μας κατάσταση και αφετέρου υφιστάμεθα την διακινδύνευση της ζωής μας στην οποία ανά πάσα στιγμή ελοχεύει ο κίνδυνος τραυματισμών και θανάτων στη συγκεκριμένη θέση.
ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
και με επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας
Σας ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ότι καθιστούμε υπεύθυνο τόσο το ελληνικό δημόσιο, όσο και τους αρμόδιους υπαλλήλους αυτού που εγκρίνουν και επιβλέπουν τη μελέτη και κατασκευή του έργου και οφείλουν και υποχρεούνται να ανταποκριθούν στο αίτημα μας.
Σας ΠΡΟΣΚΑΛΟΥΜΕ εντός μηνός από την επίδοση της παρούσης ΝΑ ΠΡΟΣΕΛΘΗΤΕ να διαπιστώσετε τα γεγονότα και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες.
Σας ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι η παρούσα αποτελεί και όχληση για την διακοπή κάθε παραγραφής για την άσκηση ένδικων μέσων ενώπιον παντός αρμοδίου Δικαστηρίου για την ικανοποίηση των δικαιωμάτων μας.
Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής να επιδώσει νόμιμα την παρούσα προς ους απευθύνεται, για να λάβουν γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες, αντιγράφων ολόκληρη την παρούσα στο επιδοτήριό του.
Οι φορείς στους οποίους κοινοποιείται το παρόν, παρακαλούμε όπως συνηγορήσουν στο δίκαιο αίτημά μας και προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την πραγματοποίηση αυτού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: