Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Αδυνατούν να πληρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις οι Αγρινιώτες!


Το μεγαλύτερο ποσοστό των ερωτηθέντων, πιστεύει πως ο ελληνικός λαός δεν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις οικονομικές του υποχρεώσεις, ενώ φοβάται και δεν μπορεί να διαβλέψει την επόμενη μέρα. 
Περισσότερες δόσεις για να μην κινδυνεύσει η είσπραξη εσόδων από τον ΕΝΦΙΑ προβλέπει η πρόταση της κυβέρνησης που έχει ήδη κατατεθεί στους θεσμούς(Σημ: δυστυχώς,σε 4 δόσεις είπε σήμερα ο Αλεξιάδης). Η «σολομώντειος λύση» στην οποία καταλήγει η κυβέρνηση είναι, πως αφού ο φόρος ακινήτων δεν καταργείται αλλά προσαυξάνεται, θα πρέπει να επιμηκυνθεί η περίοδος καταβολής των δόσεων, από Δεκέμβριο που θα έληγε κανονικά, έως τον Φεβρουάριο του 2017.
Αυτό επιδιώκεται διότι από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί ταυτόχρονα και ο φόρος εισοδήματος, με προφανή κίνδυνο να «χάσουν» τον λογαριασμό τα νοικοκυριά και να κηρύξουν «στάση πληρωμών» των φόρων, αδυνατώντας να πληρώνουν, είτε τους άμεσους, είτε τους φόρους περιουσίας ή και όλους τους φόρους ενδεχομένως! Η ελληνική πρόταση στηρίζεται στη διαπίστωση ότι η πρώτη δόση πληρωμής του ΕΝΦΙΑ δεν φαίνεται πως προλαβαίνει να ξεκινήσει να καταβάλλεται τον Αύγουστο. Μέχρι τις 29 Ιουλίου θα γίνονται διορθώσεις στα Ε9 για επανυπολογισμό του φόρου ιδιοκτησίας, ενώ τα εκκαθαριστικά εκτιμάται πως θα εμφανιστούν κοντά στον Δεκαπενταύγουστο.
Αν οι δανειστές δεχθούν να παραταθεί η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ έως τον Φεβρουάριο, τότε οι μηνιαίες δόσεις «κουρεύονται» κατά περίπου 30%, όσο δηλαδή σχεδόν και τα μηνιαία εισοδήματα που είχαν πριν τις περικοπές οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι μέχρι τον Ιούνιο.
Οι Αγρινιώτες εξέφρασαν την εκτίμησή τους στη «Σ» η οποία είναι μόνο δυσοίωνη μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού η εκτίμηση των περισσοτέρων, είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό της ελληνικής κοινωνίας δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί και αναγκαστικά θα κηρύξει «στάση» πληρωμών» όχι γιατί δεν θέλει, αλλά διότι αδυνατεί να πληρώσει.

Κώστας Τσίγκας
Κώστας Τσίγκας

Ο Κώστας Τσίγκας επισήμανε πως «κατά 70% πιστεύω ότι ο κόσμος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, όχι επειδή δεν θα θέλει, αλλά επειδή δεν μπορεί. Η εξέλιξη της υπερφορολόγησης είναι αβέβαιη γιατί όσοι μας κυβερνάνε συνεχώς αλλάζουν γνώμη. Άλλα μας λένε σήμερα και άλλα την επομένη».

Νίκος Φεγγούλης
Νίκος Φεγγούλης

Ο Νίκος Φεγγούλης τόνισε ότι «ο κόσμος δεν νομίζω ότι θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Θεωρώ πως το 50% δεν θα πληρώσει, γιατί δεν έχει και δεν μπορεί. Όλοι το κουβεντιάζουν, αυτό το ζήτημα γιατί τους απασχολεί και διαπιστώνουν πως κάθε μέρα η κατάσταση γίνεται ολοένα και χειρότερα.».

Γιώργος Παπαιωάννου
Γιώργος Παπαιωάννου

Ο Γιώργος Παπαϊωάννου σημείωσε πως «θα πληρώσω όταν έχω είτε 50, είτε 100 ευρώ, ανάλογα με τις δυνατότητές μου. Πιστεύω με τα δυσβάστακτα αυτά μέτρα ο κόσμος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί».

Παύλος Καλογεράς
Παύλος Καλογεράς

Ο Παύλος Καλογεράς σχολίασε ότι «εκτιμώ πως οι δυσκολίες είναι μεγάλες και σίγουρα θα υπάρξει πρόβλημα. Με τις αυξήσεις, τη ΔΟΥ και τις υπόλοιπες ανάγκες το κράτος τελικά δεν θα εισπράξει και είναι πιθανό, να υπάρξει αδιέξοδο. Πρέπει να γίνει αναθεώρηση των πολιτικών πραγμάτων και επιλογών και να υπάρξει άλλος οικονομικός σχεδιασμός ώστε να υπάρξουν έσοδα για το κράτος».

Γιώργος Λεχουρίτης
Γιώργος Λεχουρίτης

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΙΝΚΑ (Ινστιτούτο Καταναλωτών) και της Ένωσης Καταναλωτών Αιτωλοακαρνανίας Γιώργος Λεχουρίτης επισήμανε στη «Σ» ότι «δυστυχώς, ο κόσμος ακόμη δεν έχει αποπληρώσει τις υποχρεώσεις του στην Εφορία για τα εισοδήματα του 2014 και τον ΕΝΦΙΑ του 2015. Σήμερα, 2016 ακόμη δεν έχουν έρθει τα ραβασάκια για τα εισοδήματα του 2015 και του ΕΝΦΙΑ 2016. 
Με βάση τις οικονομικές συγκυρίες, την παρατεταμένη οικονομική ύφεση, την μείωση των συντάξεων, το «κόψιμο» του ΕΚΑΣ, αλλά και την μείωση των αποδοχών, το σίγουρο είναι ότι δεν θα μπορέσει ο κόσμος να πληρώσει τις οφειλές του, όχι γιατί δεν θέλει, αλλά απλά γιατί αδυνατεί. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι το «λίπος» τελείωσε και εκ του μη έχοντος δεν έχει να λαμβάνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι τελικά δεν θα γεμίσουν τα δημόσια ταμεία, αλλά συνεχώς θα αυξάνεται το χρέος προς αυτά».
Κων/νος Χονδρός
ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ 5/7/16

Δεν υπάρχουν σχόλια: