Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

Τα «θερμά συλλυπητήρια» έγιναν καραμέλα


Συντάκτης: Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος, Αφροδίτη Τζιαντζή
Αλλος ένας νεκρός εργάτης σε εργολαβικό συνεργείο του ΔΕΔΔΗΕ (Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικού Ρεύματος) σε αγροτική περιοχή κοντά στο Αγρίνιο προστέθηκε στον θλιβερό απολογισμό των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων, που όπως καταγγέλλει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ «έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας». 
Ο 41χρονος εργαζόμενος έχασε τη ζωή του την Πέμπτη το πρωί, ενώ εκτελούσε εργασίες κρεμασμένος στην κορυφή ξύλινου στύλου διανομής ρεύματος χαμηλής τάσης, στην τοποθεσία Αβόρανη Αγρινίου.
Επεσε στο κενό από ύψος 12 μέτρων όταν ο στύλος έσπασε για άγνωστη αιτία.
Διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό του. Προανάκριση για τα αίτια του δυστυχήματος διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Αγρινίου.
Σε ανακοίνωσή του ο ΔΕΔΔΗΕ «εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για το τραγικό ατύχημα», συμπληρώνοντας ότι «η διοίκηση και οι εργαζόμενοι του ΔΕΔΔΗΕ εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή τους προς την οικογένεια του εκλιπόντος». 
Πρόκειται για τα δεύτερα θερμά συλλυπητήρια που μοιράζει η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ σε διάστημα μόλις τριών μηνών, καθώς τον Ιούνιο είχε προηγηθεί πάλι θανατηφόρο ατύχημα στη Νέα Μάκρη, αυτή τη φορά με έμπειρο τεχνικό, πατέρα δύο παιδιών, που σκοτώθηκε πέφτοντας από ύψος δέκα μέτρων, όταν αποκολλήθηκε το καλάθι από ανυψωτικό μηχάνημα, ενώ αποκαθιστούσε βλάβη σε καλώδιο χαμηλής τάσης.
Τότε η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καλούσε τις διοικήσεις «να παύσουν να νομίζουν πως εξιλεώνονται με συλλυπητήρια μηνύματα, όπου μάλιστα υπόσχονται ότι θα παράσχουν στην οικογένεια του θύματος “κάθε δυνατή στήριξη”», προτείνοντας «αντί να δίνουν υποσχέσεις στις οικογένειες των εκλιπόντων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να παράσχουν κάθε δυνατή στήριξη στους εργαζόμενους. Σήμερα, τώρα, όσο είναι εν ζωή». 
Φαίνεται πως η έκκληση της ομοσπονδίας δεν έπιασε τόπο καθώς η λίστα με τα δυστυχήματα συνεχίζει να μακραίνει.
«Τα ατυχήματα στη ΔΕΗ, μάλιστα τα θανατηφόρα, έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης.
«Στη ΔΕΗ, εξαιτίας της επικινδυνότητας της δουλειάς, είναι τύχη ένα ατύχημα να μην καταλήξει σε θάνατο. Σε μεγάλο βαθμό τα ατυχήματα οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού, την εντατικοποίηση και την πλημμελή τήρηση των κανόνων ασφαλείας. Η έλλειψη προσωπικού αποδεικνύεται και μόνο από το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ είναι εργολαβικά. Δυστυχώς η ευχή “για μηδενικά ατυχήματα μέσα στο 2016”, που εξέφρασε η διοίκηση της ΔΕΗ το περασμένο φθινόπωρο διοργανώνοντας και αντίστοιχες ημερίδες, όχι μόνο δεν εκπληρώθηκε αλλά αντίθετα τα ατυχήματα συνεχίζονται και μάλιστα έχουν αυξητική τάση». 

Επιτροπή κρίσεως

Πάγιο αίτημα της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είναι να συσταθεί και κυρίως να λειτουργήσει επιτροπή κρίσεως-χαρακτηρισμού των εργατικών ατυχημάτων, «ως ελάχιστο δείγμα υποχρέωσης και συμπόνιας προς τις οικογένειες των θυμάτων».
Το αίτημα αυτό, στα χαρτιά τουλάχιστον, εισακούστηκε, με την ψήφιση τροπολογίας τον Μάιο, ωστόσο, όπως μας λέει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, «δυστυχώς η επιτροπή αυτή δεν έχει ακόμα συσταθεί· από όσο γνωρίζουμε με ευθύνη του ΕΟΠΥΥ». 
«Yπάρχει ένα σοβαρό θέμα με τους ξύλινους στύλους που ανήκουν στο ΔΕΔΔΗΕ», μας λέει ο Κώστας Μανιάτης, πρόεδρος της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, με αφορμή το νέο δυστύχημα στο Αγρίνιο.
Οι ξύλινοι στύλοι που διανέμουν το ρεύμα χαμηλής και μέσης τάσης υπάγονται στη δικαιοδοσία του ΔΕΔΔΗΕ, ενώ οι τσιμεντένιες κολόνες του ρεύματος υψηλής τάσης υπάγονται στον ΑΔΜΗΕ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των τεχνικών, η πλειονότητά των ξύλινων στύλων δεν έχει συντηρηθεί εδώ και πέντε χρόνια, γεγονός που αυξάνει τις ανησυχίες τους για νέα ατυχήματα.
«Η έλλειψη ελέγχου, η έλλειψη υλικών και προσωπικού δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Φοβόμαστε σοβαρά ότι δυστυχήματα σαν και αυτό που έγινε στο Αγρίνιο θα πάρουν μεγαλύτερη έκταση αν δεν ληφθούν έκτακτα μέτρα. Αν δεν γίνει άμεσα συντήρηση των ξύλινων στύλων και αλλαγή όσων από αυτούς έχουν σαπίσει -που είναι πάρα πολλοί λόγω παλαιότητας- πράγματι θα βρεθούμε μπροστά σε ένα φαινόμενο χιονοστιβάδας».
Οι τεχνικοί της ΔΕΗ κρούουν για ύστατη φορά τον κώδωνα του κινδύνου, που δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους της ΔΕΗ αλλά και τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, καθώς σύμφωνα με μια πρόχειρη εκτίμηση της ΕΤΕ ΔΕΗ οι ξύλινοι στύλοι είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο σε όλη την επικράτεια. 

Μακάβρια «ρουτίνα» 

Το τελευταίο διάστημα έχουν σημειωθεί αρκετά θανατηφόρα ή σοβαρά ατυχήματα με θύματα εργαζομένους της ΔΕΗ, με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ να αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση της στις 13 Ιουνίου:
«Η Διοίκηση που γνωρίζει ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, εξακολουθεί ΜΟΝΟ να παρακολουθεί, αφού είναι ανήμπορη να αντιδράσει στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που δημιουργεί η Κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να ανανεώνει το εισιτήριο στον θάνατο που έφθασε δυστυχώς να καραδοκεί σε κάθε βήμα των εργαζομένων». 
Παραθέτουμε μια ενδεικτική λίστα πρόσφατων περιστατικών
► 13 Ιουνίου 2016 – Νέα Μάκρη 
Εμπειρος τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ έχασε τη ζωή του καθώς βρέθηκε στο κενό από ύψος πολλών μέτρων έπειτα από αποκόλληση που προκλήθηκε στο ανυψωτικό καλάθι υπηρεσιακού οχήματος. Ο άλλος συνάδελφός του βρέθηκε για αρκετά λεπτά κρεμασμένος από το ίδιο καλάθι και σώθηκε χάρη στα αντανακλαστικά και το νεαρό της ηλικίας του. 
► 12 Απριλίου 2016 - Σάμος 
Εναερίτης της ΔΕΗ έπεσε εν ώρα εργασίας από ύψος πολλών μέτρων. Νοσηλεύτηκε στην εντατική του νοσοκομείου Σάμου. 
► 7 Μαρτίου 2016 - Αμυνταίο 
42χρονος πατέρας τριών παιδιών έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία κατά τη διάρκεια της βάρδιας του στο ορυχείο Αμυνταίου της ΔΕΗ. Στην προσπάθεια αποκατάστασης βλάβης σε ηλεκτρική εγκατάσταση υποσταθμού για την κίνηση ταινιοδρόμου, χτυπήθηκε από ρεύμα 6.000 Volt. Αλλοι δύο εργαζόμενοι τραυματίστηκαν ελαφρά. 
► 4 Δεκεμβρίου 2015 - Πτολεμαΐδα 
Οδηγός φορτηγού έπεσε μέσα σε χαντάκι στο οποίο επρόκειτο να αποθέσει χαλίκια και τραυματίστηκε θανάσιμα. Το δυστύχημα συνέβη στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου του Λιγνιτικού Κέντρου Δ. Μακεδονίας της ΔΕΗ.

► 28 Οκτωβρίου 2015 - Μαυροπηγή Κοζάνης 
54χρονος εργαζόμενος σε εργολαβικό συνεργείο έχασε τη ζωή του καθώς παρασύρθηκε από όχημα, του οποίου ήταν οδηγός, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στάθμευσης των φορτηγών-οχημάτων αναδόχων του ορυχείου της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή.
*Στις 5 Αυγούστου του ίδιου έτους είχε σημειωθεί κι άλλο ατύχημα με σοβαρό τραυματισμό 38χρονου εργαζομένου. 
► 21 Ιανουαρίου 2015 - Μεγαλόπολη 
57χρονος, μέλος εργολαβικού συνεργείου, βρήκε τον θάνατο πέφτοντας από σκαλωσιά σε εργασίες στο ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ Μεγαλόπολης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: