Τετάρτη 3 Αυγούστου 2016

Εκδήλωση μνήμης: 72 χρόνια από την καταστροφή του Αγίου Βλασίου από τους Γερμανούς

Για δεύτερη συνεχή χρονιά

6 Αυγούστου 1944. 600 περίπου Γερμανοί Στρατιώτες εφορμούν στην περιοχή των Παρακαμπυλίων, στον Άγιο Βλάση και τη Χούνη. Κατέκαυσαν περιουσίες και ολόκληρα χωριά. Καταστρέφουν τον Άγιο Βλάση ολοσχερώς σκοτώνοντας όποιον έβρισκαν στα σπίτια.

200 οικίες παραδόθηκαν στις φλόγες. Από την καταστροφική μανία των Γερμανών δεν γλίτωσαν ούτε οι Ιεροί Ναοί και τα ξωκλήσια, όπως μαρτυρά φωτογραφία της Εκκλησίας του Αγίου Βλασίου που διασώζεται.

Τα γεγονότα αυτά τραυμάτισαν την ιστορική μνήμη, συνέτριψαν την τοπική οικονομία, παραμορφώνοντας το αρχιτεκτονικού τοπίο. Πολλοί άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή ή να ξαναφτιάξουν τις περιουσίες τους από το μηδέν, ύστερα από τα ανεπανόρθωτα πλήγματα που υπέστησαν από την δολοφονική αυτή επιδρομή.

Για την τραυματική αυτή ιστορική εμπειρία διοργανώνεται για δεύτερη συνεχή φορά εκδήλωση μνήμης στην πλατεία του Αγίου Βλασίου, ανήμερα της 72ης θλιβερής επετείου της καταστροφής του χωριού από τους Γερμανούς.

Η εκδήλωση θα γίνει στις 6 Αυγούστου, ημέρα Σάββατο και ώρα 20:30. Η πρωτοβουλία πάρθηκε από κατοίκους της περιοχής που επιδιώκουν την αναβίωση της μνήμης αυτής ενώ στηρίζεται και από τους τοπικούς συλλόγους.

Η αρχή έγινε από την προηγούμενη χρονιά, όπου έγινε ανάγνωση του χρονικού των γεγονότων. Η τελετή μνήμης περιέχει επιμνημόσυνη δέηση καθώς και ομιλίες για τα γεγονότα του Αυγούστου 1944.

Την προηγούμενη φορά ομιλητές ήταν ο διεθνούς φήμης Γλύπτης Θεόδωρος Παπαδημητρίου, που βίωσε τα παιδικά του χρόνια στον Άγιο Βλάση και ο φιλόλογος- Msc Φιλοσοφίας Ηλίας ( Λίνος) Υφαντής. Φέτος την κεντρική παρουσίαση θα κάνει ο αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Πατρών Βασίλης Πατρώνης.

epimnimosynideisiepimnimosynideisi2
http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: