Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017

Πρόταση-σοκ από τους πρυτάνεις: Μείωση εισακτέων έως 50%


Δραστική μείωση του αριθμού των εισακτέων στις Ανώτατες Σχολές ζητούν οι πρυτάνεις. Στις εισηγήσεις που απέστειλαν προς το υπουργείο Παιδείας κάνουν λόγο για υποχρηματοδότηση, κενά στο διδακτικό προσωπικό λόγω συνταξιοδοτήσεων αλλά και αυξημένο αριθμό φοιτητών λόγω των μετεγγραφών.

Μείωση στον αριθμό των εισακτέων έως και 50% σε σχέση με αυτόν που έδωσε το υπουργείο Παιδείας για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος ζητούν οι πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων.

Πριν από λίγες ημέρες οι διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων έστειλαν προς το υπουργείο Παιδείας αιτιολογημένες εισηγήσεις για τον αριθμό των εισακτέων που μπορούν να δεχτούν το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος.

Πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων μιλώντας στο «Εθνος» υποστηρίζουν ότι ζητούν δραστικές περικοπές στον αριθμό των εισακτέων, λόγω της υποχρηματοδότησης των τελευταίων ετών, του μεγάλου αριθμού συνταξιοδοτήσεων σε διδακτικό προσωπικό που δεν αναπληρώθηκαν, της έλλειψης υποδομών αλλά και του πρόσθετου αριθμού φοιτητών που αναγκάζονται να εκπαιδεύσουν λόγω και των μετεγγραφών.

Τα πανεπιστήμια, προσθέτουν, δεν μπορούν κάτω από αυτές τις ασφυκτικές συνθήκες να προσφέρουν ποιοτική εκπαίδευση σε τόσο μεγάλο αριθμό φοιτητών.

Σημειώνουν ότι οι προτάσεις-εισηγήσεις που έχουν στείλει προς την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν έχουν συνταχθεί αυθαίρετα, αλλά στηρίζονται στη λογική πόσους φοιτητές μπορούν να εκπαιδεύσουν τα Ιδρύματα με βάση τα οικονομικά δεδομένα, τις υποδομές των ΑΕΙ και το έμψυχο δυναμικό.

Αναλυτικότερα, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Οικονομικό ζητούν να ψαλιδιστούν οι εισακτέοι κατά 505, ακολουθεί το ΤΕΙ Αθήνας (42%) και έπονται το πανεπιστήμιο Πειραιά 935,8%), το Αριστοτέλειο (34,1%) και το Πολυτεχνείο (30%).

Συγκεκριμένα:

-Το ΤΕΙ Αθήνας ζητά μείωση 42%.

-Το Πανεπιστήμιο Πειραιά ζητά ψαλίδισμα κατά 35,80%.

-Το Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης ζητά μείωση κατά 34,10%

-Το Εθνικό Μετσόβιο ζητά μείωση κατά 30%.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπάρχουν προτάσεις όπως αυτή του Πανεπιστημίου Πατρών που ζητά 2.147 εισακτέους σε σχέση με τους 4.365 φοιτητές που μπήκαν το 2016.

Αντίστοιχη είναι η μείωση των εισακτέων που ζητά το Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας που επιθυμεί την εισαγωγή 940 άτομα σε σχέση με τα 1.900 που δέχθηκε την περσινή χρονιά.

Το Πάντειο λέει ότι μπορεί να δεχθεί μόλις 1.200 φοιτητές σε σχέση με τους 1.530 πέρυσι, ενώ το ΤΕΙ της Αθήνας ζητά την εισαγωγή 1.900 έναντι 3.275 πέρυσι. Και το Πανεπιστήμιο Κρήτης όμως ζητά μείωση των εισακτέων κατά σχεδόν 40%.

Ο Πρύτανης του ΕΜΠ Ιωάννης Γκόλιας, τονίζει πως κάποια στιγμή θα πρέπει να γίνει και ένας στρατηγικός σχεδιασμός αναφορικά με την κατανομή εισακτέων ανά γνωστικό αντικείμενο, με βάση τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και τις οικονομικές συνθήκες, ώστε η παραγωγή των επιστημόνων και οι ανάγκες του παραγωγικού ιστού να είναι σε αγαστή αρμονία για τα επόμενα 10-15 χρόνια.

Οι διοικήσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ έχουν αρχίσει αυτές τις ημέρες να αποστέλλουν τις προτάσεις τους προς το υπουργείο Παιδείας.

Παράλληλα, όπως ορίζεται από το νέο Μνημόνιο, μικρότερος θα είναι και ο αριθμός των εισακτέων στις αστυνομικές και στρατιωτικές σχολές.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας δήλωσε στην εφημερίδα ότι η τελική απόφαση για τον αριθμό των εισακτέων θα ανακοινωθεί τον Μάιο, δηλαδή λίγο πριν από την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων.

ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: