Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ: Αυτός ο Δήμος δεν είναι χαλιφάτο κανενός


Όπως περίτρανα αποδείχθηκε, μετά και την μαρτυρία του κ. Ρόκου, η Δημοτική Αρχή Παπαναστασίου ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ να πραγματοποιήσει στα κρυφά και ερήμην των δημοτών και των φορέων του Δήμου Αγρινίου τον Απολογισμό της, με την σαθρή δικαιολογία της λογικής που εμπεριέχει η φράση «όπως συνηθιζόταν μέχρι τώρα».


Αυτή η πολιτική επιλογή της υλοποιήθηκε με την πλήρη συναίνεση και συμμετοχή του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Βασίλη Φωτάκη, γεγονός που αποτελεί μομφή για το πρόσωπό του. 

Το γεγονός αυτό αποδεικνύεται από την από 30 Ιανουαρίου 2017 ανάρτηση της πρόσκλησης για την 1η ειδική συνεδρίαση του 2017 με θέμα τον απολογισμό, που βρίσκεται αναρτημένη στο site του Δήμου ΜΟΝΟ και πουθενά αλλού με το συγκεκριμένο περιεχόμενο.

Αυτή, όπως μπορείτε να δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο http://www.cityofagrinio.gr/, απευθύνεται στον Δήμαρχο, τους προέδρους-εκπροσώπους των Δημοτικών και Τοπικών κοινοτήτων, τον Συμπαραστάτη του Δημότη, τον Πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου νέων και τους υπαλλήλους και τους νομικούς συμβούλους του Δήμου. 

Με άλλα λόγια σε όσους στελεχώνουν και υπηρετούν την διοίκηση του Δήμου. Οι δημότες, όπως και οι δημοτικοί σύμβουλοι, από αυτή την πρόσκληση απουσιάζουν. Οι δε φορείς αναφέρονται τόσο ακαθόριστα και συνοπτικά, που δικαιολογημένα, κατά την εκτίμησή μας, θεώρησαν, ότι αυτή η πρόσκληση δεν τους αφορά.

Να μην αναφερθούμε στην, «δίκην προσκλήσεως», ανακοίνωση της 13ης Ιανουαρίου 2017 (μπορείτε να την δείτε εδώ: http://www.cityofagrinio.gr/) και στα όσα όφειλε ο Πρόεδρος του σώματος να φροντίσει, αφού η αναφορά σ’ αυτά έχει ήδη εξαντληθεί από το δημόσιο διάλογο και τα ρεπορτάζ, που ακολούθησαν μετά την αποχώρηση της αντιπολίτευσης.

Το ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ όμως, αν και όλες αυτές τις τυπικές διαδικασίες που δεν εφαρμόστηκαν τις επικαλέστηκε, ζήτησε την αναβολή του θέματος, όχι για να αποχωρήσει προσχηματικά, όπως υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή, αλλά για να ξαναγίνουν όλα από την αρχή, όπως οι κανονισμοί το επιβάλουν, έτσι ώστε να δοθεί ο λόγος και το βήμα στους δημότες και τους φορείς, οι οποίοι απουσίαζαν από την αίθουσα εκείνη την μέρα και την ώρα.

Αντί αυτής της επιλογής, ο κ. Φωτάκης και ο κ. Παπαναστασίου, επιχείρησαν «να βαφτίσουν το κρέας, ψάρι», να μετατρέψουν τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου σε κουρελόχαρτο και να συνεχίσουν τον «εν κρυπτώ» απολογισμό τους, μπροστά στα άδεια έδρανα της αίθουσας. Αυτός είναι και ο πρώτος λόγος της αποχώρησής μας.

Ο πιο ουσιαστικός λόγος όμως δεν έχει να κάνει σε τίποτα με την παραπάνω εφαρμογή των «τύπων», αφού στην πράξη αποδείξαμε, ότι κάθε άλλο παρά τυπολάτρες είμαστε.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι ακόμα και αυτή η θεσμικά κατοχυρωμένη διαδικασία του απολογισμού των πεπραγμένων, με τον τρόπο με τον οποίο είναι θεσμοθετημένη μέσα στο συγκεκριμένο καλλικρατικό και κανονιστικό πλαίσιο, αποτελεί μόνο μια επίφαση δημοκρατίας. 

Έναν εικονικό φερετζέ μπροστά στο αδυσώπητα λεηλατημένο πρόσωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης, του οποίου η κατασκευή, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, επαφίεται στον πρόχειρο αυτοσχεδιασμό του κάθε ερασιτέχνη κοπτοράπτη.

Τόσο οι παλιοί, όσο και οι καινούργιοι, που υπηρέτησαν και υπηρετούν με δογματική προσήλωση τις βάρβαρες μνημονιακές πολιτικές και στο πολύπαθο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποδεικνύουν ότι η συγκεκριμένη «ερασιτεχνία», καλά κρατεί και βρίσκεται, μάλιστα, στον πυρήνα των πολιτικών επιλογών τους.

Γι’ αυτό το λόγο στην περυσινή τοποθέτηση του εκπροσώπου της παράταξής μας στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν και σε εκείνη την συζήτηση καμία από τις παραπάνω «τυπικές» διαδικασίες δεν εφαρμόστηκε, εν τούτοις παραμείναμε, για να καταθέσουμε καταρχάς την δικιά μας αντίληψη για την διαδικασία, μέσα από την οποία η Δημοτική Αρχή οφείλει, κατά την εκτίμησή μας, να απολογείται, υποστηρίζοντας πρακτικές και λογικές πέρα και έξω από την καθεστωτική και θεσμική οργάνωση του απολογισμού των πεπραγμένων.

Υποστηρίξαμε πέρυσι, ότι η Δημοτική Αρχή όφειλε, να είχει οργανώσει και να είχε προγραμματίσει πριν τον τελικό της απολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο, λαϊκές συνελεύσεις σε όλες τις μικρές Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες, καθώς και στις γειτονιές της πόλης του Αγρινίου, έτσι ώστε αυτός ο απολογισμός να αποκτήσει το κύρος και την αξία, που ο κάθε δημότης αυτού του μεγάλου δήμου θα μπορούσε να του προσδώσει με την παρουσία του και την τοποθέτησή του σ’ αυτόν.

Φέτος όχι μόνο δεν είδαμε να υλοποιείται τίποτα από τα παραπάνω, αλλά βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την απαξία και την υποβάθμιση και της δικής μας συμμετοχής και των άλλων δημοτικών παρατάξεων του οργάνου.

Αυτή μας η αποχώρηση- καταγγελία βρίσκεται απέναντι στον βοναπαρτισμό του κ. Παπαναστασίου, ο οποίος θεωρεί ότι ακόμα απολαμβάνει τη λαϊκή αποδοχή της εκλογικής του επικράτησης, με αποτέλεσμα να διοικεί τον δήμο ετσιθελικά και ανερυθρίαστα, έχοντας μάλιστα την τραγική για τον ίδιο αντίληψη, ότι υπερασπίζεται με αυτόν τον τρόπο τα λαϊκά συμφέροντα. 

Ίσως γιατί, όπως λένε και όσοι τον «γνωρίζουν» καλά, φιλοδοξεί να γίνει χαλίφης, στη θέση του προηγούμενου χαλίφη.

Αυτός ο Δήμος όμως, δεν είναι χαλιφάτο κανενός. Ούτε του προηγούμενου, ούτε του σημερινού, ούτε των επόμενων, που σήμερα ζεσταίνουν τις καρέκλες της αντιπολίτευσης.
Αρνούμαστε να σχολιάσουμε, όσα, εν είδει διαρροής, δημοσιεύτηκαν στον τοπικό τύπο, αν και θα μπορούσαμε, να πούμε αρκετά πάνω σε αυτά.

Θα αρκεστούμε μόνο στην παραπάνω φωτογραφία (δημοσιεύτηκε στο Agrinioreport) και περιγράφει με τον πιο περιγραφικό τρόπο, το πόσο άκυρος είναι αυτός ο απολογισμός:

Μια θολή δημοτική αρχή στο βάθος του κάδρου, απολογείται μπροστά στα άδεια καθίσματα μιας μεγάλης αίθουσας συνεδριάσεων, στην οποία δεν υπάρχει ψυχή.
ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ
ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: