Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2017

«Φιλί ζωής» για χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ - Τι λέει ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ,Γιώργος Λεχουρίτης

Αποπληρωμή δανείων ακόμη και σε 240 μηνιαίες δόσεις

Από το Υπουργείο Εργασίας εξετάζεται ρύθμιση η οποία θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ και στα ταμεία του ΟΑΕΔ.

«Φιλί ζωής» ετοιμάζεται να δώσει σε χιλιάδες δανειολήπτες του
Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) το υπουργείο Εργασίας μεριμνώντας, ώστε να εξοφληθούν τα σχεδόν 53.000 «κόκκινα» δάνεια που έχει χορηγήσει ο οργανισμός. Η «χρυσή τομή» που εξετάζεται είναι να ισχύσουν μηνιαίες δόσεις που ενδεχομένως να ξεπερνούν ακόμη και τις 240!

Με σκοπό την εισροή χρημάτων στα ταμεία του ΟΑΕΔ που έχει απορροφήσει τον ΟΕΚ υπάρχει πλάνο ακόμη και για «κούρεμα» τόκων και πιθανών προσαυξήσεων και μέσω συμφωνιών με τους δανειολήπτες, η αποπληρωμή των δανείων να γίνει σε βάθος τουλάχιστον 20ετίας!

Η πρωτοβουλία αυτή ελήφθη από το υπουργείο Εργασίας διότι έχει διαπιστωθεί εντόνως, πως από την αρχή της κρίσης οι δανειολήπτες του ΟΕΚ είχαν παρουσιάσει μεγάλη κάμψη στην αποπληρωμή των δανείων τους λόγο την κρίσης, αφού η διαπίστωση αυτή έγινε από τα πρώτα χρόνια που παρουσιάστηκε η οικονομική δυσπραγία στην χώρα.

Αν και κατά το παρελθόν, το 2013 επί υπουργίας Γιάννη Βρούτση, είχε υπάρξει αντίστοιχη πρωτοβουλία, τελικά όπως φάνηκε έπεσε στο κενό, γι’ αυτό η σημερινή υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου έκανε τις απαραίτητες διαδικασίες για να πάρει την συγκατάθεση του Μεγάρου Μαξίμου και να δώσει το «φιλί της ζωής» στους χιλιάδες δανειολήπτες του ΟΕΚ. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις που έγιναν βάση στοιχείων, υπολογίζεται πως θα μπουν στα ταμεία του ΟΑΕΔ περισσότερα από 850 εκατ. ευρώ από δάνεια που μέχρι και σήμερα εκκρεμούσαν και δεν αποπληρώνονταν ούτε στον ελάχιστο βαθμό.

Ο συνολικός αριθμός των δανειοληπτών υπερβαίνει τους 73.000 εκ των οποίων μόλις οι 20.000 συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να καταβάλουν κανονικά τις δόσεις τους, δεδομένου πως τα δάνεια αυτά χορηγούνταν ανέκαθεν σε πολίτες με ιδιαίτερα χαμηλό εισόδημα ή σε μέλη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι ήταν από τους πρώτους που επλήγησαν από την κρίση.

Ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας,Γιώργος Λεχουρίτης

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης επεσήμανε στη «Σ»: «είναι γεγονός ότι κάθε ενέργεια ή διεκδίκηση προς όφελος των δανειοληπτών του ΟΕΚ είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Όμως υπάρχουν τεράστιες επιβαρύνσεις στους δανειολήπτες από τόκους που έχουν επιβληθεί λόγω της μη πληρωμής των δόσεων των δανείων.

Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να ληφθεί μέριμνα και να εξεταστεί κάθε ενδεχόμενο έτσι ώστε να υπάρξει ολική διαγραφή των τόκων και μετά βεβαίως η ρύθμισή τους.

Το ζητούμενο είναι ότι ενώ οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι είχαν μειώσεις στους μισθούς τους και στις συντάξεις τους, δεν υπήρξε μέχρι και τώρα αντίστοιχη μείωση των δανείων τους.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μια καθυστέρηση να κεφαλαιοποιεί την άλλη και τελικά να μην πληρώνεται ποτέ το δάνειο. Το θέμα είναι πως οι δανειολήπτες δεν έχουν να πληρώσουν, όχι πως δεν θέλουν».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια: