Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2017

ΓΙΑΝΝΕΝΑ: Ο Αγρινιώτης Μάκης Κορδάτος τιμήθηκε από τον Μιχάλη Μερτζιανίδη που βραβεύτηκε από την European Fair Play Movement (φωτο & βίντεο)


της Ασπασίας Βελονάκη

Παραλήπτες μηνυμάτων αγάπης, συμμετοχής, ευ αγωνίζεσθαι και ψυχικής δύναμης έγιναν οι παρευρισκόμενοι στην εκδήλωση της απονομής βράβευσης του Μιχάλη Μερτζιανίδη από την European Fair Play Movement για την επινόηση του αθλήματος Run & Out, στην πόλη των Ιωαννίνων. 


Ένας Θεσσαλονικιός αθλητικός συντάκτης και καθηγητής φυσικής αγωγής, που εγκαταστάθηκε στα Γιάννενα ως «ερωτικός μετανάστης», όπως αποκαλεί ο ίδιος τον εαυτό του, επινόησε ένα άθλημα που ξεκίνησε ως παιχνίδι για τα παιδιά του 10ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων, λόγω της συχνής βροχόπτωσης στην πόλη που δεν επέτρεπε την άθλησή τους τους χειμερινούς μήνες στο άνευ σκέπαστρου σχολικό προαύλιο.

Οι πρώτοι κανόνες μπήκαν από εκείνον με κιμωλία στο τσιμέντο, τα παιδιά το λάτρεψαν και πρόσθεσαν τις δικές τους πινελιές. Όταν ήρθε η Άνοιξη και βγήκε ο ήλιος, το Run & Out είχε γεννηθεί! Εννέα χρόνια αργότερα, το Run @ Out έχει ξεπεράσει τα στενά όρια των Ιωαννίνων και κερδίζει τις καρδιές όλο και περισσότερων μαθητών στα σχολεία της Ελλάδας.

Μετά από εισήγηση της AIPS Εurope, η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ευ Αγωνίζεσθαι, υπό την αιγίδα της ΔΟΕ, ταξίδεψε στα Γιάννενα για να τιμήσει και να απονείμει στον γυμναστή που -με γνώμονα την αγάπη του για τα παιδιά- τόλμησε το διαφορετικό, το Fair Play VOX Award για το 2016.

Όταν έκανε το ταξίδι Θεσσαλονίκη-Γιάννενα... με δυο παπούτσια πάνινα (ενδιάμεσα εργάστηκε και στην Κέρκυρα), ωθούμενος από τον έρωτά του για τη νυν σύζυγό του, Κάτια, ο Μιχάλης Μερτζιανίδης δεν μπορούσε ούτε να φανταστεί πως στις 11 Φεβρουαρίου 2017 θα παραλάμβανε ένα τόσο τιμητικό βραβείο και θα έχαιρε τέτοιας αναγνώρισης στην «πόλη των ευεργετών».

«Δεν φανταζόμουν ότι θα φτάναμε εδώ σήμερα. Δεν φανταζόμουν ότι ερχόμενος στα Γιάννενα, με τις κόρες μου πια στην αγκαλιά μου, πως θα με αγκάλιαζε αυτή η πόλη, θα αγκάλιαζα κι εγώ αυτά τα παιδιά. Δεν φανταζόμουν ότι θα γνώριζα όλους εσάς. Δεν έχω να πω πολλά πράγματα. Είμαι ευτυχισμένος που σας γνώρισα. Σας αγαπώ όλους και θα ήθελα να καλέσω όσους έχουν συμμετάσχει σε αυτή την προσπάθεια να έρθουν μπροστά να σηκώσουμε αυτό το βραβείο μαζί. Θα μου επιτρέψετε να δώσω τη σκυτάλη στα πρώτα μου παιδιά,» είπε συγκινημένος ο Μιχάλης Μερτζιανίδης μόλις παρέλαβε το βραβείο από τον γενικό γραμματέα της European Fair Play Movement, Γιάννη Ψιλόπουλο και τον πρόεδρο της AIPS Εurope, Γιάννη Δάρα.

Ο χώρος γέμισε χαμογελαστούς έφηβους, που τον αγκάλιασαν για την αναμνηστική φωτογραφία... τα παιδιά του στο 10ο Δημοτικό Σχολείο που εννέα χρόνια αργότερα είναι μαθητές της τρίτης Λυκείου.

Ο Μιχάλης Μερτζιανίδης είχε ετοιμάσει και μία έκπληξη στους μαθητές, τους συναδέλφους, τους γονείς και τους εκπροσώπους των αθλητικών φορέων των Ιωαννίνων κατά την εκδήλωση στην αίθουσα συνεδρίων του ξενοδοχείο Essence. 

Ο ίδιος βράβευσε τον αστυνομικό Μάκη Κορδάτο, ο οποίος πριν δύο μήνες τερμάτισε στον Μαραθώνιο της Αθήνας, η δυσκολότερη διαδρομή Μαραθωνίου, και έγινε ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που το καταφέρνει με τεχνητό αγωνιστικό μέλος.

Η βράβευσή του από τον Μιχάλη Μερτζιανίδη ήταν έκπληξη και για τον ίδιο, όπως και το συγκινητικό βίντεο με στιγμές από τον τερματισμό του στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που προηγήθηκε αυτής. «Είμαι συγκινημένος! Για μένα ο Μαραθώνιος ήταν ένα όνειρο δεκαεπτά χρόνων. Θα πρέπει να προσπαθούμε να φτάνουμε εκεί που... νομίζουμε ότι δεν μπορούμε να φτάνουμε. Τα όνειρά μας μπορούν να πραγματοποιηθούν ακόμη και μετά από πολλά χρόνια αρκεί να υπάρχει υπομονή, επιμονή, προσήλωση σε αυτό που κάνουμε, συνέπεια και κυρίως θέληση,» είπε από το βήμα ο Μάκης Κορδάτος συγχαίροντας τον Μιχάλη Μερτζιανίδη -με τη σειρά του- με τα εξής λόγια: «Τα παιδιά έχουν λατρέψει το παιχνίδι Run & Οut που επινόησε ο Μιχάλης Μερτζιανίδης. Είναι από μόνο του σημαντικό επειδή έχει να κάνει μόνο και μόνο με τα παιδιά,» ήταν τα λόγια του Μάκη Κορδάτου.


Σε αυτή τη βραδιά-γιορτή, αφιερωμένη στο άθλημα που εκατοντάδες παιδιά αγάπησαν, με ομιλίες, βίντεο και σύντομη παρουσίαση του παιχνιδιού ανάμεσα σε άλλα, ο Μιχάλης Μερτζιανίδης έλαβε την αναγνώριση που του άξιζε, αλλά νωρίτερα είχε γίνει παράδειγμα όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά κυρίως για τους... μεγάλους.

Όπως πολύ εύστοχα σχολίασε ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ευ Αγωνίζεσθαι, Γιάννης Ψιλόπουλος: «Αυτή η εκδήλωση τιμά τα παιδιά και τον δάσκαλό τους, το 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων και τον Μιχάλη Μερτζιανίδη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση για το Ευ Αγωνίζεσθαι (σ.σ. European Fair Play Movement είναι ένας Οργανισμός που προβάλλει και αναπτύσσει το ευ αγωνίζεσθαι στον αθλητισμό, την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή. Αντανακλούμε τη φιλοσοφία της ζωής που περιλαμβάνει ηθικές αξίες παγκόσμιες. Αναζητούμε να φτιάξουμε και να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο. Έναν καλύτερο κόσμο μέσα στα πλαίσια του ευ αγωνίζεσθαι και πάντα βασισμένο στην αξία της εκπαίδευσης από το δημοτικό σχολείο μέχρι τα πανεπιστημιακά θρανία για προπονητές, αθλητές και τον κόσμο που ασχολείται με τον αθλητισμό. Στόχος μας είναι να προβάλλουμε καλά παραδείγματα από τον αθλητισμό, προσέχοντας και καθοδηγώντας όλους τους συμμετέχοντες να προσεγγίζουν τους συναθλητές τους ως συναγωνιστές τους, με ανοχή και σεβασμό.»

Εν συνεχεία, ο Γιάννης Ψιλόπουλος ανέλυσε τις δραστηριότητες της Ένωσης καταλήγοντας: «Μεταξύ άλλων βραβεύουμε ανθρώπους που έχουν οργανώσει και προβάλει δραστηριότητες που μελετήθηκαν για να εξασφαλίσουν καλύτερη φυσική και συναισθηματική υγεία για τα παιδιά και τη νεολαία. Για το 2016, το βραβείο απονέμεται στον κύριο Μιχάλη Μερτζιανίδη!»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αθλητικών Συντακτών (AIPS Εurope), Γιάννης Δάρας, αναφέρθηκε στα σημαντικά μηνύματα που περνούν τόσο ο Μιχάλης Μερτζιανίδης όσο και ο Μάκης Κορδάτος. «Με την προσπάθεια του Μάκη (σ.σ. Κορδάτος) καταλαβαίνουμε ότι τα πάντα είναι δυνατά στη ζωή αρκεί να το θέλουμε και να το πιστεύουμε. Δεν θα υιοθετήσω απόλυτα το μήνυμα του Μάκη που λέει "Φτάσε όπου δεν μπορείς" γιατί θα πρόσθετα: "Φτάσε και ακόμη παραπέρα". Ο Μάκης με το παράδειγμά του είναι το καλύτερο μάθημα για τα παιδιά σε όλη τη χώρα.

Τον Μιχάλη Μερτζιανίδη τον γνωρίζω χρόνια. Έχω παρακολουθήσει από κοντά την μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε με τα παιδιά και τους συναδέλφους του στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, γνωρίζω από πρώτο χέρι όλες τις δυσκολίες που υπήρχαν και τους ανθρώπους που βοήθησαν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες. Στην πατρίδα μας και γενικά σε όλο τον κόσμο όταν εθελοντές και ρομαντικοί προσπαθούν να προβάλουν κάτι διαφορετικό συναντούν αντιδράσεις.

Γι' αυτό, το Ευρωπαϊκό βραβείο Fair Play είναι μία δικαίωση για τον Μιχάλη Μερτζιανίδη και τα παιδιά μετά από εννέα χρόνια, αλλά και ένα μήνυμα στους ανθρώπους αυτούς που με τη γραφειοκρατία δεν μπορούν να κοιτάξουν να βρουν κάτι διαφορετικό ώστε ο κόσμος και η κοινωνία μας να πάει πιο μπροστά.

Πολλές φορές χλευάζουν ακόμη και τον εθελοντισμό ή κάποιες πρωτοβουλίες που στο στενό μυαλό τους φαίνεται πως δεν μπορούν να σταθεροποιηθούν και να γίνει μια νέα αρχή. Ευτυχώς που κάποιες φορές υπάρχουν κάποια ξέφωτα και μέσω βραβεύσεων ενθαρρύνονται άνθρωποι να επιχειρήσουν κάποιες τομές για να πάει ο κόσμος μπροστά».

Ο Μιχάλης Μερτζιανίδης και τα παιδιά του... ανυψώθηκαν δείχνοντας το δρόμο του σεβασμού, της απουσίας ανταγωνισμού, των ίσων δικαιωμάτων, της χαράς της συμμετοχής και του ευ αγωνίζεσθαι όχι μόνο στους αγωνιστικούς χώρους, αλλά κυρίως στη ζωή!

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ολες οι φωτο και το βίντεο από τη σελίδα της aspasiavelonaki



Ο Μάκης Κορδάτος με τη δημοσιογράφο του ΑΠΕ Ασπασία Βελονάκη

Ολη η εκδήλωση στο βίντεο του Super fm,όπου υπάρχει και σχετικό ρεπορτάζ

Διαβάστε επίσης:Το Run and Out του Μερτζιανίδη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: