Παρασκευή 5 Αυγούστου 2016

Για ποιούς αγώνες μιλάμε;

Μερικές σκέψεις λίγες ώρες πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας του Ρίο ντε Τζανέιρο

Γράφει ο Νίκος Γεωργόπουλος


Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω πόσοι από μας, ανά τον Κόσμο, έχουμε συνειδητοποιήσει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες τελείωσαν, τουλάχιστον με την μορφή που τους ξέραμε μέχρι σήμερα.

Αυτό βέβαια, εάν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, δεν είναι «κεραυνός εν αιθρία». Έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, με τη σταδιακή παρουσία των πολυεθνικών εταιρειών στο χώρο του αθλητισμού.

«Αιχμή του δόρατος» στην επιχείρηση πλήρους εμπορευματοποίησης των αγώνων είναι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ). Τα μέλη της, οι ονομαζόμενοι «Αθάνατοι» φέρονται αναμεμειγμένοι σε σωρεία σκανδάλων, δωροδοκιών, εκβιασμών, κ.λπ.

Η ΔΟΕ από καταβολής της και παρά τις διάφορες ανούσιες και άνευ ειλικρίνειας μεγαλοστομίες των μελών της περί του… «ευ αγωνίζεσθαι» και άλλα ευτράπελα που συνεχίζονται να λέγονται και σήμερα, φανέρωσε τον ταξικό της χαρακτήρα, ο οποίος προσδιορίστηκε από τους τίτλους ευγενείας των μελών της, βαρόνοι, κόμητες, τέως βασιλείς, κάτοχοι διαφόρων τίτλων ευγενείας…

Βέβαια, με την πάροδο του χρόνου, η ΔΟΕ και οι Παγκόσμιες Αθλητικές Ομοσπονδίες, καθώς και οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές, μαζί με τις Εθνικές Αθλητικές Ομοσπονδίες, έγιναν μέρος ενός αμαρτωλού συμπλέγματος στο οποίο συμμετείχαν πολυεθνικές εταιρείες που διαπίστωσαν ότι ο χώρος του αθλητισμού μπορεί να γίνει μια μεγάλη πηγή άντλησης κερδών.

Όπως ήταν φυσικό αυτή η «συνύπαρξη» οδήγησε στην μετατροπή των αγώνων σε μια τεράστια, διεθνή, εμποροπανήγυρη, με την εξυπηρέτηση πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, με τα γνωστά αποτελέσματα τα οποία ζούμε στο χώρο…

Δεν θα πρέπει, εξάλλου, να ξεχνάμε, το μίσος που είχαν δείξει, αυτά οι «ζιγκολό», ή αλλιώς «Αθάνατοι», προς την ΕΣΣΔ και τα σοσιαλιστικά κράτη.

Γνωστά πράγματα θα μου πείτε. Σωστά. Όμως είναι καλό να τα θυμόμαστε, τώρα, λίγες ώρες πριν την έναρξη των αγώνων στο Ρίο της Βραζιλίας.

Να θυμόμαστε πως φτάσαμε στο σημείο στις μέρες μας, ο αθλητισμός, η φυσική αγωγή, από δικαίωμα για το σωστή ανάπτυξη του ανθρώπου, να έχουν μετατραπεί σε εμπόρευμα, με στόχο το κέρδος για τους λίγους.

Τελειώνοντας, πρέπει όλοι μας , όλοι οι λαοί της γης, ένα πράγμα να έχουμε καθαρό στο μυαλό μας: Ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να κόψουμε τον ομφάλιο λώρο που τον συνδέει με το Κεφάλαιο.

Υ.Γ.: Προσωπικά, θεωρώ λάθος της κυβέρνησης της Ρωσίας, να δεχθεί τη συμμετοχή της χώρας με έναν μικρό μόνο αριθμό αθλητών στους αγώνες, όταν είναι παγκοσμίως γνωστό, ότι δεν υπάρχει στις σημερινές συνθήκες «καθαρός αθλητισμός», όπως αυτόν που επικαλείται η ΔΟΕ με την απόφαση της για αποκλεισμό της Ρωσίας εξαιτίας των πολλών κρουσμάτων ντόπινγκ σε αθλητές. Μια απόφαση άκρως υποκριτική, αφού την ίδια στιγμή η ίδια ΔΟΕ δέχεται, οι μπασκετμπολίστες και οι μπασκετμπολίστριες των ΗΠΑ να συμμετέχουν στους αγώνες χωρίς έλεγχο…

ημεροδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: