Τετάρτη 24 Αυγούστου 2016

Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία - Ισοπεδώθηκαν τρία χωριά - 80 νεκροί και τουλάχιστον 150 αγνοουμενοι (φωτο & βίντεο)


Ωρα με την ώρα αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό των 6,2 ρίχτερ που χτύπησε τα ξημερώματα την κεντρική Ιταλία.Ως αυτή την ώρα έχουν καταμετρηθεί 80 νεκροί,ενώ οι αγνοούμενοι ξεπερνούν τους 150 και οι τραυματίες είναι εκατοντάδες.

Όλα στο χωριό Αματρίτσε θυμίζουν τον φονικό σεισμό της Λ' Άκουιλα του 2009. Οι εικόνες είναι συγκλονιστικές.


Η σεισμική δόνηση των 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 04.36, ώρα Ελλάδος, η οποία έγινε αισθητή σε όλες τις κεντρικές περιοχές της χώρας, συμπεριλαμβανόμενης και της Ρώμης.
Δεκάδες είναι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε σήμερα πριν από τα χαράματα την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera, με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA να κάνει λόγο για 73 νεκρούς, σύμφωνα με ανεπίσημο απολογισμό. Μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται πολλά παιδιά, αναφέρει επίσης η ιταλική εφημερίδα.
Δεκάδες κτίρια έχουν καταστραφεί και πολλοί άνθρωποι είναι ακόμη παγιδευμένοι στα συντρίμμια, σύμφωνα με μαρτυρίες και την ιταλική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.
Οι πρώτες εικόνες που φθάνουν από τα χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο από τον σεισμό αποκαλύπτουν την έκταση των καταστροφών.
Πολυκατοικίες έχουν μετατραπεί σε ερείπια, διασώστες ερευνούν τα συντρίμμια με γυμνά χέρια ελπίζοντας να βρουν επιζώντες.
Το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Agi μετέδωσε πως οι αγνοούμενοι είναι γύρω στους 100, παγιδευμένοι μέσα στα σπίτια τους που κατέρρευσαν, ενώ κοιμούνταν στην Πεσκάρα ντελ Τρόντο, συνοικία της κοινότητας του Αρκουάτα ντελ Τρόντο, ενός από τα τρία χωριά που έχουν πληγεί περισσότερο.
Οι περισσότεροι από τους κατοίκους αυτών των χωριών, που βρίσκονται περίπου 150 χλμ. βορειοανατολικά της Ρώμης, συγκεντρώθηκαν στους δρόμους, σοκαρισμένοι ακόμη από τον σεισμό, έναν από τους ισχυρότερους που έχουν πλήξει τα τελευταία χρόνια τη σεισμογενή Ιταλία.
Σύμφωνα με την δημόσια ραδιοφωνία RAI, το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, 90 περίπου χιλιόμετρα βόρεια της Ρώμης. Είχε εστιακό βάθος 14 χιλιόμετρα και διήρκεσε περίπου 20 δευτερόλεπτα.
Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στις περιφέρειες Ούμπρια και Μάρκε.
Δείτε φωτογραφίες:
Ο Λέκκας στο enikos.gr: Είναι νωρίς να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός
«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν είναι ο κύριος σεισμός», είπε ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στο enikos.gr για την ισχυρή σεισμική δόνηση 6,2 ρίχτερ που σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία.
Ο κ. Λέκκας δήλωσε ότι ο σεισμός της Ιταλίας είναι ένας ιδιαίτερα καταστροφικός σεισμός, καθώς είχε μικρό εστιακό βάθος και πρόσθεσε ότι έχουν σημειωθεί 35 μετασεισμοί μικρότεροι από 5,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ.
Ερωτηθείς για το αν ο σεισμός στην κεντρική Ιταλία θα επηρεάσει την Ελλάδα ο κ. Λέκκας απάντησε ότι «δεν νομίζω ότι θα έχουμε κάποιο άμεσο επηρεασμό στον ελλαδικό χώρο, σεισμικά είμαστε μακριά».
Ο Παπαζάχος στο enikos.gr: Θα έχουμε πολλούς μετασεισμούς, δεν επηρεάζεται η Ελλάδα
«Είναι πιθανόν ο κύριος σεισμός και θα έχει πολύ έντονη μετασεισμική ακολουθία» είπε ο καθηγητής Σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, μιλώντας στο enikos.gr για την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,2 ρίχτερ που σημειώθηκε στην κεντρική Ιταλία.
Ο κ. Παπαζάχος δήλωσε ότι «θα έχουμε αρκετούς μετασεισμούς το επόμενο διάστημα που θα δημιουργήσουν προβλήματα στους κατοίκους».
Ερωτηθείς για το αν ο σεισμός στην κεντρική Ιταλία θα επηρεάσει την Ελλάδα ο κ. Παπαζάχος απάντησε «σε καμία περίπτωση, δεν έχει καμία επίδραση».
Χουλιάρας: Ίδιο ρήγμα με τον φονικό σεισμό της L' Aquila
Στα πολλά παλιά μεσαιωνικά κτίρια εκκλησίες και μνημεία απέδωσε τις μεγάλες καταστροφές από τον πρωινό σεισμό στην κεντρική Ιταλία ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γεράσιμος Χουλιάρας.
Ο κ. Χουλιάρας μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου μεγάλου σεισμού. "Είναι νωρίς ακόμη να πούμε ότι ήταν ο κύριος σεισμός. Η Ιταλία συνηθίζει να δίνει τέτοιους ισχυρούς προσεισμούς", είπε.
Επεσήμανε ακόμα ότι τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ ακολούθησαν μία ώρα αργότερα δυο ισχυροί μετασεισμοί 5,5 και 5,1 Ρίχτερ.
Ο κ. Χουλιάρας τόνισε ότι ο σεισμός ήταν αρκετά επιφανειακός, είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων γεγονός που συνέβαλε στις καταστροφές.
Όπως είπε, ο σεισμός προήλθε από την "ρηγματογενή ζώνη των Απενίνων" η οποία είναι γνωστή και έχει δώσει πάρα πολλούς τέτοιους σεισμούς με τελευταίο καταστροφικό αυτόν της πόλης L' Aquila την Άνοιξη του 2009.
Εικόνες καταστροφής στην Ιταλία – Πέρασαν τη νύχτα στις πλατείες
Στις πλατείες πέρασαν τη νύχτα μετά τον φονικό σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αρκετοί τρομοκρατημένοι Ιταλοί.
Το ξημέρωμα, βρήκε τις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο να απαριθμούν ζημιές, αλλά και απώλειες, καθώς ο τραγικός απολογισμός μέχρι στιγμής, αγγίζει τους 73 νεκρούς.
Δείτε ΒΙΝΤΕΟ και φωτογραφίες:
Κατάρρευση κτιρίων από τον ισχυρό σεισμό στην Ιταλία - ΦΩΤΟ
Κτίρια κατέρρευσαν στα χωριά Αματρίτσε και Ακκούμουλι από τον σεισμό έντασης 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στις 3:36 (τοπική ώρα) σήμερα, όπως αναφέρουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Μιλώντας στο ειδησεογραφικό κανάλι RaiΝews 24, o Σέρτζιο Πιρότσι, δήμαρχος του χωριού Αματρίτσε, στην περιφέρεια της πόλης Ριέτι, δήλωσε ότι οι ζημιές είναι σοβαρές και χρησιμοποίησε την λέξη «δράμα» για να περιγράψει την κατάσταση, προσθέτοντας ότι «μεγάλος μέρος του χωριού δεν υπάρχει πια». Οι κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.
Υπεύθυνοι της Ιταλικής Πολιτικής Προστασίας προσθέτουν ότι σημειώθηκαν καταρρεύσεις σε κατοικημένα κτίρια και αναφέρουν ότι πρόκειται για σεισμό που μπορεί να συγκριθεί με εκείνο της L' Aquila του 2009, αλλά ο οποίος είχε σημειωθεί σε περιοχή λιγότερο πυκνοκατοικημένη.
http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: