Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Καταιγίδα κατασχέσεων από την εφορία για χρέη - Αρπάζουν καταθέσεις και ακίνητα

Πως θα αποφύγετε την κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού

- Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο ραβασάκια κατάσχεσης από την εφορία σε φορολογούμενους με χρέη
- Δέσμευση και κατασχέσεις χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς κάνει η εφορία
- Βγαίνουν στο σφυρί σπίτια, καταστήματα και οικόπεδα για χρέη
- Χρέη που φτάνουν ως 90 δισ. Έχουν οι Έλληνες φορολογούμενοι


Βροχή πέφτουν από την εφορία τα ραβασάκια για κατάσχεση λόγω χρεών. Είναι σχεδόν ενάμισι εκατομμύριο οι φορολογούμενοι που βρίσκονται στη ζώνη κινδύνου και από την αρχή του χρόνου ήδη έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο οι κατασχέσεις χρημάτων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς λόγω χρεών.

Η εφορία πλέον προχωράει σε κατασχέσεις ή δέσμευση χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς, κάνει αυτόματη παρακράτηση πιθανής επιστροφής φόρου ή ακόμη και των πληρωμών από υπηρεσίες του δημοσίου ή των ΟΤΑ ενώ μπαίνουν σε πλειστηριασμό και χιλιάδες ακίνητα.

Πως θα αποφύγετε την κατάσχεση τραπεζικού λογαριασμού:

Η αναγκαστική είσπραξη από την εφορία μπορεί να αποφευχθεί και ο πολίτης μπορεί να προστατεύσει τα χρήματά του με κάποιες απλές κινήσεις.

Η πρώτη είναι η δήλωση μέσω της ειδικής εφαρμογής του taxisnet του ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού. Ο πολίτης θα πρέπει απλά να δηλώσει τον IBAN και αυτόματα η εφορία ενημερώνει την τράπεζα.

Με τον τρόπο αυτό οι πολίτες έχουν ακατάσχετο όριο ως 1.250 ευρώ σε αυτόν τον λογαριασμό.

Μια δεύτερη επιλογή είναι εάν ο πολίτης έχει πολλούς διαφορετικούς λογαριασμούς σε μία ή περισσότερες τράπεζες να μοιράσει στους λογαριασμούς αυτούς ποσά ως 50 ευρώ. Ο νόμος προβλέπει ότι από τους τραπεζικούς λογαριασμούς δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση υπολοίπου έως 50 ευρώ, ανεξάρτητα από το ύψος της οφειλής.

Η τρίτη κίνηση που μπορούν να κάνουν οι πολίτες είναι η ρύθμιση των οφειλών πάνω από 500 ευρώ. Και στην περίπτωση αυτή μέσω taxisnet γίνεται η σχετική αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση των 12 δόσεων.

Τέταρτη επιλογή που δίδεται από το νόμο είναι η ρύθμιση οφειλών ακόμη και εάν αυτές δεν είναι ληξιπρόθεσμες. Για να γίνει αυτό ο πολίτης πρέπει να πάει στην εφορία και να καταθέσει σχετική αίτηση.

Στοιχεία σοκ για τα χρέη των πολιτών

Τα στοιχεία της ΓΓΔΕ που δόθηκαν στη δημοσιότητα αποκαλύπτουν ότι στο τέλος Ιουνίου 4.003.372 φορολογούμενοι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την εφορία. Από αυτούς οι αρμόδιες υπηρεσίες μπορούν να επιβάλλουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης σε 1.492.088.

Στα τέλη Ιουνίου τα ληξιπρόθεσμα χρέη ιδιωτών προς την εφορία που δημιουργήθηκαν εντός του 2016 έφτασαν τα 6,87 δισ. ευρώ εκ των οποίων 5,956 δισ. ευρώ είναι απλήρωτοι φόροι. Μόνο τον Ιούνιο δημιουργήθηκαν 1,28 δισ. ευρώ «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη εκ των οποίων οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι ανήλθαν σε 903 εκατ. ευρώ.

Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές προ το δημόσιο (που είχαν δημιουργηθεί ως το τέλος του 2015) ανέρχονταν τον Ιούνιο σε 83,025 δισ. ευρώ έναντι 83,305 δισ. ευρώ τον Μάιο.

Έτσι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) διαμορφώθηκε στον Ιούνιο σε 89,832 δισ. ευρώ.

Από τα στοιχεία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, προκύπτει ότι ο συνολικός αριθμός όσων έχουν οφειλές προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 4.003.372 ενώ σε 1.492.088 από αυτούς δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Οι οφειλέτες στους οποίους έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης ανέρχονται σε 755.086 και αντιστοιχούν στο 50,65% εκείνων για τους οποίους είναι δυνατόν να επιβληθούν τα αναγκαστικά μέτρα.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: