Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Ο Ισπανικός κολοσσός REPSOL μπαίνει στα πετρέλαια της Δ. Ελλάδας


Μία από τις παγκοσμίως μεγαλύτερες δυνάμεις στον τομέα των υδρογονανθράκων, έρχεται για πρώτη φορά στην ελληνική επικράτεια, συνεργαζόμενη με την ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas

Γράφει ο Θοδωρής Παναγούλης

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο διεθνής κολοσσός REPSOL, βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για συμφωνία με την ελληνική εταιρεία Energean Oil & Gas προκειμένου να συμμετάσχει στην έρευνα και εκμετάλλευση των δύο χερσαίων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας που έχουν κατακυρωθεί σε αυτήν, δηλαδή στις περιοχές των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρνανίας.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι για τη συμφωνία έχει ενημερωθεί ήδη η ελληνική κυβέρνηση.

Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν είναι γνωστές, ωστόσο το μέγεθος και το συνολικό προφίλ της Ισπανικής εταιρείας καθιστούν βέβαιη την εκτίμηση ότι θα έχει ηγετικό ρόλο στο project και όχι μειοψηφική συμμετοχή. Το project των χερσαίων περιοχών της Δυτικής Ελλάδας που περιλαμβάνει τις περιοχές της Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας αντιμετωπίζεται ως ενιαίο και όχι ως δύο ανεξάρτητες περιοχές, τόσο από γεωλογικής άποψης όσο και από πλευράς έρευνας και εκμετάλλευσης.

Πηγές της Energean δεν θέλησαν να κάνουν κανένα σχόλιο. Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι πρόσφατα ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Μαθιός Ρήγας έκανε αναφορά στις προσπάθειες της Energean να προχωρήσει σε συνεργασίες με μεγάλες εταιρείες του χώρου για την προώθηση των ερευνητικών και αναπτυξιακών προγραμμάτων της εταιρείας, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Οι δύο περιοχές δεν βρίσκονται στην ίδια φάση. Στην περιοχή των Ιωαννίνων η Energean βρίσκεται στον τρίτο χρόνο ερευνητικής παρουσίας, έχοντας ήδη προχωρήσει σε μελέτες και αναθεώρηση των παλαιών ερευνητικών δεδομένων, προεργασία για επανεπεξεργασία των παλαιών σεισμογραφικών δεδομένων, αξιολόγηση των παλαιών γεωτρητικών δεδομένων και σχεδιασμό των νέων προγραμμάτων γεωλογικών, γεωχημικών, σεισμικών και άλλων ειδικών ερευνών. Στους επόμενους μήνες προγραμματίζει να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες 2 διαστάσεων.

Για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, αντίθετα, τα πράγματα είναι ακόμα στην αρχή, δεδομένου ότι η εταιρεία έχει ανακηρυχθεί μεν ως επιλεγείς αιτών για το οικόπεδο που είχε καταθέσει – μόνη αυτή – προσφορά, ωστόσο δεν έχει ακόμα υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης. Αυτό αναμένεται να γίνει αφού η σύμβαση «ξεκολλήσει» από το Ελεγκτικό Συνέδριο όπου βρίσκεται.

Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η Ισπανική REPSOL αποτελεί κυριολεκτικά έναν κολοσσό στον τομέα των υδρογονανθράκων. Η ημερήσια παραγωγή του ανά τον κόσμο ανέρχεται σε περίπου 650 χιλιάδες βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, έχει παρουσία σε πάνω από 40 χώρες και η χρηματιστηριακή της αξία στα διάφορα χρηματιστήρια στα οποία διαπραγματεύεται η μετοχή της υπερβαίνει τα 20 δις. ευρώ!

news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: