Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Οι Αλβανοί βαρόνοι πολιορκούν Ελλάδα και Ιταλία με ναρκω-βόμβες (φωτο)


Τo αλβανικό «κανναβιστάν», που τον τελευταίο χρόνο είχε παραγωγή-ρεκόρ 20ετίας, με φυτείες ινδικής κάνναβης σχεδόν σε όλη της επικράτεια της γειτονικής χώρας, «βομβαρδίζει» με τεράστιες ποσότητες χασίς και κάθε δυνατό τρόπο, από την ξηρά και τη θάλασσα, Ελλάδα και Ιταλία.


Mόνο στην Ηπειρο, μόλις σε ενάμιση μήνα από την αρχή του χρόνου, οι αστυνομικοί έχουν κατασχέσει συνολικά πάνω από 1,5 τόνο χασίς, έναντι 3,7 τόνων όλο το 2016 και μόλις 400 κιλών το 2015. Ενα μεγάλο μέρος από τους 3,7 τόνους του 2016 κατασχέθηκαν τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

Σ’ αυτό πρέπει να προστεθούν οι σημαντικές ποσότητες που έχουν κατασχεθεί τους τελευταίους μήνες από τις λιμενικές αρχές στον άξονα Κέρκυρας - Ηγουμενίτσας - Πρέβεζας, αλλά και μεγάλες ποσότητες αλβανικού χασίς που έχει κατασχεθεί επίσης από τους αστυνομικούς των άλλων περιφερειών-διευθύνσεων της χώρας.

Την ίδια ώρα στην Αδριατική είναι σε εξέλιξη ένας καθημερινός πόλεμος ανάμεσα στις ιταλικές Αρχές -με επικεφαλής την Guardia di Finanza, ένα σώμα με στρατιωτική δομή, και τα σκάφη της ιταλικής ακτοφυλακής- και τα αλβανικά ταχύπλοα που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες κυρίως ακατέργαστης κάνναβης.

Οι επιχειρήσεις αυτές γίνονται κυρίως στο Μπάρι, στο Μπρίντεζι, στο Λέτσε, στον πορθμό του Οτράντο, στο Ιόνιο Πέλαγος απέναντι από την Κέρκυρα και σε μία απόσταση μικρότερη από 80 χιλιόμετρα από το νησί Οθωνούς, αλλά και στον κόλπο του Τάραντα, εκεί όπου οι Αλβανοί λαθρέμποροι βρίσκουν πολλά καταφύγια αλλά και τους περιμένουν μέλη της ιταλικής μαφίας, με πρώτη αυτή του Λέτσε. Να σημειωθεί ότι στον πόλεμο με τους Αλβανούς διακινητές του χασίς οι ιταλικές Αρχές έχουν τη βοήθεια της FRONTEX.

Οι αρνητικές εκθέσεις διεθνών οργανισμών και κυρίως αυτή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και η έντονη επίθεση που δέχεται ο πρωθυπουργός της Αλβανίας από την αντιπολίτευση, η οποία τον κατηγορεί από τους πρώτους μήνες του 2016 ότι έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο «κανναβιστάν, έχουν υποχρεώσει τον Εντι Ράμα σε αναδίπλωση. Χιλιάδες Αλβανοί με επικεφαλής τους ηγέτες της αντιπολίτευσης έχουν βγει στους δρόμους από την αρχή της εβδομάδας ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησής του. Τον κατηγορούν ότι αυτός και το κόμμα του αποκομίζουν μεγάλα ποσά από το εμπόριο των ναρκωτικών, με τα οποία θα χρηματοδοτήσουν τον προεκλογικό τους αγώνα, εν όψει της κάλπης του Ιουνίου.

Αφερεγγυότητα
Στο πλαίσιο της αναδίπλωσης αυτής η κυβέρνηση του Εντι Ράμα επιχειρεί να εμφανίσει ότι συνεργάζεται πολύ καλά με τις ιταλικές Αρχές στο θέμα της αντιμετώπισης της καλλιέργειας και διακίνησης της ινδικής κάνναβης. Το ίδιο υποστηρίζει η αλβανική πλευρά ότι συμβαίνει και με την Ελλάδα, αλλά τα πραγματικά δεδομένα δείχνουν μάλλον αφερεγγυότητα των αλβανικών Αρχών.

Στο διαρκές σφυροκόπημα της αντιπολίτευσης με σειρά στοιχείων για τις απέραντες φυτείες ινδικής κάνναβης, ο Εντι Ράμα επιστράτευσε επικοινωνιακά το παιχνίδι των αριθμών. Στις αρχές Οκτωβρίου οι επικεφαλής της αλβανικής αστυνομίας υποστήριξαν ότι το 2016 κατέστρεψαν συνολικά 2,5 εκατ. φυτά ινδικής κάνναβης σε όλη τη χώρα, όταν ο αριθμός αυτός το 2013 έφτανε τις 90.000, το 2014 τις 530.000 και το 2015 άγγιξε τις 780.000.

Πάντως τα στοιχεία από τους τελευταίους μήνες του 2016 αλλά και από τις αρχές του 2017 δείχνουν ότι πολύ μεγαλύτερα φορτία ινδικής κάνναβης προωθούνται από τους Αλβανούς διακινητές τόσο προς την Ιταλία όσο και προς την Ελλάδα. Τα στοιχεία για τις μόλις πρώτες 40 μέρες του 2017 δείχνουν ότι η μόνο η ιταλική Guardia di Finanza κατέσχεσε 9 τόνους αλβανικού χασίς, ποσότητα που ανέρχεται ήδη στο ένα τρίτο εκείνης που κατασχέθηκε ολόκληρο το 2016. Στον πόλεμο της Guardia di Finanza και της ιταλικής ακτοφυλακής χρησιμοποιούνται υπερσύγχρονα θαλάσσια σκάφη, καθώς και αεροπλάνα και ελικόπτερα που περιπολούν από αέρος.

Εξαφανίστηκε
Τη νύχτα της 17ης Φεβρουαρίου ένα κίτρινο φορτηγό με αλβανικές πινακίδες έφτασε στον μεθοριακό σταθμό της Κακαβιάς στα ελληνοαλβανικά σύνορα, έχοντας περάσει χωρίς κανένα πρόβλημα το αλβανικό σημείο ελέγχου. Αστυνομικοί και τελωνειακοί ζήτησαν από τον Αλβανό οδηγό να σταθμεύσει σε συγκεκριμένο σημείο στα δεξιά του σταθμού, προκειμένου να γίνει έλεγχος.

«Δεν μεταφέρω τίποτα, είναι άδειο το φορτηγό», τους είπε εκείνος, αλλά όταν του ζήτησαν να ανοίξει την πόρτα και είδε πως είχαν μαζί τους σκύλο-ανιχνευτή, το έβαλε στα πόδια και επέστρεψε τρέχοντας προς το αλβανικό τελωνείο, που απέχει μόλις 150 μέτρα από το ελληνικό. Πέρασε από αυτό σαν κύριος και εξαφανίστηκε, αφού κανένας από τους συμπατριώτες του αστυνομικούς δεν κινήθηκε για να τον σταματήσει.

Ο έλεγχος στο φορτηγό από τους Ελληνες αστυνομικούς και τελωνειακούς που ακολούθησε αποκάλυψε αυτό που «περιέργως» είχε περάσει απαρατήρητο από τον ειδικό εξοπλισμό της αλβανικής πλευράς, ο οποίος φέρεται να «σκανάρει» κάθε διερχόμενο όχημα: Μέσα σε κρύπτη κάτω από το πάτωμα της καρότσας βρέθηκε ποσότητα ενός τόνου χασίς, συσκευασμένου σε εκατοντάδες δέματα, που χρειάστηκε ώρες για να μεταφερθεί και να στοιβαχθεί στις αποθήκες. Ο δράστης ταυτοποιήθηκε από την πρώτη στιγμή από τις ελληνικές Αρχές, οι οποίες έχουν στη διάθεσή τους τα πλήρη στοιχεία του, ενω ειδοποίησαν και τις αλβανικές Αρχές, αλλά μέχρι και σήμερα παραμένει άφαντος.

«Ούτε και πρόκειται να τον πιάσουν ποτέ, γιατί δεν θέλουν. Εναν άλλον που είχε ηρωίνη λίγες μέρες μετά τον έπιασαν. Οποιος λαδώνει μένει στο απυρόβλητο», λέει στο «Εθνος της Κυριακής» αστυνομικός με πολυετή εμπειρία σε επιχειρήσεις δίωξης ναρκωτικών στα ελληνοαλβανικά σύνορα, αλλά και σε επαφές με την αστυνομία της αλβανικής πλευράς στο πλαίσιο της διμερούς συνεργασίας.

Η συνεργασία αυτή δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα σε επιχειρησιακό επίπεδο, ενώ σε συναντήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν δεν έλειψαν και τα ευτράπελα, όταν εκπρόσωποι της άλλης πλευράς προσπάθησαν να εκμαιεύσουν πληροφορίες για τα περάσματα που φυλάσσονται από την Ελληνική Αστυνομία!

Την ίδια ώρα, αρκετές φορές έχει καταγραφεί τουλάχιστον απροθυμία από αστυνομικούς της άλλης πλευράς να δράσει, ακόμα και σε εξόφθαλμες περιπτώσεις εγκληματικών κυκλωμάτων. Σε μια περίπτωση, πάνω σε παράνομο πέρασμα στην οριογραμμή των συνόρων, Ελληνες αστυνομικοί έγιναν μάρτυρες διαφυγής εμπόρων ναρκωτικών σε απόσταση μερικών δεκάδων μέτρων από Αλβανούς συναδέλφους τους, που τους παρακολουθούσαν άπραγοι.

Οι ομάδες φύλαξης
Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, που βρέθηκε στα μέσα της περασμένης εβδομάδας στα Γιάννενα, απέδωσε τα εύσημα στην τοπική ηγεσία της Αστυνομίας για τις επιδόσεις της σε αυτόν τον τομέα.

Ο αρχηγός, που είναι Ηπειρώτης στην καταγωγή -από τα Τζουμέρκα- και γνωρίζει καλά την περιοχή, μίλησε κατ' ιδίαν στους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών και των ειδικών ομάδων φύλαξης των περασμάτων στα σύνορα και προσπάθησε να τους εμψυχώσει, ζητώντας τους να αναλογιστούν πόσες ζωές σώζουν κάθε φορά που «μπλοκάρουν» μια μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών πριν εισέλθει στη χώρα.

Οι ομάδες αυτές έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και παρακολουθούν στενά τα περάσματα κατά μήκος της συνοριογραμμής, με φυσική παρουσία και με τη χρήση τεχνικών μέσων, ενώ πραγματοποιούν στοχευμένους ελέγχους στους δρόμους, με βάση και πληροφορίες που συλλέγουν και από την άλλη πλευρά.

Η διαδρομή της κάναβης
Η μικρότερη απόσταση ανάμεσα στις ακτές της Αλβανίας και της Ιταλίας είναι 70 χιλιόμετρα, ενώ τα σκάφη με τα φορτία των ναρκωτικών ξεκινούν κυρίως από τις ακτές του Αυλώνα και του Δυρραχίου βορειότερα.
ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ - ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: